Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cieszyn, Brackie Belgijskie Pale Ale - przygotowania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Żywiec
    Senior
    • 12-2001
    • 1571

    Cieszyn, Brackie Belgijskie Pale Ale - przygotowania

    cytat: Heineken Heiport

    Szanowni Milosnicy Piwa, Grand Champion 2010 uwarzony!

    19. października br. Dorota Chrapek zakończyła warzenie Grand Championa 2010 w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie.
    Od wczoraj pięć warek, czyli w sumie 800 hl Brackiego Belgijskiego Pale Ale leżakuje w 4 tankach leżakowych w temp. poniżej 6 stop. C w piwnicach Browaru.
    Będzie w nich dojrzewać do końca listopada. Jak w ubiegłym roku Grand Champion trafi do sprzedaży 6 grudnia. Do oficjalnej premiery zostało więc jeszcze tylko 45 dni. Dorota Chrapek, autorka zwycięskiej receptury Grand Championa Birofilia 2010, nie kryła radości patrząc na własne piwo uwarzone w ilości cztery i pół tysiąca razy większej, niż gdy warzyła je jeszcze u siebie w domu. Zanim wraz z pracownikami Brackiego Browaru Zamkowego przystąpiła do produkcji, sprowadzono niezbędne składniki - dokładnie takie same, jakie zostały użyte podczas domowego warzenia. „3 słody przyjechały z Niemiec, 1 z Polski a 2 rodzaje chmielu z Wielkiej Brytanii, choć pochodzenie jednego z nich jest niemieckie, drugiego zaś słoweńskie. Najwięcej trudności sprawiło nam sprowadzenie drożdży – specjalny szczep przyleciał ze Stanów Zjednoczonych. Istniało duże ryzyko, że nie zdążymy.” – mówi Janusz Konieczny, Dyrektor Brackiego Browaru Zamkowego. Kolejnym krokiem było dostosowanie receptury. „Żeby uwarzyć ponad osiemset hektolitrów piwa trzeba było przełożyć recepturę ze skali domowej na przemysłową.” - mówi Dominik Szczodry, Główny Piwowar Browaru. Gdy receptura była gotowa przystąpiono do warzenia.
    Produkcja Brackiego Belgijskiego Pale Ale rozpoczęła się 15 października br. Od piątku do niedzieli uwarzono pięć warek. Następnie piwo fermentowało. Ten etap procesu był największym zaskoczeniem. „Zamiast ośmiu dni, jak podczas robienia piwa w domu, przez Panią Dorotę, fermentacja w Brackim Browarze Zamkowym trwała zaledwie dwa dni. To efekt, nieco zmodyfikowanego z konieczności, sposobu zaszczepiania brzeczki drożdżami. Być może jest to także wpływ księżyca, który w okresie fermentacji przechodził z pierwszej kwadry do pełni*” – tłumaczy Dominik Szczodry. "Drożdże zachowują się inaczej w domu w małej ilości a inaczej na tak dużą skalę. Choć może i coś jest w tym wpływie księżyca…”- dodaje Dorota Chrapek.
    Autorka zwycięskiej receptury osobiście nadzorowała proces warzenia i dodawała składniki. „Zawsze to jest stres. Nie wiadomo, jaka będzie barwa, goryczka. – mówi Dorota Chrapek – Polegałam na pracownikach Brackiego Browaru Zamkowego”. Po fermentacji, ostatnim etapem jest leżakowanie. Proces ten potrwa jeszcze do końca listopada. W tym czasie Pani Dorota będzie przyjeżdżać do browaru i degustować dojrzewające w tankach piwo. Oficjalna premiera Brackiego Belgijskiego Pale Ale już 6 grudnia, dokładnie w Mikołajki.
    * Istnieje przypuszczenie, niepotwierdzone badaniami naukowymi, że im bliżej pełni księżyca tym drożdże są bardziej żywotne. Ostatnio belgijscy piwowarzy z browaru Caulier poinformowali, że tamtejsze drożdże inaczej fermentują, gdy proces ten odbywa się bliżej pełni księżyca. Przeprowadzili szereg testów, z których wynika, że fermentacja w tym okresie jest intensywniejsza, a do piwa przechodzą bardziej wyraźne aromaty. W konsekwencji piwo jest mocniejsze, a smak pozostaje dłużej w ustach. Więcej na ten temat: http://www.canada.com/life/story.html?id=3573940


    Grand Champion:
    Podczas Festiwalu Birofilia 2010, piwo Doroty Chrapek uwarzone w stylu Belgian Pale Ale pokonało 174 konkurencyjne piwa (w zdecydowanej większości przygotowane przez mężczyzn), które zostały zgłoszone do Konkursu Piw Domowych. To historyczne wydarzenie, ponieważ po raz pierwszy w historii zwycięstwo w Konkursie Piw Domowych wywalczyła przedstawicielka płci pięknej. Jury złożone z międzynarodowych ekspertów i piwowarów pod przewodnictwem dr. Andrzeja Sadownika, nie miało wątpliwości, które piwo jest godne tego tytułu. W nagrodę mogła uwarzyć Grand Championa na skalę przemysłową w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie. Oficjalna premiera Brackiego Belgijskiego Pale Ale już 6 grudnia, dokładnie w Mikołajki. Dorota Chrapek pochodzi z Pogwizdowa pod Cieszynem, a od browaru dzieli ją zaledwie 5 kilometrów.

