Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Piwo Łańcuckie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Senior
    • 07-2005
    • 4313

    Piwo Łańcuckie

    Podobno znów pojawiło się piwo z Łańcuta. Nazywa się teraz bodaj "Podkarpackie". Nie "Karpackie", bo to robi Van Pur. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Będę wdzieczny za wszelkie infromacje.
  • becik
    Senior
    • 07-2002
    • 14999

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
    Podobno znów pojawiło się piwo z Łańcuta. Nazywa się teraz bodaj "Podkarpackie". Nie "Karpackie", bo to robi Van Pur. Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Będę wdzieczny za wszelkie infromacje.
    Jak może być piwo z Łańcuta skoro warzy je Van Pur?
    Browar zamknięty i żadnego piwa z niego nie ma, może być jedynie kontynuowana marka w innym browarze. Raczej wątpię aby Van Pur ze swoim Podkarpackim nawiązywał do łańcuckiej tradycji.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • Wujcio_Shaggy
      Senior
      • 01-2004
      • 4628

      #3
      Raczej chodzi o to, żeby nie pomylić "Podkarpackiego" z Łańcuta z "Karpackim" z Van Pura...
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

      Comment

      • kentaki
        Senior
        • 10-2002
        • 452

        #4
        Podkarpackie jest warzone w Leżajsku a Browar ŁaŃcut to już historia

        Comment

        • Kolesław
          Senior
          • 03-2004
          • 1130

          #5
          Becik nie umie czytać . Czy PODkarpackie jest szerzej dostępne (gdzie?), czy to bardzo lokalna efemeryda?

          Comment

          • slawekkazek
            Senior
            • 01-2003
            • 544

            #6
            Podkarpackie dostępne jest w dawnej strefie dystrybucji Łańcuta i nie musiało się pojawiać (ostatnio), ponieważ bezpośrednio po zamknięciu browaru w Łańcucie (parę lat temu) jego produkcję przejął Leżajsk. Napotkać na nie można w dość szerokiej strefie Polski południowo-wschodniej - ostatnio widziałem je np. w Annopolu. "Odświeżono" nawet nieco szatę graficzną i wprowadzono nowy kapsel (wariacja oryginalnego logo Łańcuta). Życie po życiu czy piwo-zombie ??

            Comment

            • Prusak
              Senior
              • 07-2005
              • 4313

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek
              Podkarpackie dostępne jest w dawnej strefie dystrybucji Łańcuta i nie musiało się pojawiać (ostatnio), ponieważ bezpośrednio po zamknięciu browaru w Łańcucie (parę lat temu) jego produkcję przejął Leżajsk. Napotkać na nie można w dość szerokiej strefie Polski południowo-wschodniej - ostatnio widziałem je np. w Annopolu. "Odświeżono" nawet nieco szatę graficzną i wprowadzono nowy kapsel (wariacja oryginalnego logo Łańcuta). Życie po życiu czy piwo-zombie ??
              Dziękuję za informacje, ale zanim do mnie dotarły, byłem w Leżajsku, gdzie - o dziwo - bardzo trudno dostać "Podkarpackie", szczególnie butelkowe. W jednym (!) sklepie w centrum i puszkowe może w dwóch, trzech sklepach.
              Przy okazji: barman z miejscowej knajpy poinformował mnie, że Leżajskie jest ważone bez chmielnia, jest tylko mączka kukurydziana i zakwaszacze. To woła o pomstę do nieba! Czy ktoś wie coś na ten temat, czy takie rzeczy praktykowane są w innych browarach. Aż nie chce się wierzyć.

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                Chmielowisko.pl
                • 06-2004
                • 6310

                #8
                Przypuszczam, że barman po prostu guzik wie o produkcji piwa

                Comment

                • Prusak
                  Senior
                  • 07-2005
                  • 4313

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                  Przypuszczam, że barman po prostu guzik wie o produkcji piwa
                  Podobno tę infomację posiada za sprawą kierownika produkcji w browarze w Leżajsku. Zachwalał swoje miasteczko, więc jaki interes miałby w glebieniu miejscowego browaru, którego piwo sprzedaje w swoim lokalu (syn właścicielki)?

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    Chmielowisko.pl
                    • 06-2004
                    • 6310

                    #10
                    W Polsce nie robi się piwa bez chmielu

                    Comment

                    • Prusak
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 4313

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                      W Polsce nie robi się piwa bez chmielu
                      Mam nadzieję, że nie tylko oficjalnie... Sam nie chciałem w to wierzyć.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        Krzysiu
                        • 02-2001
                        • 14936

                        #12
                        Zwyczajna potrzeba dyletanta, aby czymś błysnąć

                        Comment

                        • kopyr
                          Senior
                          • 06-2004
                          • 9475

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
                          Podobno tę infomację posiada za sprawą kierownika produkcji w browarze w Leżajsku. Zachwalał swoje miasteczko, więc jaki interes miałby w glebieniu miejscowego browaru, którego piwo sprzedaje w swoim lokalu (syn właścicielki)?
                          Gościu usłyszał, że w browarze żeby było taniej dodają grysu kukurydzianego (co może być prawdą). A że w narodzie dość powszechny jest pogląd, że piwo robi się z chmielu, więc dopowiedział sobie, że nie dają chmielu tylko kukurydzę. A zakwaszacze to pewnie E300 - też prawdopodobne. Na mój rozum ot i cała tajemnica.
                          A gnojenie browaru z własnego miasta/okolicy też jest w naszym kraju powszechne i raczej inna postawa jest wyjątkiem. Za ideał pewnie uważa Heńka, bo co importowane, to importowane...
                          Last edited by kopyr; 16-08-2005, 18:19.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X
                          😀
                          🥰
                          🤢
                          😎
                          😡
                          👍
                          👎