Pociągiem po kolejowo-piwnych szlakach
Collapse
X
-
Od czerwca z Trójmiasta będzie można pojechać 2 pociągami do Berlina.
Pierwszy to Fahrenheit w taryfie EC, wyjeżdżający ok 6 rano z Gdyni, wracający do niej ok 22 (chociaż pojawiło się w sieci info o wyjeździe z Gdyni po 9, ale to chyba nie przejdzie, potrzebne by były dwa składy). Ten przez Bydgoszcz i Poznań
Drugi to Celsiusz, w taryfie TLK, obsługiwany taborem spalinowym VT628 (podwójnym), kursujący przez Ostbahn!
Rozkład w stronę Berlina jest już ustalony. Z Berlina wyjazd zapewne koło 6 rano.
Gdynia Główna 14:36
Sopot 14:45
Gdańsk Oliwa 14:49
Gdańsk Wrzeszcz 14:53
Gdańsk Główny 15:01
Tczew 15:25/35
Starogard Gd. 15:53
Czersk 16:23,
Chojnice 16:44
Złotów 17:15
Piła Gł. 17:37
Krzyż 18:21,
Gorzów Wlkp. 19:08
Kostrzyn 19:34
Kustrin-Kietz 19:38
Berlin ??Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-02-20, 11:25.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Loki nie były PR.mb WOSComment
-
Od czerwca z Trójmiasta będzie można pojechać 2 pociągami do Berlina.
Pierwszy to Fahrenheit w taryfie EC, wyjeżdżający ok 6 rano z Gdyni, wracający do niej ok 22 (chociaż pojawiło się w sieci info o wyjeździe z Gdyni po 9, ale to chyba nie przejdzie, potrzebne by były dwa składy). Ten przez Bydgoszcz i Poznań
Drugi to Celsiusz, w taryfie TLK, obsługiwany taborem spalinowym VT628 (podwójnym), kursujący przez Ostbahn!
Rozkład w stronę Berlina jest już ustalony. Z Berlina wyjazd zapewne koło 6 rano.
Gdynia Główna 14:36
Sopot 14:45
Gdańsk Oliwa 14:49
Gdańsk Wrzeszcz 14:53
Gdańsk Główny 15:01
Tczew 15:25/35
Starogard Gd. 15:53
Czersk 16:23,
Chojnice 16:44
Złotów 17:15
Piła Gł. 17:37
Krzyż 18:21,
Gorzów Wlkp. 19:08
Kostrzyn 19:34
Kustrin-Kietz 19:38
Berlin ??mb WOSComment
-
We wrześniu ubiegłego roku u naszych południowych sąsiadów rozpoczęła regularne połączenia kolejowe i autobusowe, prywatna spółka RegioJet. Spółka należy do biura podróży Student Agency z siedzibą w Brnie której właścicielem jest Pan Radim Jančura.
Są także połączenia ze Słowacją.
Wszelkie informacje, rozkłady jazdy, połaczenia itp. Tutaj
Przykładowe porównanie cen:
Czeski Cieszyn - Praga:
RegioJet - 340 CZK
CD (Ex,EC) - 506 CZK
Natomiast z Ostrawy do Pragi w obu przypadkach 295 CZK, co konkurencja potrafi zrobić.
Comment
-
Z Cz. Cieszyna jeździ póki co tylko 1 para. W tym przypadku bilety kupuje się w pociągu? Bo osobnej kasy tam nie ma.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-02-22, 12:46.
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Tak, reszta do Pragi staruje z Hawirzowa, stąd te cenowe paradoksy.
W pociagu można kupić, nie wiem czy z odpowiednią dopłatą czy nie. Ze stron www wynika że sieć sprzedaży jest rozwinięta poprzez biura podróży oraz inne agancje (widziałem gdzieś tam mapkę punktów sprzedaży). Poopularna jest sprzedaż online, z tym że nie wiem jakby to było z przelewem z Polski.Comment
-
Ale te ceny to tylko wg specjalnego cennika, bo normalne ceny są wyższe. O co chodzi z tymi cenami? Gdy się kupi bilet bez wyznaczonej daty, to jest taniej? A potem się okazuje, że w pociągu nie ma miejsca? Nie rozumiem.
-
Nie wiem co tam kliknąłeśZrobiłem sobie symulację kupna biletu Hawirzów - Praga, cena 330 CZK, akceptuję, wolnych miejsc 50. Wybieram wagon, wybieram miejsce. Rezerwacja dokonana i mam do zapłaty 330 CZK.
Teraz musze z niej zrezygnować.Ostatnia zmiana dokonana przez Gringo; 2012-02-22, 13:13.Comment
-
Ta cena jest przy kupnie przez internet, ale spójrz tu:
-
W Czechach trwa telewizyjna nagonka na PKP PLK. Chodzi o tranzytowe linie kolejowe nr 333 i 343.
Comment
-
W Czechach trwa telewizyjna nagonka na PKP PLK. Chodzi o tranzytowe linie kolejowe nr 333 i 343.
http://www.ceskatelevize.cz/zpravoda...-na-jesenicku/Comment
-
Dokładnie! Jedynie dzięki Czechom obie linie z Głuchołaz jeszcze istnieją. Gdyby pociągi ČD tam nie jeździły, te linie by dawno podzieliły smutny los setek innych w Polsce z "zawieszonym" na wieczne czasy ruchem i pozostawionych przez PKP samym sobie na pastwę złodziei złomu i innych wandali. Bo przecież u nas nic się nie opłaca remontować i utrzymywać.
Comment
-
Z dużym niepokojem obserwuję wzrost udziału transportu kolejowego w moich podróżach. Wcześniej Gruzja a teraz Rumunia i Mołdawia. A, co jest najzabawniejsze w tym wszystkim to, że podróż tym środkiem lokomocji mnie wcale nie wymęczyła a wręcz przeciwnie. Może, dlatego, że koleje te reprezentują o niebo lepszy poziom niż nasze rodzime.
Comment