Piekarnia piwa, heh, rzeczywiście dziwna nazwa. W Krakowie działa kilka pubów pod nazwą Pijalnia piwa i wódki, bardzo podoba mi się ta nazwa. Swoją drogą sporo ostatnio powstaje tzw. pijalni piw, przy czym działają jak zwykły pub, czasami nawet mają mniej rodzajów piw do wyboru niż zwykły pub... Moim zdaniem takie lokale mają sensu kiedy albo sprzedają warzony przez siebie browar albo kiedy oferują wiele, często mało znanych gatunków piw. Wtedy wyjście do takiego miejsca to prawdziwa gratka.
Nie tajemnica, tylko wyszła taka szczątkowa informacja podczas mojej rozmowy ze znajomą chłopków, którzy założyli ten browar. Nie robiłem przesłuchania, bo rozmawialiśmy o całkowicie czymś innym. Spytałem tylko o nazwę, miejsce i co tam planują warzyć.
Podczas przeglądania forum wpadł mi taki o to temat to napisałem co zapamiętałem i co mi powiedziano.
Pod Jasłem. Nazwa Eureka, logo się dopiero tworzy. Skończyli już papierologię lub są na jej ostatnim wirażu.
Warzą coś, ale tylko dla siebie, czyli pewnie testują sprzęt.
Nie spytałem koleżanki czy chłopaki nie mają nic przeciwko, że ktoś coś już o nich coś plotkuje. Dlatego dopiero później mnie natchnęło, że mogłem dopytać czy mogę te dane wsadzić w neta i wyciągnąć więcej szczegółów nowego browaru.
Następnym razem, żeby znowu nie robić zamieszania skrobnę coś dopiero jak już będę wiedział twarde konkrety. Czyli jak ktoś już sam się głosi, że powstał :]
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy
Powstaje browar w Tąpkowicach (woj. śląskie) - Piekarnia Piwa.
Dokładnie to jest we wsi Niezdara w budynku starej piekarni.Starej czyli z czasów realnego socjalizmu.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
wiem ,wiem. Znowu niestety tylko strzępki informacji, ale zawsze coś. Szczególnie, że po sąsiedzku i ma być to fizyczny, (a nie duch) browar :]
W Łańcucie (pod Rzeszowem) powstaje właśnie nowy "browar rzemieślniczy".
Nie wiem, czy sami zainteresowani chcą, aby podawać na tym etapie ich dane, bo te informacje uzyskałem jak zwykle w "luźnej rozmowie o rynku piwnym w kraju i okolicach z osobą trzecią"
Piwowarem (i współwłaścicielem?) będzie "znany i lubiany piwowar domowy (i nie tylko) z naszego ogródka" czyli ....
Kopyr już to publicznie podał 2 dni temu, więc można.
Kto śledzi wpisy KRS i do ewidencji działalności gospodarczej, to wiedział o tym od 3-4 miesięcy.
Wspólnikami są: Adam Szajer, Piotr Wypych, Jacek Michna
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
Dębowiec, Sądkowa czy jeszcze gdzie indziej?
Sądkowa
Masz dobre info proszę Pana
Sami robią całą instalację. Mają spawacza i łeb na karku. Browar powstaje w budynku po jakimś starym sklepie czy coś takiego
Start na wiosnę.
Comment