Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Huanghua, najlepszy przykład podał Dkrasnodebski. Ja o tym słyszałem w wersji Guinness i jakieś ichnie jasne piwo. Przypuszczam, że istnieje to w dwóch wersjach, tak jak nasz u-boot. Elegancka i prawidłowa, gdzie są dwie warstwy i druga w którym dwa piwa są po prostu nalane razem. Swoją drogą, będę musiał kiedyś to spróbować. Ja do tej pory łączyłem tylko koźlaka Juranda z porterem z Ciechanowa, ale nie bawiłem się w warstwowanie
Pytałem pani w barze jak ona to robi. Okazuje się, że oprócz bardzo ostrożnego nalewania (chyba nawet po łyżce), ważna jest temperatura piwa. Temperatura ma wpływ na gęstość piwa co umożliwia takie nalanie żeby się dwa różne płyny nie mieszały.
Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem.
Często w Unrealu zamawiałem rżniętą Fortunę (1/3 Czarnej i 2/3 Jasnej). Przy świeżo otwartych beczkach smakowała rewelacyjnie - toć piwa niepasteryzowane. Sama Czarna była dla mnie za słodka, dlatego też taką wersję preferowałem. No i kiedyś jeszcze piłem rżniętego Żywca (oba z beczki). Wyborna mieszanka.
W moich okolicach od zawsze pijało się rżnięte to znaczy jasne przełamane napojem słodowym takim jak np. Karmi pychotka aczkolwiek bardzo lajtowa w sam raz po rowerku
Jak byłem kiedyś jako uczeń technikum w NRD na wymianie "przyjacielskiej" w Wernigerode to w knajpce przybrowarnianej ( Browar Hasseroeder ) piliśmy rżnięte składające się z trzech warstw ( widocznych i oddzielonych ) piwo ciemne , piwo jasne , wódka . ( UWAGA - bardzo zdradliwe !!! ) .
Mamy do przetestowania parę spraw przed wprowadzeniem do sklepu i potrzebujemy na wstępie kilku-kilkunastu ochotników, którzy nam pomogą i w efekcie otrzymają gratis za darmoszkie po pakieciku powiedzmy 20 szt. etykiet - dołożonych do zamówienia....
Wygląda na to że czeka nas kolejna rewolucja, tym razem promocyjna i opakowaniowa (etykietowa). Etykiety z randomowymi szlaczkami powinny się obronić
No i blady strach pada na blogerkę piwną.
Dawid Siedlecki z Browar Paragraf melduje z frontu:
Ciekawy browar, a właściwie mikrobrowar, działający od 2023 roku w Bieruniu.
Znajduje się w restauracji "Stylowa" w sporym budynku vis a vis centralnego przystanku autobusowego.
Przez cały dzień są dogodne i dość częste połączenia do Oświęcimia i Tychów. Dojazd...
Zakładam nowy wątęk, ponieważ sprzedają to piwo po prostu pod nazwą "Pils", bez "czeski".
Parametry jak na etykiecie z fotki: 11 Blg, 4, 7% obj.
Barwa jasna, idealna klarowność,
Piana dość obfita, opada dopiero nie do końca po dwóch-trzech minutach pozstawiając...
Comment