Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lakierowanie puszek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Micho441
    • 04-2008
    • 812

    #31
    Jest jakaś "technologiczna" różnica pomiędzy produkcją piwnej puszki 5l a puszkami o innej pojemności?.. - czy tyllko w nazwie własnej?

    Comment

    • abernacka
      Senior
      • 12-2003
      • 10837

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Micho441 Wyświetlenie odpowiedzi
      Jest jakaś "technologiczna" różnica pomiędzy produkcją piwnej puszki 5l a puszkami o innej pojemności?.. - czy tyllko w nazwie własnej?
      Wyobraź sobie, że jest. W budowie, w grubości czy nawet w napełnianiu.
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Marusia
        Senior
        • 02-2001
        • 20211

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
        Moim zdaniem kompletne odrzucenie puszki to snobizm.
        [quote=abernacka;918442]

        No ale przecież my tu jesteśmy snobami. Tak trochę chociaż

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
        Po za tym, jakoś nie mogę sobie przypomnieć dobrego piwa, które jest puszkowane.
        To jest kwestia skojarzeń - dobre piwo = butelka - ja to tak postrzegam. Piwo w puszcze traci dla mnie od razu na wartości. Piwo w puszcze jest skierowane do innego sektora klientów niż my.

        A co do ankiety jest kompletnie bez sensu, bo wiadomym jest, że smak piwa z puszki nie różni się niczym, od smaku piwa z butelki - puszki są tak wykonane (m.in. ten lakier), żeby żadna metaliczność się do napoju nie przedostała. To nie jest kwestia zdania, tylko kwestia wiedzy.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Micho441
          • 04-2008
          • 812

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
          Wyobraź sobie, że jest. W budowie, w grubości czy nawet w napełnianiu.
          Fakt, pytanie nieprecyzyjne.
          Czy jest jakaś różnica w materiałach (aluminium,lakiery) - komponentach, użytych do produkcji puszek 5l a puszek innych gabarytów.

          Comment

          • Krzysiu
            Krzysiu
            • 02-2001
            • 14936

            #35
            Niewielka. party zamknięta jest korkiem gumowym lub czym w rodzaju kranika, a mała puszka ma wyłącznie metal. Poza tym to taka sama puszka.

            Jeśli już coś ma być inne w smaku, to piwo z kega. Nie jest wewnątrz lakierowany, więc piwo ma bezpośrednią styczność z metalem.

            Comment

            • whisky-blog
              Member
              • 07-2010
              • 35

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              PS Gdzieś Ty tu personalną rozgrywkę dojrzał??
              Może jestem przewrażliwiony na tym forum nie uprzejmością... i tak mi się wydawało. Przepraszam.
              whisky-blog

              Comment

              • pioterb4
                Senior
                • 05-2006
                • 4322

                #37
                Typowy konsument piwa puszkowego nie zdaje sobie tak trudnych pytań, zwykle jest przekonany, że piwo robi się z chmielu, a na świecie istnieją tylko dwa gatunki tego trunku: jasne pełne i mocne. W takim wypadku robienie ankiet skierowanych do tak właśnie prezentującej się grupy ludzi mija się z celem.

                Comment

                • Pendragon
                  Senior
                  • 03-2006
                  • 13950

                  #38
                  Piwo z puszki może być jednak lepsze niż to samo z butelki. Warunek - butelka musi być zielona.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • abernacka
                    Senior
                    • 12-2003
                    • 10837

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    (...) Poza tym to taka sama puszka.
                    (...)
                    Nie do końca. Istotą rolę odgrywa tutaj grubość ścianek. W beczkach pięciolitrowych ścianka jest znacznie grubsza niż w klasycznej puszcze. Dzięki takiemu zabiegowi taka beczka znacznie lepiej znosi ewentualne uszkodzenia.
                    Piwna turystyka według abernackiego

                    Comment

                    • pioterb4
                      Senior
                      • 05-2006
                      • 4322

                      #40
                      Zgadza się, tylko z tymi butelkami zielonymi to jest taki problem, że one jakoś kiepsko wychodzą...Polakom. Jak weźmie się do ust takiego Lecha czy polskiego Urquella to mocno czuć tą nieprzyjemną "zielonobutelkowość". Natomiast pijąc oryginalnego Zlotego Bazanta, albo Budwara z Budziejovic już ten brzydki smaczek nie doskwiera.