    Belgijskie Pale Ale to codzienne piwo Brabancji i Antwerpii o barwie bursztynowo-miedzianej. W zapachu słodu przede wszystkim: herbatnik, grzanka, ale także na drugim planie owoce, chmiel, aromaty korzenne. W smaku wyczuwalne owoce: pomarańcza, gruszka, umiarkowanie korzenne, dalej słodowe i lekko fenolowe. Goryczka niska do średniej. Nasycenie dwutlenkiem węgla średnie. Warzone ze słodu pilzneńskiego z dodatkiem wiedeńskiego, czy monachijskiego. Chmielone angielskimi odmianami. Fermentowane w temperaturach niższych niż 20 stop. C szczepami górnej fermentacji zdolnymi ubocznie produkować związki fenolowe w umiarkowanych ilościach.
  • Żywiec
    Senior
    • 12-2001
    • 1571

    #2
    BBPA

    Chmielenie...
    Attached Files

    Comment

    • abernacka
      Senior
      • 12-2003
      • 10837

      #3
      Drogi kolego, od tego jest GALERIA!
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Żywiec
        Senior
        • 12-2001
        • 1571

        #4
        BBPA

        Fermentacja...
        Attached Files

        Comment

        • Żywiec
          Senior
          • 12-2001
          • 1571

          #5
          BBPA

          Dori w towarzystwie Dyrektora Brackiego Browaru Zamkowego
          Attached Files

          Comment

          • Żywiec
            Senior
            • 12-2001
            • 1571

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
            Drogi kolego, od tego jest GALERIA!
            Taka moja uroda, że pewne rzeczy robię na opak Wybacz..

            Comment

            • bielok
              Senior
              • 10-2007
              • 338

              #7
              Cześć

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi
              19. października br. Dorota Chrapek zakończyła warzenie Grand Championa 2010 w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie.
              Od wczoraj pięć warek, czyli w sumie 800 hl Brackiego Belgijskiego Pale Ale leżakuje w 4 tankach leżakowych w temp. poniżej 6 stop. C w piwnicach Browaru.
              19 skończono warzenie a dziś 21 piwo już leżakuje w 6*C? Przefermentowało w dwie doby?
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

              Comment

              • jacer
                Senior
                • 03-2006
                • 9875

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                Przefermentowało w dwie doby?

                A przeczytałeś całość?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Seta
                  Piję piwo
                  • 10-2002
                  • 6964

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                  19 skończono warzenie a dziś 21 piwo już leżakuje w 6*C? Przefermentowało w dwie doby?
                  Właśnie miałem pytać o to samo...
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                  Comment

                  • kony
                    breweriarz
                    • 08-2005
                    • 1701

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                    Właśnie miałem pytać o to samo...
                    Czyli Ty też nie przeczytałeś całości...

                    Comment

                    • Seta
                      Piję piwo
                      • 10-2002
                      • 6964

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                      A przeczytałeś całość?
                      Rzeczywiście niżej jest to wytłumaczone: "Być może jest to także wpływ księżyca, który w okresie fermentacji przechodził z pierwszej kwadry do pełni"
                      Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Senior
                        • 05-2002
                        • 19167

                        #12
                        Zamiast skupić się na urokach młodej damy roztrząsacie problemy bez sensu. Toż jak bierze w tym udział Dori to wsio jest jak należy. Czekajcie degustacji a nie mielecie ozorami po próżnicy.

                        Comment

                        • jacer
                          Senior
                          • 03-2006
                          • 9875

                          #13
                          Może wy nie umiecie czytać, co?

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec Wyświetlenie odpowiedzi
                          Następnie piwo fermentowało. Ten etap procesu był największym zaskoczeniem. „Zamiast ośmiu dni, jak podczas robienia piwa w domu, przez Panią Dorotę, fermentacja w Brackim Browarze Zamkowym trwała zaledwie dwa dni. To efekt, nieco zmodyfikowanego z konieczności, sposobu zaszczepiania brzeczki drożdżami.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • abernacka
                            Senior
                            • 12-2003
                            • 10837

                            #14
                            Jacer, E-Prezesie co wy tacy nerwowi?
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • jacer
                              Senior
                              • 03-2006
                              • 9875

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jacer, E-Prezesie co wy tacy nerwowi?
                              Albo my nerwowi albo inni ciamajdowaci
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