więcej browarów w Czechach
Collapse
X
-
Widocznie nie wybrali jeszcze nazwyZbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
Bractwo Piwne
Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...Comment
-
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Poprawka - 118. Svatováclavský Pivovar w Ołomuńcu wznowił działalność.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
No to wracamy do 116 Przecież zamknięto Hostana i Kutną Horę...Last edited by Pendragon; 2009-09-07, 12:44.
-
Miasto Kutna Hora chce przejąć produkcję w browarze. Prowadzone były już rozmowy na temat kupna od Heinekena urządzeń w browarze. Ich demontaż miał być w związku z tym tymczasowo wstrzymanyComment
-
Czy 117 to liczba browarów w CR, tzn otwartych lub istniejących (wybudowanych) a także chwilowo wstrzymujących warzenie?
Bo w/g www.pivovary.info jest ich 128, tzn wszystkich wybudowanych.
A ponieważ Chotebor jednak już działa, więc kolejna zmiana - działających jest 117.
Nie zaliczam do tej liczby:
a) party-browaru Rambousek z Hradca Kralove
b) dziajającego na zamówienie Svatego Jana
c) Czernokosteleckiego piwowaru
d) Pivovarskiej Baszty z Vrchlabi - trwają tam prace nad wznowieniem
e) piwowaru Sezemice - może wznowi w tym roku
oraz wymienionych na pivovary.info browarów szkolnych (Suchdolský Jeník zaliczam) i domowego w HK.
-
Nie zaliczam do tej liczby:
a) party-browaru Rambousek z Hradca Kralove
b) dziajającego na zamówienie Svatego Jana
c) Czernokosteleckiego piwowaru
d) Pivovarskiej Baszty z Vrchlabi - trwają tam prace nad wznowieniem
e) piwowaru Sezemice - może wznowi w tym roku
oraz wymienionych na pivovary.info browarów szkolnych (Suchdolský Jeník zaliczam) i domowego w HK.
Czernokostelecki browar chyba nigdy nie uruchomi produkcji, jak byłem tam kilka lat temu, to mi ich pies poszarpał kurtkę. A teraz na ich stronie jest foto-sesja z sierpniowego stanu robót, a na niej goła baba zamiast pracowac wypina w strone klienta tyłek. Okazyjnie coś uwarzyli, ale to bardziej knajpka, catering itp.
Myślałem, że we Vrchlabi już warzą, ale rzeczywiście nie. Dowożą za to z minibrowaru U Bulovky z Pragi, to nawet nieźle, bo oni mają przyzwoite piwaComment
-
Na mapie są, tyle że w kategorii zielonej. Zainteresowani znajdą. Nie chcę mieć sytuacji, że ktoś skorzysta z mapki i w ciemno pojedzie się napić, bez doczytania szczegółów działalności.Last edited by Pendragon; 2009-09-09, 09:53.
-
Oto najnowsze informacje o planowanych browarach w Czeskiej Republice:
Minibrowar w Mutějovicach niedaleko Krušovic pierwszą warkę planuje na przełom września i października br. Trwa budowa hotelu z minibrowarem w miejscowości Lety u Dobřichovic.
Dalsze projekty dotyczą takich miejsc jak: Soběslav (na terenie dawnego browaru), Litomyśl, Všeradice i nieodległe Suchomasty (wskrzeszony ma być browar zamknięty w 1966r), w zamku w Kolodějích nad Lužnicí, w zespole pałacowym w Zelené Hoře w Žďáře nad Sázavou oraz w Rychvaldě pod Ostravą.
Na razie nie powstanie browar w Czeskim Brodzie (problemy z dofinansowaniem z UE) a lokalizacja Permona z Lomnic w Sokolovie uległa przeniesieniu z piwnic miejscowego klasztoru do budynku na ul. Komenského 113.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
W Prostějovie powstanie drugi browar restauracyjny o nazwie 'U Zlaté bečičky' (ul. Plumlovska). Obecnie trwa konkurs na nazwy ich piw a w asortymencie będą: 10°, 12°, ciemna 13° oraz 16°. Otwarcie przewidziane jest na grudzień br.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
-
Zapowiadany w tym temacie w kwietniu br. browar restauracyjny w Kroměřížu zaprasza w swe progi od pierwszego grudnia. Miejsce nazwane 'U Černého orla' zlokalizowane jest w dawnej aptece na głównym rynku (Velké náměstí).
Na początku dostępne mają być dwunastki jasna i polotmava ale docelowo piwowarzy chcą warzyć aż osiem gatunków i to niekoniecznie w stylu 'czereśniowego specjału'.
Pełne info tutaj.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
-
-
No to mamy 119-ty browar.
W Kladnie (koło Pragi), pod adresem Čs.Armady 3230, 13 listopada (w piątek) otwarto Starokladenský městský pivovar U Kozlíků.
Asortyment: Starokladenské, Starosty Pavla, Mistra Taviče, Černý Havíř.
V pátek 13. listopadu proběhlo otevření dalšího českého minipivovaru, a to v mém rodném městě Kladně. Ač je pátek třináctého dle spousty lidí dnem nešťastným, pro nás to byl den plný očekávání a naděje, že se u nás bude konečně vařit fortelné pivo. Než se ale dostaneme k jádru pudla, tak trochu polívčičky.
Loc: 50°8'42.08"N, 14°5'32.58"ELast edited by Pendragon; 2009-11-17, 18:38.
-
Niestety nie wszystkim browarom wiedzie się dobrze. Rozpoczęło się postępowanie upadłościowe zamkowego browaru Oslavany, latem nastąpiła nawet przerwa w produkcji. Czy obecnie warzą, nie wiadomo.
Jeśli już mowa o kłopotach warto wspomnieć o nowej kampanii związku małych niezależnych browarów pod hasłem: Dost bylo piva!
Kampania ma związek z podwyżką od nowego roku podatku akcyzowego o ok. 1/3 ale wyłącznie wobec piwa. Wobec tego piwowarzy chcą by piwo zakwalifikować jako "wino słodowe", które objęte jest zerową akcyzą. Zabieg ten pozwoliłby obniżyć obecną cenę kufla piwa o ok. 3 Kč. Szanse powodzenia akcji w praktyce są znikome, jedyne co piwowarzy na razie uzyskali ze strony ministerstwa finansów to możliwość wydłużenia terminu płatności akcyzy do 55 dni.Last edited by docent; 2009-11-18, 06:54.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Comment