No to mamy 167 browarów. Doszły między innymi Hostivice k. Pragi, w których jednak powstał minibrowar. Kilka miesięcy temu miałem co do tego wątpliwości. Powstał tez browarek w Chotesovie (bliższy adres nieznany), zdaje się że przeniesiony z planowanej lokalizacji w Litvinovie, a może jednak właściciel otworzy dwa browarki? Działa też już browar w praskim klasztorze na Brevnovie. Podobno jest jakiś tajemniczy browarek z Zumperku. Ktoś tam pił go z beczki, ktoś kupił na kiermaszu PETa. Nic więcej nie wiem, na mapie zaznaczyłem knajpę, w której ktoś to niby pił.
więcej browarów w Czechach
Collapse
X
-
Last edited by Pendragon; 2012-01-04, 15:26.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie -
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
No co tam ten Brevnov kręci, ale uznałem, że skoro coś swojego już ma, to nie będę wchodzić w szczegóły, nie mam czasu by to śledzić. A miał ponoć dwa swoje, jeszcze pszeniczne chyba. Za kilka tygodni, gdy doleżakują, pewnie będzie sprzedawał już tylko swoje produkty.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Też słyszałem, że na święta mieli ruszyć ze sprzedażą w Pivnim senku na terenie opactwa. Przedwczoraj na kranie z ich piw było tylko to. Może to jedno już wypite.Comment
-
Marzec 2009 r.
W 3 lata w Czechach powstało niemal tyle browarów, ile jest wszystkich w Polsce. Tak a propos w Polsce w tym czasie powstało 3 (2009) + 1 (2010) + 8 (2011) = 12.Comment
-
A u nas zapisy kolejkowe na portera...Comment
-
Browar #168 otwarty został 7 stycznia br. w miejscowości Chotoviny - 10 km na północ od Tabora, przy linii kolejowej 220 do Pragi. Bliższych informacji, jak chociażby o adresie, na razie brak.
-
W Czechach rząd właśnie zamierza dokonać zwrotu majątków kościelnych. Dziś widziałem program w czeskiej telewizji. Cystersi z opactwa v Vyssim Brodzie zadeklarowali remont odebranego im w okresie komunistycznym browaru. Właściciel miejscowego minibrowaru już zapowiedział, że chętnie wyszkoli zakonników. W związku z tym, że takich miejsc jest więcej, można przypuszczać, że obok browaru żeliwskich premonstrantów powstaną kolejne browary klasztorne.Comment
-
Tym razem informacja nieco inna. Nie wiem gdzie by to umieścić, po czesku w prasówce nie będę wklejać, więc piszę tu.
Grupa K Brewery zmienia od 1 lutego nazwę na Pivovary Lobkowicz.
A w kwestii nowych browarów - będą kolejne nowe, ale póki co jeszcze tych informacji nie opracowałem.
-
W najbliższym czasie zostaną otwarte:
# 169 > 17.02: Mělnické Vtelno, browar Neumann
# 170 > III/IV: Kynšperk nad Ohří, odbudowa browaru zamkniętego w 1951, prod. 20.000 hl
# 171 > 01.05: Karlovy Vary, browar restauracyjny w byłej Becherovce
# 172 > V/VI: Třebíč, browar w byłej gorzelni
# 173 > lato: Česká Třebová
# 174 > lato: Luční bouda w Karkonoszach
# 175 > 2012: Kamenite (niedaleko Koniczka)
W międzyczasie pewnie otworzą się i inne, np. te które miały się otworzyć jeszcze w 2011, ale chyba nie wystartowały:
- Lipnice nad Sázavou, U České koruny
- Litvínov, Minipivovar
- Praha - Holešovice, Minipivovar Marina
- Dašice, Pivovar Dašice
- Syrovín, Minipivovar Syrovar
- Litomyšl, Veselka
- Klatovy, Pivní studio Modrý abbé
PS - to tylko te o mniej więcej znanej dacie otwarcia.Last edited by Pendragon; 2012-02-07, 18:38.
-
1. Już o nim pisałem 4 stycznia, działa już z pół roku.
2. Nie w środkowych, ale południowych Czechach, na południowy wschód od Czeskich Budziejowic.
Comment