Piwowar nr 54

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • etman
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    🍼🍼
    • 2015.01
    • 32

    #1

    Piwowar nr 54


    W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe przykłady, jak Spezial Rauchbier Lager, oraz omówienie kwestii bezpieczeństwa żywności w kontekście piw wędzonych. Numer nie ogranicza się jednak tylko do tematyki dymu – pojawiają się również teksty o zapomnianych niemieckich stylach, roli etanolu w pracy drożdży czy skutecznej pasteryzacji.

    Poza treściami edukacyjnymi i historycznymi znajdziemy tu także podróżniczy reportaż z Mołdawii, kulinarne inspiracje oraz marketingowe porady o obecności browaru w social media. Tradycyjnie nie zabrakło sekcji „Piwowar poleca”, biblioteczki z polskim piwem grodziskim, a także kolejnych odcinków cyklu dla domowych piwowarów. Całość uzupełniają felietony o przyszłości chmielu i piwnych wyborach konsumentów, nowinki technologiczne – od rektyfikacji próżniowej po robotycznych barmanów – oraz atrakcyjna szata graficzna. To aż 90 stron pasji, wiedzy i smaku, podanych w najlepszym piwnym stylu.

    Piwowar - magazyn 54 - 2025
    • WYWIAD NUMERU To nie są początki kraftu, kiedy wystarczyła opowieść
    • STYL NUMERU W dymie urodzone: fascynująca historia i renesans piw wędzonych
    • STYL NUMERU Jak uwarzyć najlepszy koźlak wędzony w Polsce
    • STYL NUMERU Aromat ognia: związki dymne w piwie i ich pochodzenie
    • STYL NUMERU W dymie jest moc
    • PIWA KULTOWE Spezial Rauchbier Lager
    • PRAWO Piwa wędzone i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w kontekście bezpieczeństwa żywności
    • ARTYKUL SPONSOROWANY Pierwsza maszyna Micro Can CP6 w Polsce
    • KULINARIA Polewaj, Waść!
    • PODRÓŻE Mołdawia - piwny rekonesans w kraju starych winnic
    • HISTORIA Zapomniane niemieckie piwa godne uwagi - cz. 1
    • PIWOWAR POLECA Piwne rekomendacje - PSBR i Piwowar polecają
    • SYMPOZJUM PIWOWARÓW Wpływ etanolu na drożdże
    • ARTYKUŁ SPONSOROWANY Nudna Belgia? Nie teraz!
    • EDUKACJA Ciepło pod kontrolą - skuteczna pasteryzacja gwarantem stabilnego piwa
    • PIWOWARSTWO DOMOWE Piwowarstwo - hobby łatwe dla nowicjusza, trudne dla weterana, cz. 6
    • PIWOWARSTWO DOMOWE Pierwsza warka - Bartosz Nowak
    • ARTYKUŁ SPONSOROWANY Receptura na piwo owocowe, czyli jak pomagamy osiągnąć magię smaku
    • BIBLIOTECZKA PIWOWARA Polskie i wyjątkowe piwo grodziskie
    • MARKETING Automatyzacja z ludzką twarzą - historia robota barmana Poley.me
    • MARKETING Z piwem w sieci, czyli jak skutecznie promować browar w mediach
    • społecznościowych - Facebook
    • DESIGN Ugaś pragnienie designem - część 16
    • ARTYKUŁ SPONSOROWANY Rektyfikacja próżniowa w procesie produkcji piw bezalkoholowych
    • FELIETON Dziękuje, nie piję
    • FELIETON Czy chmielu (w końcu) zabraknie?
    Attached Files
    Warzenie jak marzenie - sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa

Related Topics

Collapse

  • etman
    Piwowar nr 52
    etman
    Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

    Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



    Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

    W numerze 52 :
    • Wywiad numeru Nie przetrwamy
    ...
    2025-03-13, 09:16
  • etman
    Piwowar nr 53
    etman
    W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
    2025-06-17, 19:34
  • etman
    Piwowar nr 51
    etman
    Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

    Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
    2024-12-10, 18:48
  • etman
    Piwowar nr 50
    etman
    Hejka, przez jakiś będę się tu udzielał w imieniu Centrum Piwowarstwa

    Niedawno dotarł do nas Piwowar nr 50.

    Numer 50 magazynu "Piwowar" skupia się głównie na grodziskim piwowarstwie, prezentując różnorodne aspekty tego stylu. Zawiera wywiady z pasjonatami...
    2024-09-18, 13:25
  • dadek
    Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
    dadek
    Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
    2025-02-09, 23:58
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...