                      Comment

                      • abernacka
                        Senior
                        • 12-2003
                        • 10837

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                        Niewielka. party zamknięta jest korkiem gumowym lub czym w rodzaju kranika, (...).
                        Przypatrz się dobrze tej fotce: http://www.browar.biz/galeria.php?id=11593
                        Według mnie takie opakowanie posiada i korek gumowy (służy do właściwego serwowania piwa) oraz kranik.
                        Piwna turystyka według abernackiego

                        Comment

                        • Seta
                          Piję piwo
                          • 10-2002
                          • 6964

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jeśli już coś ma być inne w smaku, to piwo z kega. Nie jest wewnątrz lakierowany, więc piwo ma bezpośrednią styczność z metalem.
                          Ale tu masz stal nierdzewną wysokiej jakości, a nie aluminium. Z tego co się orientuję wymogi co do stali na KEGa są dość rygorystyczne. Przy czym neutralność smakowa jest wysoko.
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                          Comment

                          • wogosz
                            Senior
                            • 12-2005
                            • 1007

                            #43
                            Kegi duże o poj. 30, 50l są ze stali nierdzewnej wysokogatunkowej; party kegi o poj. 5l są ze zwykłej blachy stalowej lakierowanej, (ci)puszki 0,33, 0,5l. są z blachy aluminiowej, lakierowanej. Kiedyś też były ze stalowej, ale blachę aluminiową, mimo iż jest droższa niż stalowa, można łatwo wywalcować na zimno do bardzo małej grubości i przez to jest dużo lżejsza, a ostateczny koszt pewno jest porównywalny (różnica w ilości materiału). Spadają za to koszty transportu, bo taka butelka zwrotna (grubsze szkło) waży około 370g. Tak więc 1000 butelek 0,5l. z piwem waży ok 870kg, a 1000 puszek waży ok. 530kg.
                            W Polsce puszka jest bardzo popularna bo:
                            - klient ma małą świadomość ekologiczną - nadal wielu ludziom nie chce się zabierać z domu butelek na wymianę, chociaż mają ich sterty, wolą opakowania jednorazowe choć droższe. Dotyczy to też toreb na zakupy (choć każdy ma ich wiele w domu, to i tak nie zabiera ich do sklepu tylko pakuje w reklamówki) i wielu innych produktów,
                            - wielu klientów w puszce widzi blichtr bogatego Zachodu (nadal!)
                            - browarom to pasuje bo koszt puszki (niemały) klient zapłaci w cenie piwa, a nie ma kłopotów z plastykowymi kontenerami, skupem butelek itp.
                            - puszka dla wielu klientów jest wygodniejsza bo znacznie lżejsza, można wyrzucić byłe gdzie, nie zbije się, w lodówce szybko się schłodzi, nie trzeba mieć otwieracza.
                            Reasumując wydaje się, że byt puszki w Polsce na razie jest niezagrożony, bo u nas to przede wszystkim produkt masowy. W takiej małej Belgii tradycyjne browary raczej tylko butelkują, a Stella Artois jako moloch dla mas, również puszkuje.

                            Comment

                            • whisky-blog
                              Member
                              • 07-2010
                              • 35

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                              puszki 0,33, 0,5l. są z blachy aluminiowej, lakierowanej. Kiedyś też były ze stalowej, ale blachę aluminiową, mimo iż jest droższa niż stalowa, można łatwo wywalcować na zimno do bardzo małej grubości i przez to jest dużo lżejsza, a ostateczny koszt pewno jest porównywalny (różnica w ilości materiału). Spadają za to koszty transportu, bo taka butelka zwrotna (grubsze szkło) waży około 370g. Tak więc 1000 butelek 0,5l. z piwem waży ok 870kg, a 1000 puszek waży ok. 530kg
                              I to rozumiem. Ze względów transportowych nie mieszczą się puszki na zwykłej euro palecie. E-gibo. Potrzebna jest większa. Ale czy lakierowanie puszek wpływa na smak i jak on wpływa... to chyba się dowiemy jak konsumenci będą mieli większy dostęp do danych z czego piją....
                              whisky-blog

                              Comment

                              • Krzysiu
                                Krzysiu
                                • 02-2001
                                • 14936

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                                Nie do końca. Istotą rolę odgrywa tutaj grubość ścianek. W beczkach pięciolitrowych ścianka jest znacznie grubsza niż w klasycznej puszcze. Dzięki takiemu zabiegowi taka beczka znacznie lepiej znosi ewentualne uszkodzenia.
                                A jaki to ma wpływ na smak piwa? Pucha to pucha i tyle. Można sie jeszcze rozstrząsać, że stalowa jest ze szwem i dwoma nabitymi denkami, a aluminiowa bez szwu i z jednym denkiem, tylko co to ma do rzeczy?

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ale tu masz stal nierdzewną wysokiej jakości, a nie aluminium. Z tego co się orientuję wymogi co do stali na KEGa są dość rygorystyczne. Przy czym neutralność smakowa jest wysoko.
                                Do niedawna w powszechnym użyciu były beczki aluminiowe jednowarstwowe o pojemności 100 l. Nie słyszałem, żeby ktokowliek dywagował o metalicznym posmaku piwa z takiej beczki, tylko co najwyżej o tym, ile wody można do niego dolać.

                                Mój wniosek: metaliczne posmaki piwa puszkowego powstają głównie w umyśle konsumenta.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