Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74
nocni kierowcy czyli rzecz o ubezpieczeniach samochodowych
Collapse
X
-
Przecież w większości małżeństw formalnie nie ma czegoś takiego jak współwłaścicielstwo (chyba jest takie słowo
). Raz jeździ jedno raz drugie i w razie jakiejś kolizji nie ma mowy o żadnych problemach osoby prowadzącej a nie widniejącej na papierach
Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci sięComment
-
Według przepisów "nowych" ( nie nowych bo od stycznia 2004 ) na starym ubezpieczeniu samochodu możesz jeździć do jego wygaśnięcia - nie obowiązuje okres 30 dni.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika setaPotwierdzam - nawet gdy kupujesz od kogoś auto - przez miesiąc możesz jeździć legalnie na jego OC (o ile jest ważne) - po tym czasie dopiero MUSISZ ubezpieczyć się na nowo...Comment
-
Nie sprzeczam sie i nie wiem jak to jest w Polsce-wiem ze tam nawet niektöre ubezpieczenia nie sa obowiazkowe albo co niektörzy jezdrza wogöle bez UbezpieczeniaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74Dokładnie. Jeżeli użyczysz komuś samochód, jednocześnie przekazując wszystkie potrzebne dokumenty (w tym potwierdzenie zawarcia OC), to wszystko jest w porządku i może on prowadzić taki samochód.
W Niemczech ubezpieczajac samochöd deklarujesz z göry kto bedzie nim jezdzil i to jest wykladnikiem ile placisz.
Sa ubezpieczenia ogölne-Takie ma moja Zona i kazdy moze jej samochodem jezdzic ale jest to od razu drozsze.
W Polsce ubezpieczeniami zajely sie Allianz i inne stowarzyszenia Ubezpieczeniowe wiec napewno tez takie cos wprowadza.
Sprzedajacy samochöd w Niemczech nigdy by sie nie zgodzil zeby kupujacy chociaz przez jeden dzien jezdzil na jego Konto a ten kto to robi jest swiadomy jakie niespodzianki moga go czekacComment
-
W Polsce już jest (albo raczej bywa) tak samo jak w Niemczech. Musiałem zadeklarować, że mojego samochodu nie będą prowadziły osoby młodsze niż ileś tam lat (bodajże 25). Gdy samochodem miał jeździć zięć, musiałem dopłacić 10% do wcześniejszej ceny polisy OC. Inaczej (w razie nieszczęścia) przepadłaby cała moja wieloletnia ulga, a i dopłata do polisy po wypadku byłaby o wiele większa, nawet 100%. To wszystko miało miejsce w Warcie.Comment
-
Mylisz się.Możesz jeździć na OC poprzedniego właściciela przez 30 dni.Po tym terminie musisz zrobic aneks do tej umowy a co za tym idzie renegocjować jej warunki(często łączy się to z dopłatą).Po załatwieniu tej czynności możesz dopiero jeździć do wygaśnięcia umowy.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_chWedług przepisów "nowych" ( nie nowych bo od stycznia 2004 ) na starym ubezpieczeniu samochodu możesz jeździć do jego wygaśnięcia - nie obowiązuje okres 30 dni.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszotMylisz się.Możesz jeździć na OC poprzedniego właściciela przez 30 dni.Po tym terminie musisz zrobic aneks do tej umowy a co za tym idzie renegocjować jej warunki(często łączy się to z dopłatą).Po załatwieniu tej czynności możesz dopiero jeździć do wygaśnięcia umowy.
Bądź łaskaw dostrzec, że już przeszlismy do meritum.....Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
kiszot niestety nie masz racji patrz USTAWA z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003 r. Nr 124 poz.1152) , Rozdz. II Par. 31Comment
-
A to ciekawe bo właśnie kupiłem auto i załatwiałem sprawę OC.Byłem w dwóch ubezpieczalniach i w kazdej się dowiedziałem to co napisałem.Możesz jeździc na OC poprzedniego właściciela ale musisz zrobić aneks do zawartej umowy żeby była przepisana na ciebie.A to sie wiąże z renegocjacją tejże umowy.W moim przypadku było to 300 pln za 8 miesiecy,gdzie poprzedni właściciel płacił 400 pln za cały rok.Dodam,że zniżki mamy takie same po 60%.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_chkiszot niestety nie masz racji patrz USTAWA z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003 r. Nr 124 poz.1152) , Rozdz. II Par. 31Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
-
Dobra, niech ART wydzieli tematy ubezpieczeń w osobny temat, a ja jadę spróbować dunkela.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikDobra, niech ART wydzieli tematy ubezpieczeń w osobny temat, a ja jadę spróbować dunkela.
Chciałam to zaproponować...Ostatnia zmiana dokonana przez MonikaGałasiewicz; 2005-11-05, 16:27.Comment
-
To tak na koniec
Dziennik Ustaw nr 124 z 2003 r poz 1152 art.31
cytat:
" Art.31.
1.W razie zbycia pojazdu mechanicznego,którego posiadacz zawarł umowę ubez-
pieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych,na nabywcę pojazdu prze-
chodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy.Umowa ubezpie-
czenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu,na który została zawarta,chyba że
nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mecha-
nicznego.W przypadku wypowiedzenia umowy,rozwiązuje się ona z upływem
30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego.
2.W razie nie wypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC
posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust.1,zakład
ubezpieczeń dokonuje ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej
ochrony ubezpieczeniowej,poczynając od dnia zbycia pojazdu,z uwzględnie-
niem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających,w ramach
obowiązującej taryfy składek."Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
Comment
-
Wycofuję to co napisałem (post 218). Nie przypuszczałem, że ten boczny wątek tak się rozwinie. A wracając jeszcze raz do tematu (za Krzysztofem) to Dunkel jest, piłem go i polecam innym. Przyjdźcie bez samochoduPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sopistaJa z samochodem i piwem jednocześnie, bym nie ryzykował...
Ostatnia zmiana dokonana przez sopista; 2005-11-05, 16:48.Comment