Jak to jest z tymi konserwantami?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BolecDST
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.07
    • 8

    #1

    Jak to jest z tymi konserwantami?

    Witam,
    ciekawi mnie od długiego czasu jedna rzecz. Jak to jest z tymi piwami bez konserwantów, niepasteryzowanymi, niefiltrowanymi - ogółem mającymi jak najbardziej przypominać "prawdziwe" piwo? Kiedyś piwo po 3 dniach mętniało i się go pić nie dało. Teraz piwa mają termin przydatności do spożycia (począwszy od tych przeładowanych chemią) i z rok, te lepsze od 3 miesięcy do 2 tygodni. Ale to nadal 2 tygodnie. Cóz takiego się do nich dodaje?

    Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam,
    Bolec
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Filtruje. Nic się nie dodaje.

    Są i takie co maja 5 lat przydatności.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3496

      #3
      http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=369
      i inne posty w tym temacie.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • BolecDST
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.07
        • 8

        #4
        Ale piwa niefiltrowane tez maja zastanawiajaco dlugi termin przydatnosci do spozycia...

        Comment

        • TomX
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.09
          • 1035

          #5
          Popatrz, a piwa domowe - niepasteryzowane, niefiltrowane, a potrafią leżeć w piwniczce przez długie miesiące a nawet lata bez straty na smaku. Piwo to odporny trunek jest - zawiera alkohol i związki z chmielu - naturalne konserwanty. Oczywiście im mocniejsze i bardziej chmielowe piwo tym trwalsze. Nie bez znaczenia jest też proces refermentacji w butelce (choć w piwach przemysłowych to dziś rzadkość).

          Kiedyś może piwa psuły się szybciej, bo ogólny poziom higieny był niższy - dziś obowiązują dużo wyższe standardy czystości w zakładach spożywczych niż kiedyś. To akurat tylko moje przypuszczenia, bo poprzedniej epoki nie pamiętam ale z opowieści starszych stażem wynika, że kiedyś to syf był nieziemski...

          No i niechlubna praktyka niektórych browarów (Czarnków) podpasteryzowywania piwa "tylko trochę" a sprzedawania go jako niepasteryzowane - odkąd to wyszło na jaw na etykiecie jest już napis NISKOpasteryzowane.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3496

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BolecDST
            Ale piwa niefiltrowane tez maja zastanawiajaco dlugi termin przydatnosci do spozycia...
            Tak? A na przykład które?
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 13315

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BolecDST
              Ale piwa niefiltrowane tez maja zastanawiajaco dlugi termin przydatnosci do spozycia...
              Raczej jednak niepasteryzowane mają długi termin

              Comment

              • delvish
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.11
                • 3508

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                Tak? A na przykład które?
                Na ten przykad Corneliusy.
                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                (Frank Zappa)

                "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3496

                  #9
                  Są one niefiltrowane i niepasteryzowane?
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • BolecDST
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.07
                    • 8

                    #10
                    Tak, potwierdzenie na stronie internetowej -> http://www.weizen.pl/home.php

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • Prusak
                      Browar Markowy, Hajnowskie Jasne Pełne
                      Prusak
                      E: 12%
                      A: 4, 6%
                      Mam kłopot z tym piwem, bo parametry jego są takie same jak Polskiego Lagera z tego samego browaru (tam się sypnąłem wpisując 4, 8 alko, i nie mam już możliwości edytowania, ale było, tak jak tu 4, 6).
                      Piłem bezpośrednio po Polskim Lagerze i na 99,9% jestem...
                      2024-09-20, 18:15
                    • bastion
                      Macedonia Północna., Skopje, Maksim Gorki 25/4, Pivoteka Sakam Pivo.
                      bastion
                      Macedonia delikatnie mówiąc nie jest piwnym rajem. Dwa duże browary warzą coś co dla mnie zaledwie przypomina piwa, chociaż w sumie mógłbym to powiedzieć o wielu innych miejscach na Bałkanach. Wybór piw w marketach bardzo ubogi. Dlatego działalność piwoteki jaka by nie była, jest warta...
                      2024-06-11, 20:06
                    • dadek
                      Annopole 9A, Browar Gzub
                      dadek
                      Jakoś mi ten Gzub się schował... W Annopolu byłem na corocznym Beer Campie 22-23.06.2019, a dopiero teraz przypadkiem znalazłem notatki. Co prawda to nie mój pierwszy raz na tej imprezie, jednak po raz pierwszy miałem możliwość dokładnego obejrzenia części produkcyjnej. No prawie, gdyż...
                      2019-10-02, 02:50
                    • ART
                      Green Head, True Haze
                      ART
                      True Haze – Browar Green Head
                      Alkohol: 6,4% / 15,5° P / ? IBU
                      Styl: Hazy IPA
                      Chmiele: HBC 1019

                      Jestem za hasłem na etykiecie "PIJ ŚWIEŻE" ale mamy podaną tylko datę przydatności (2025.11.30) - więc nie wiadomo tak naprawdę czy pijemy świeże (ile dają...
                      2025-11-09, 10:06
                    • darekd
                      Ale Browar, Grass Hopper
                      darekd
                      Będąc w pewnym małym sklepiku zauważyłem to piwo w wyprzedaży za ok 4,5 PLN. Nazwa mi nieznana, więc dorzuciłem. Miły sprzedawca zaoferował mi, że spuści mi to piwo o złotówkę jak wezmę dwa, bo termin mu się kończy a ma jeszcze trochę tego. Pomyślałem, jaki miły człowiek... W...
                      2025-10-20, 00:24
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...