Pilsner w Polsce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #31
    żąleną napisal/a
    A ja z kolei zahaczę o Grolscha - ten polski jest mniej aromatyczny i da sie to odczuć już po powąchaniu butelki w parę minut po jej otwarciu...
    Co do Grolscha - piłem raz w życiu i nie mam zdania na ten temat, ale wydaje mi się, że już conajmniej od roku nie ma polskiego Grolscha. Czytałem kiedyś, że Grolsch odebrał licencję EB, właśnie z powodu odstępstw od oryginału.

    Comment

    • pulas
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.08
      • 965

      #32
      Krzysiu napisal/a


      1. Książęce Tyskie robią wyłącznie w Tychach. Jest to marka na rynek regionalny. W Poznaniu robią od czasu do czasu Gronie.
      2. Na kontretykiecie jest adres siedziby Kompanii Piwowarskiej, a ta jest w Poznaniu. Nie podaje się adresu browaru.
      3. Skąd uzyskałeś dane na temat receptury? Na butelce ich nie publikują, a w zasadzie szczegóły receptury stanowią najściślej strzeżoną tajemnicę firmy. Nie ma tego w gazetach.

      wniosek: rozpowszechniasz niesprawdzone plotki.
      Ad1. Fakt - chodziło mi o Gronie. Częściej pijałem Książęce bo było dla mnie smaczniejsze, ale potem nie można go już było nigdzie dostać więc "przerzuciłem' się na Gronie i to o nie mi chodziło.
      Ad2. Wydaje mi się, że na piwach z Tych jest napisane Kompania Piwowarska Tychy (może sie mylę), a na piwach z Poznania Kompania Piwowarska Poznań. W moim przypadku (chyba, że mnie pamięć myli) wcześniejsza produkcja była firmowana przez browar z Tych (-ów?) a nie przez Kompanie Piwowarską.
      Ad3.Pisząc o recepturze miałem na myśli zawartość alkoholu i ekstraktu (taki skrót myślowy)

      Wniosek: chcesz wierzyć, że nikt nie jest w stanie rozpoznać piwa produkowanego w różnych miejscach a sprzedawanego pod wspólną nazwą i nie docierają do Ciebie żadne argumenty.
      pułaś
      ---------------------------------
      "(...)W kącikach flechtów wieczór już
      Lśni jak porzeczka krwawa
      Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
      I między bajki wkładam"

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #33
        pulas napisal/a
        Wniosek: chcesz wierzyć, że nikt nie jest w stanie rozpoznać piwa produkowanego w różnych miejscach...
        Nie muszę wierzyć, wiem to na pewno. Nawet fachowcy mogą mieć z tym problem. Amator praktycznie nie ma szans na prawidłowe rozpoznanie, a wynik jest w pełni losowy.

        Comment

        • pulas
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.08
          • 965

          #34
          Krzysiu napisal/a

          Nie muszę wierzyć, wiem to na pewno. Nawet fachowcy mogą mieć z tym problem. Amator praktycznie nie ma szans na prawidłowe rozpoznanie, a wynik jest w pełni losowy.
          A może po prostu wszystkich mierzysz swoją miarą?
          p.s. uważasz, że amator nie może czuć smaku???
          pułaś
          ---------------------------------
          "(...)W kącikach flechtów wieczór już
          Lśni jak porzeczka krwawa
          Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
          I między bajki wkładam"

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #35
            A co, masz jakiś kompleks na tle miary?

            Chodzi mi o to, że amator ma mniej więcej takie szanse rozróżnić piwo oryginalne i licencyjne, jak odróżnić prawdziwy i dobrze podrobiony banknot bez specjalnego sprzętu - czyli praktycznie żadne.

            Comment

            • pulas
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.08
              • 965

              #36
              Krzysiu napisal/a
              A co, masz jakiś kompleks na tle miary?

              Chodzi mi o to, że amator ma mniej więcej takie szanse rozróżnić piwo oryginalne i licencyjne, jak odróżnić prawdziwy i dobrze podrobiony banknot bez specjalnego sprzętu - czyli praktycznie żadne.
              ale nawet amatorowi może coś smakować albo nie...
              jeżeli zas chodzi o kompleksy to ja ich nie mam...
              pułaś
              ---------------------------------
              "(...)W kącikach flechtów wieczór już
              Lśni jak porzeczka krwawa
              Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
              I między bajki wkładam"

              Comment

              • Viktor
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🍼
                • 2002.04
                • 617

                #37
                Pilsner w Polsce

                Ahumba napisał(a)


                o jakich rodzajach piszesz?
                Będę mieł do wyboru pilsa takiego lub pilsa innego. Toć to jedno i to samo. Przeglądając ostatnio "Przewodnik piwosza" załamałem się ile to różnych gatunków piwa jest na świecie. A nas uszczęśliwia się, i to na siłę, ciągle tym samym, które się tylko inaczej nazywa
                Inna sprawa podejście większości Polaków do tych innych piw.
                Wystarczy zobaczyć jak podeszliśmy do próby kieleckiej Belgii.
                Odczucia mam podobne. W mojej okolicy większość zaopatrzenia to WARKA, , bo tylko to się sprzedaje. A wracając do PILSNERA to ten polski jest w miarę dobry. Gdy narzekam to przypominam sobie piwo radomskie z 1980 r i przestaję.

                Comment

                • Viktor
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🍼
                  • 2002.04
                  • 617

                  #38
                  Krzysiu napisał(a)
                  A co, masz jakiś kompleks na tle miary?

