Czy grożą nam minikoncerny minibrowarów?
Collapse
X
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl -
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Wyjaśnij proszę szerzej Kiszot, dlaczego uważasz Bierhalle za minikoncern."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
No właśnie, wogosz zaznaczył już problem relacji właściciel - piwowar. Różnie z tym bywa.
I jeszcze lista tym razem kompletna:
Bierhalle Warszawa, Katowice, Łódź - Global Restaurant Investment Sp. z o.o, siecią zarządza QLT Restaurant & Bar Sp. z o.o.
Browar de Brasil Łódź - holding Mex Polska
Brovaria Poznań - Jacek Woźniak - kawa Woseba z Ostrowa Wielkopolskiego
BrowArmia Warszawa - BrowArmia Sp. z o.o. powiązana z Browarem Jabłonowo
Brovarnia Gdańsk - Stary Browar Sp. z o.o.
CK Browar Kraków - CK Browar Sp. z o.o.
Czenstochovia - Adrian i Grzegorz Bartosikowie (piwowar)
Grodzka Lublin - Kobud Sp. z o.o.
Haust Zielona Góra - Zbigniew Mocek, przedsiębiorca budowlany
Browar w Hotelu Płock - Czesław Krakowski (przedsiębiorca, były polityk)
Kowal Koszalin - Piwnice Browaru U. Kowalczyk i Spółka Spółka Komandytowa
Marysia Szczyrzyc - WojStal Wojciech Czepiel (producent garaży z blachy itp.)
MajEr Gliwice - Hotel Silvia Majnusz Ernest
Pivovaria Radom - Inter Zampa Sp. z o.o.
Spiż Wrocław i Katowice - Bogdan Spiż i syn Arkadiusz
Tumski Płock - Cecylia Pociej (restauratorka)
Złoty Róg Kalisz - Poz-Garden Sp. z o.o.
Jak widać właścicieli browarów można podzielić na dwie grupy: przedsiębiorcy indywidualni, ale nie piwowarzy i spółki, dla których browarnictwo jest najczęściej działalnością dodatkową.Comment
-
Z jednej strony masz rację, ale ja jestem zwolennikiem zasady, że im większy wybór tym lepiej. Jeśli więc mogę pójść do dyskoteki gdzie nie będę pił nic bo mają tylko Lecha, to wolę pójść tam gdzie oprócz tego mają coś znośnego. Poza tym Spiż w Katowicach to de facto pionierskie rozwiązanie pod tym względem. Trochę się właściciel jak widać przeliczył, ale czy to ma znaczyć że ma w takim razie zrezygnować z własnego piwa? Jego kapitał, jego ryzyko, jego decyzja.Tylko po co w takim razie zakładać minibrowar skoro chce się pozyskać klientelę młodzieżowo-taneczną? To tak jakby prowadzić restaurację francuską z owocami morza, truflami i innymi rarytasami ale także serować zapiekankę z mikrofali aby pozyskać jak najliczniejszą rzeszę konsumentów. Takie działania i tak nie przyniosą oczekiwanych skutków a jedynie narażą ich twórcę na śmieszność. Trzeba się zdecydować co chce się prowadzić bo wszystkim i tak się nie dogodzi. A przede wszytkim to trzeba podawać dobre piwo, bo 8 zł za wadliwego pilsa to dość sporo i nie dość że może takiego klienta w ramiona koncernu wrzucić to jesczze innym podobnym placówkom może złą sławę przynieść.Comment
-
Wychodzi na to, że trzeba obu grupom podziękować, bo gdyby w minibrowary inwestowali tylko piwowarzy, to mielibyśmy tylko Spiża.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2011-04-10, 20:23."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Przez jakiś czas da się jechać na efekcie nowości, zwłaszcza dbając o obecność w mediach. Ale to się kiedyś skończy. Kiepska jakość nie będzie się w stanie obronić, zwłaszcza gdy pojawi się konkurencja. Ciekawe, jakby wyglądał Spiż, gdyby w Rynku pojawił się trzeci taki lokal.
Reasumując - popyt na dobrych piwowarów, specjalizujących się w warzeniu na mniejszą skalę, za jakiś czas wzrośnie.Comment
-
Wydaje mi się skitof, że trochę demonizujesz formę prawną prowadzenia działalności jaką jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Przecież wiele spółek ma jednego udziałowca (albo wszyscy udziałowcy są z jednej rodziny) i de facto niczym się nie różni się od osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą.
Sp. z o.o. to nie jest SA z rozproszonym akcjonariatem, że jest to byt prawny, który odpowiada przed akcjonariuszami oczekującymi dywidendy. Spółki prowadzą ludzie.Comment
-
Generalizujesz - są i spore SA, gdzie właścicieli można policzyć na palcach jednej dłoni. Albo i na jednym palcu.
