Królewskie czy Książęce?
Pijmy piwa z Lwówka Śląskiego.
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu. -
W kwestii tego, dlaczego Lwówek nie warzył, mówił zapewne podobne rzeczy co Marusi, ale skoro mówił je publicznie, to spokojnie mogę je przytoczyć.
Otóż browar jest w pełni przygotowany do warzenia, ale nie może tego robić, bo nie ma oficjalnie zatwierdzonego zasilania gazowego. Miasto stara się podobno pomóc jak może, ale niestety sprawa się ślimaczy i Jakubiak z oczywistych przyczyn był tym mocno poirytowany.Comment
-
Czyli: albo nie chcą dać im zwiększenia dostawy, albo trzeba wykonać nowe przyłącze, albo jest ale nieodebrane.
Jeżeli miasto się udziela to może trzeba zrobić nowe, a wtedy Konserwator Zabytków, Archeolog itp. itd. jeżeli wogóle gazownia zaczeła proces projektowy.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Oczywiście, że Książęce! Motyla noga, na trzeźwo pisałem, a taki babol wyszedł
Jak wyżej. Mój błąd.
Jak pisałem wyżej, nie mam pojęcia jak będzie się to piwo nazywało, ale najprawdopodobniej będzie warzone i to zapewne według tej samej receptury co DM. Zresztą to chyba niewielka strata, bo nazwa była wyjątkowo debilna, moim skromnym zdaniem.Last edited by Twilight_Alehouse; 2009-12-07, 23:16.Comment
-
TV Łużyce - Lwóweckie z pianką (materiał video)
Podsumowując, warzenie ma rozpocząć się w lutym, pierwsze butelki na półkach sklepowych za 2-3 miesiące. Uprzedzam, że w materiale użyto sformułowania o 800-letniej tradycji browaruLast edited by chemmobile; 2010-01-26, 21:23.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
-
No tak, Jakubiak daje do zrozumienia, że w browarze dotychczas były warunki do warzenia piwa podobne do tych na Księżycu . Ociekające pomyjami, fitosanitarne dno jednak służyło "poddrażnianiu zlokalizowanych w środkowych partiach języczka kubeczków smakomych" wielkich koneserów piwa, z uwagi na to, że hasło Lwówek Śląski nie kojarzy się z molochem, a jego finansowe kłopoty powodowały u niektórych ślinotok. Oby Ciechanów uwarzył coś godnego samego Ciechana.. I nie dosładzać go cholera, zachowując jednocześnie przyzwoity poziom % , bo nie zamierzam w imię Lwówka stracić kiedyś prawo jazdy.."Piwo stanowi dowód tego, że Bóg nas kocha i pragnie naszej szczęśliwości" Benjamin FranklinComment
-
Comment
-
Myślę, że się napijemy, ale w grudniu po południu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
Comment
-
Comment
-
trzeba posunąć pomysł NASA aby przy kolejnej misji wzięli ze sobą sprzęt do warzenia piwa - może by się okazało że Księżycowe niepasteryzowane zachowuje świeżość przez 3 lataComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
abernacka, na informacje z lwóweckiego browaru nałożone jest embargo Jeśli poza właścicielem i załogą ktoś coś wie konkretnego, to raczej z prywatnych i nieoficjalnych rozmów. Nie oczekiwałbym, aby na browar.bizie pojawiły się jakiekolwiek informacje przed "oficjalnym komunikatem" p. Jakubiaka lub p. Galickiej.Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609Comment
Comment