                  Chodzi mi o to, że amator ma mniej więcej takie szanse rozróżnić piwo oryginalne i licencyjne, jak odróżnić prawdziwy i dobrze podrobiony banknot bez specjalnego sprzętu - czyli praktycznie żadne.
                  Jest to tzw. święta prawda. Nasze oceny są bardzo subiektywne. To samo piwo w zależności od pory dnia, stanu emocjonalnego organizmu itp. itd może być oceniane krańcowo różnie.
                  Przykład z dziedziny muzyki :
                  Grono zawodowych muzyków oceniło nagranie skrzypcowe na video : studenta szkoły muzycznej oraz mistrza. Dowcip polegał na tym , iż muzyka była ta sama a różny obraz. Jury nie pozostawiło suchej nitki na studencie a chwaliło mistrza !!!
                  Musimy mieć więcej pokory przy ocenach a dodatkowo jest to dla nas dobra zabawa.

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 24196

                    #39
                    Krzysiu napisał(a)
                    Co do Grolscha - piłem raz w życiu i nie mam zdania na ten temat, ale wydaje mi się, że już conajmniej od roku nie ma polskiego Grolscha. Czytałem kiedyś, że Grolsch odebrał licencję EB, właśnie z powodu odstępstw od oryginału.
                    po EB był Brok, później Belgia (i pewnie taki jest stan teraźniejszy)
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • And69
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 1487

                      #40
                      Krzysiu napisal/a

                      Co do Grolscha - piłem raz w życiu i nie mam zdania na ten temat, ale wydaje mi się, że już conajmniej od roku nie ma polskiego Grolscha. Czytałem kiedyś, że Grolsch odebrał licencję EB, właśnie z powodu odstępstw od oryginału.
                      Grolscha przestali produkować w EB po połączeniu z Żywcem ( niezgodność interesów z Heinekenem ) , potem dystrybutorem został Brok - z tym że produkcje zlecił Palmowi w Kielcach . Obecnie raczej nie jest robiony nigdzie w Polsce .

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #41
                        Krzysiu napisal/a

                        Nie muszę wierzyć, wiem to na pewno. Nawet fachowcy mogą mieć z tym problem. Amator praktycznie nie ma szans na prawidłowe rozpoznanie, a wynik jest w pełni losowy.
                        Za przeproszeniem Krzysiu, co Ty pieprzysz
                        Czasem są tak kolosalne różnice w smaku, że ktokolwiek z nas tutaj jest w stanie wyczuć różnicę. Nikt tu się nie sili na pozę super kipera, a sugestie, ze różnice wyczuwamy dopiero po spojrzeniu na etykietę są wg mnie wręcz obraźliwe. Zresztą, jest to dyskusja czysto akademicka - zróbmy PRÓBĘ. Oczywiście jeśli uda się skompletować parę - piwo warzone w Polsce i w "siedzibie" danego piwa
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • And69
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.06
                          • 1487

                          #42
                          W tym temacie Krzysiu ma racje , w większości przypadków piwo na licencji i piwo oryginalne nie różnią się prawie wcale . Wystarczy popatrzyć na reklamy Heinekena i Carlsberga , gdzie nie pojedziesz wypijesz takie samo piwo .

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #43
                            And69 napisal/a
                            . Wystarczy popatrzyć na reklamy Heinekena i Carlsberga , gdzie nie pojedziesz wypijesz takie samo piwo .
                            Rozumiem, że po samym patrzeniu rozpoznajesz smak?
                            Tak się składa, że miałam kiedys okazję pić jedno po drugim Amstela z czech i oryginalnego i mimo laicyzmu poczułam różnicę w smaku.
                            Powiadam TEST jedynym dowodem. tak to sobie możemy gadać po próżnicy.
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • And69
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.06
                              • 1487

                              #44
                              Nie powiedziałem że po samym wyglądzie rozpoznaje piwo . A jakbyś nie zauważyła napisałem że w większości przypadków .

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #45
                                A zauważyłam, ale zabrzmiało to ogólnie dość kategorycznie
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Eichbaum, Cronus German Pilsner
                                  darekd
                                  Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
                                  Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
                                  2025-01-04, 02:50
                                • SupeR_PiwosZ
                                  Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
                                  SupeR_PiwosZ
                                  Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

                                  Piwo jasne, pasteryzowane.

                                  Ekstrakt: brak informacji.
                                  Alk.: 5,6% obj.

                                  Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
                                  Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
                                  2024-12-31, 22:45
                                • Alkoneser
                                  Browary restauracyjne w Polsce
                                  Alkoneser
                                  Cześć,
                                  mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
                                  2024-08-05, 12:26
                                • Ahumba
                                  2025.06.13-15 - KRAKÓW, Pilsner Fest
                                  Ahumba
                                  Co prawda nie jest to piwo pierwszej potrzeby wśród browarbizowiczów, ale oryginał z Czech? Dużo piwa, dużo czeskich piwnych przekąsek i dużo innych atrakcji
                                  Start
                                  2025-06-13
                                  Koniec
                                  2025-06-15
                                  Adres
                                  Kraków Hala Lipowa
                                  2025-05-15, 14:57
                                • Prusak
                                  Duvel Moortgat, Vedett Extra Pilsner
                                  Prusak
                                  Alk. 5, 2%
                                  W zapachu mineralność i szorstko-chmielowe nuty.
                                  Piana bardzo obfita, gęsta, lekko kremowa, osadza malutkie czapki na szkle i utrzymuje się nad obrączką w lekkim kożuszku.
                                  Kolor jaśnożołty, klarowne.
                                  W smaku dominacja wyrazistej goryczki, właśnie z szorstkimi...
                                  2025-01-02, 18:14
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...