Każdą firmą, niezależnie od formy prawnej, ktoś rządzi. I to od niego/nich, a nie od skrótu po nazwie, zależy działalność spółki.Comment
-
Oczywiście są takie przypadki, ale nie powiesz mi że można porównywać spółkę czy to akcyjną czy z o.o. mającego jednego udziałowca w postaci osoby fizycznej, a Grupą Żywiec posiadającą dużego udziałowca w postaci innej spółki czyli Heinekena i rozproszonego akcjonariatu na GPW. W GŻ masz całą kadrę zarządzającą na kontraktach, w małych spółkach z o.o. częstokroć prezesem jest główny udziałowiec.Comment
-
Nie demonizuję spółek, bo tak jak piszesz spółki prowadzą ludzie. Żałuję tylko trochę, że są one jednak anonimowe, że za nimi nie stoją ludzie walczący o dobre piwo, różnorodne piwo, o szerzenie wiedzy. Nie wiadomo, czy sami tę wiedzę posiadają, czy są browarnikami czy po prostu przedsiębiorcami, którzy żadnego biznesu się nie boją. Owszem, chwała im za to, że zdecydowali się na taki ruch i niech im biznes idzie jak najlepiej. Ale mam wrażenie, że ci ludzie to mógłby być wielki potencjał, z którego mogłoby wykluć się coś więcej niż tylko indywidualny, lokalny biznes. Bo to czy Polska przejdzie taką rewolucję piwną jak w USA zależy właśnie od właścicieli browarów. I wracam do tytułu tematu. A co będzie jeżeli minibrowary stworzą sobie kilka gatunków "minikoncernowych" typu: lagero-pils, pszeniczne, miodowe i... to wszystko? Na początku będzie wszystko OK, ale ta rewolucja gatunkowa nas ominie, albo się oddali. Wspomniany już Browar Spiż przez blisko 20 lat działalności warzy piwa lager jasny, ciemny, mocny, pszeniczne, karmelowe, miodowe. Niby wszystko OK, ale mam nadzieję, że inne browary odkryją i inne gatunki i będą je odważnie promować.Wydaje mi się skitof, że trochę demonizujesz formę prawną prowadzenia działalności jaką jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Przecież wiele spółek ma jednego udziałowca (albo wszyscy udziałowcy są z jednej rodziny) i de facto niczym się nie różni się od osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą.
Sp. z o.o. to nie jest SA z rozproszonym akcjonariatem, że jest to byt prawny, który odpowiada przed akcjonariuszami oczekującymi dywidendy. Spółki prowadzą ludzie.Comment
-
W pewnym sensie można - im bardziej rozproszony akcjonariat, tym silniejsza pozycja prezesa/zarządu. Władza zawsze dąży do koncentracji.Oczywiście są takie przypadki, ale nie powiesz mi że można porównywać spółkę czy to akcyjną czy z o.o. mającego jednego udziałowca w postaci osoby fizycznej, a Grupą Żywiec posiadającą dużego udziałowca w postaci innej spółki czyli Heinekena i rozproszonego akcjonariatu na GPW. W GŻ masz całą kadrę zarządzającą na kontraktach, w małych spółkach z o.o. częstokroć prezesem jest główny udziałowiec.Comment
-
Pewnie masz rację.Przez jakiś czas da się jechać na efekcie nowości, zwłaszcza dbając o obecność w mediach. Ale to się kiedyś skończy. Kiepska jakość nie będzie się w stanie obronić, zwłaszcza gdy pojawi się konkurencja. Ciekawe, jakby wyglądał Spiż, gdyby w Rynku pojawił się trzeci taki lokal.
Reasumując - popyt na dobrych piwowarów, specjalizujących się w warzeniu na mniejszą skalę, za jakiś czas wzrośnie.
Ja upatrywałbym zagrożenia w "bylejakości" i rutynie.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
-
Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Po przenosinach z Wlenia browar Dolina BoBRU znalazł swe miejsce w Jeleniej Górze w dawnej fabryce włókienniczej Anilux, jednak nie nad Bobrem, a tuż przy jego dopływie - rzece Kamienna. I to ona była przyczyną fatalnej powodzi we wrześniu 2024. Nikt się nie spodziewał, że płynąca dość...-
Channel: Browary polskie
-
-
Coś się nabroiło w AleBrowarze
Były meldunki wcześniej o wycofaniu wybuchowych Mango Lassi ale wyszło tego więcej...
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie piwa z powodu ryzyka rozsadzenia butelki produktu
https://www.gov.pl/web/gis/ostrzez...-
Channel: Piwo - ogólne
2025-07-01, 17:05 -
-
W Szczecinie piwosz ma co robić i nudzić się nie może
. Nachodzić się też specjalnie nie musi bo 4 browary znajdują się w ścisłym centrum miasta w odległości max 600 m od siebie.
Browar pod Zamkiem w odległości 200 m za sąsiada ma Wyszaka mieszczącego się w piwnicach historycznego...-
Channel: Zachodniopomorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment