Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdzie na studia podyplomowe?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwnik
    Junior
    • 01-2004
    • 29

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
    No to podam przyklda uczelni nie polskiej. Heriot-Watt Univeristy Edinburgh. Kierunek 3 lata BSc piwowarstwo, po czym mozna kontynuowac az do poziomu PhD.
    Jako czesc Uniwerystetu znajduje sie International Centre for Brewing & Distilling, ktora umozliwia prowadzenie badan.
    Też o tym kiedyś myślałem. Mają tam ciekawe studia magisterskie i podyplomowe poświęcone piwowarstwu. Dla zainteresowanych zamieszczam link:


    A jeśli chodzi o technologię żywności na SGGW, to faktycznie za dużo o piwie tam nie ma, ze 2 kursy może... Ale pochwalę się, że od tego roku wydział ma małą (do 30 l) warzelnię półtechniczną.

    Comment

    • ygga
      Junior
      • 05-2008
      • 1

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrg Wyświetlenie odpowiedzi
      Próby uruchomienia studiów czy kursów piwowarstwa były w Łodzi.
      Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechnika Łódzka http://snack.p.lodz.pl/nauczanie_na_wydziale.php - próbowano kilka lat temu wprowadzić warzenie piwa do programu nauczania - co z tego wyszło?

      Gastronomik http://www.gastronomik.neostrada.pl/index.html też coś takiego próbował zrobić - tu też nie znam końca sprawy.

      Zapowiedzi tego typu były tez na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu po koniec lat 90tych - tu także brak konkretów

      Akademia Rolnicza w Krakowie ma w programie nauczania wykłady z piwowarstwa i technologii słodu oraz ćwiczenia laboratoryjne - więc potencjalnie mogą organizować kursy. http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/

      Technikum Przemysłu Browarniczego w Tychach z Piwowarstwa zrezygnowało, nazwa tez się zmieniła.
      Odnośnie Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (dawniej Akademia Rolnicza) to owszem na Katedrze Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej jest prowadzony przedmiot Technologia Słodu i Piwa, ale tylko dla ludzi na specjalizacji Technologia Fermentacji i Napojów na IV-ym roku. Jeśli chodzi o studia podypolomowe, to na tej Katedrze nie są prowadzone żadne tego typu studia. A odnośnie jakichś kursów z tego zakresu, to także obawiam się, że jak na razie nie ma takiej możliwości...

      Comment

      • Pankracy
        Senior
        • 10-2007
        • 2768

        #18
        Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie ma w planach budowę minibrowaru o wydajności 500 litrów/24 h na w swojej filii w Kalsku. Może za kilka lat utworzą tam specjalizację piwowarstwo.

        Comment

        • picia_pl
          Senior
          • 07-2007
          • 112

          #19
          Nadal chyba nie powstał żaden kierunek piwowarski w Polsce. Ale może ktoś coś wie. Jak nie my to może Czesi mają tego typu kierunki?

          Comment

          • diebels
            Senior
            • 11-2005
            • 170

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika picia_pl Wyświetlenie odpowiedzi
            Nadal chyba nie powstał żaden kierunek piwowarski w Polsce. Ale może ktoś coś wie. Jak nie my to może Czesi mają tego typu kierunki?
            Ja bym proponował kilka uczelni w Niemczech, toć to niedaleko

            Comment

            • picia_pl
              Senior
              • 07-2007
              • 112

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika diebels Wyświetlenie odpowiedzi
              Ja bym proponował kilka uczelni w Niemczech, toć to niedaleko
              W Niemczech pewnie mają kilka, ale niemiecki trzeba znać, a z tym klapa

              Comment

              • diebels
                Senior
                • 11-2005
                • 170

                #22
                Na większosci uczelni w Niemczech angielski wystarczy.

                Comment

                • widel
                  Junior
                  • 01-2011
                  • 1

                  #23
                  Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, Technologia Żywności, studia II stopnia, specjalizacja Technologia przemysłu fermentacyjnego-w tym zawiera się browarnictwo i gorzelnictwo, dział tu również sekcja piwowarów. Na studiach inżynierskich też jest browarnictwo i gorzelnictwo...tak się składa że jutro mam z tego egzamin.

                  Comment

                  • lisiewski
                    Senior
                    • 12-2009
                    • 459

                    #24
                    Ciekawy wątek. Tak się składa, że właśnie myślę jakby tu wydłużyć studencki żywot w tym roku... Idealnym rozwiązaniem byłoby połączenie pasji z nauką

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X
                    😀
                    🥰
                    🤢
                    😎
                    😡
                    👍
                    👎