Ja lubię pobyt na działce, a interesuje mnie głównie jej część ozdobna zarówno praktycznie jak i teoretycznie. Rozumię przez to pochodzenie roślin, ich systematykę, warunki w jakich występują w naturze, ich ochrona, ekologia itd.
Po drugie to góry. Z racji że mam rodzinę w Pieninach to od czasu do czasu mogę po nich pochodzić. Ostatnio odkryłem Slowenski Raj na Słowacji. Piękne szlaki krasowymi jarami, jeżeli ktoś będzie w pobliżu musi TO zobaczyś.
Po trzecie - wędka. Z racji że Leszno jest otulone lasami i jeziorami nie mogło być inaczej. To ostatnie tylko rekreacyjnie i przy ładnej pogodzie.
Lubię też pojeżdzić na rowerze.
"Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne Moja strona www w początkowym okresie budowy
2. Historia ogólnie, a w szczególnie historia wojskowości:
- wojny śląskie 1740 - 1763, wojny napoleońskie, wojna domowa w USA, wojny morskie II połowy XIX w. oraz I wojna światowa na morzu,
- okręty pancerne 1863 - 1920, ze szczególnym uwzględnieniem monitorów.
- fortyfikacje, szczególnie XVIII i XIX w. na ziemiach polskich, szczególnie system staropruski na Śląsku.
- rozwój kolejnictwa, zwłaszcza infrastruktura kolejowa na Dolnym Śląsku.
3. geologia - jako zawód wyuczony, ale ciągle mnie fascycnuje. Nie zdołali mnie zniechęcić na studiach.
4. Sport rzecz jasna:
- uprawiam z lubością kolarstwo szosowe, hokej, oraz turystyke pieszą, z mniejszą lubością piłkę nożną, koszykówkę i pływanie, sporadycznie siłownia.
- oglądam piłkę nożną, żużel, skoki narciarskie, kolarstwo, hokej i co popadnie.
5. Muzyki słucham:
- klasyczna: wiedeńska, Bach, Haendel, Mozart, Beethoven,
- jazz: dixieland, Nowy Orlean. blues, swing,
- rock: klasyczny rockandrol 1954 - 1960, big beat.
- country: & western, bluegrass, honkytonk, rockabilly
- gram i śpiewam, zwłaszcza w połączeniu z punktem 1, podpunkt 3.
6. Polityka.
Mógłbym pewnie jeszcze coś dopisać, ale wystarczy tego chwalenia.
Już gdzieś o tym pisaliśmy. Ale co tam.
Podobnie jak pjenknik, moją pasją jest modelarstwo. Niestey sytuacja mnie zmusiłą do pozbycia się moje kolekcji samolotów wojska polskiego (skala 1/72). Za to być może uda mi się już niedługo zbudować modele samochodów Star, Jelcz Żuk, Nysa w barwach polskich browarów (jeżeli dysponujecie zdjęciami takowych to chętnie przyjmę do dokumentacji).
Czytam sporo SF.
A ze sportów uwielbiam spanie na czas
1/SPEEDWAY kibicuje Polonii Bydgoszcz od kilku lat nie opuściłem żadnego meczu w Bydgoszczy;
2/Kolekcjonuję podstawki i kufelki;
3/Modelarstwo (głównie pojazdy wojskowe) oraz literatura fachowa dot. II wojny światowej;
4/Uwielbiam piesze wędrówki po górach;
5/Z gier komputerowych to oczywiście strategie, sporo godzin spędziłem nad Medieval Total War.
Ostatnio gram sobie w "literaki" (scrable)w internecie. Inne gry też bardzo lubię, szczególnie mroczne strzelanki (starocie np.Blood, Hexen, Duke Nukem itp.), wyścigi samochodowe (Need for Speed), strategiczne (Kleopatra,Anno 1503). Jest tego trochę.
W Czerniowcach od 1991 roku działa browar restauracyjny o nazwie Nasze Piwo, przez miejscowych zwanych Bawarią. Sukces komercyjny tego przybytku, opisanego już na forum - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-czerwonoarmij...
Piwo bardzo przeciętne, do wypicia gdy temperatura w Kirgistanie staje się wysoka... dostępne w butelkach 500ml szklanych i petach 1L, 1,5L , i 2,0L . Wersji lanego nie trafiłem....
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....
Comment