Ciekawostka;)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maryhh
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.02
    • 1895

    #1

    Ciekawostka;)

    Muszę Wam powiedzieć, że odporność chemiczna stopów miedź-cynk jest umiarkowanie odporna na piwo. Starta grubości tych materiałów przy kontakcie z piwem wynosi około 2 mm na rok


    ale dowaliłem
    Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
    "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
    do lekkiej pracy jestem za ciężki"
  • gul_gul
    Premium Member
    • 2001.02
    • 359

    #2
    Nooo.

    Comment

    • grzech
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.04
      • 4592

      #3
      Niesamowite !!!

      Comment

      • maryhh
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.02
        • 1895

        #4
        ale nie ma problemu ze stalami austenitycznymi nierdzewnymi, gdyż one sš odporne na piwo, a co najważniejsze
        piwo przez zetknięcie się z tymi stalami nie nabiera posmaku
        Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
        "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
        do lekkiej pracy jestem za ciężki"

        Comment

        • sensor
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.02
          • 817

          #5
          Mowa tu o roku zwykłym czy przestępnym ?




          Dzięki za muzę, fajna ( nie miałem czasu odpisać).
          Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
          Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

          Comment

          • Gambrinus
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 696

            #6
            To ciekawe, w moim przypadku przyrost (obwodu) na skutek kontaktu z piwem wynosi okolo 5mm/rok
            Popieraj małe browary!!!
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              A wiecie, że jak się wrzuci piwo do czynnego wulkanu, to ono wyparuje ???

              Comment

              • Misiekk
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2001.05
                • 913

                #8
                A gdzie wyparuje ?
                Piwo to jest życia blues, daje miłość oraz luz. :)

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Ale kto bedzie przez cały rok pilnował, żeby te stopy polewać piwem?

                  Stopy miedzi i cynku oczywiście...
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Radegast
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.02
                    • 1124

                    #10
                    A co z moimi stopami?
                    One mnie przecież na piwo noszą
                    Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      I co? Ile minimetrów rocznie ubywa/przybywa? Stóp, oczywiście...

                      A może by tak poeksperymentować polewanie, zobaczymy, co komu urośnie
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • maryhh
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.02
                        • 1895

                        #12
                        MILIMETRÓW Marusiu MILIMETRÓW
                        Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
                        "do ciężkiej pracy jestem za lekki,
                        do lekkiej pracy jestem za ciężki"

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #13
                          Ojej, taka tam literówka
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • djot
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2001.05
                            • 621

                            #14
                            Originally posted by Marusia
                            I co? Ile minimetrów rocznie ubywa/przybywa? Stóp, oczywiście...

                            A może by tak poeksperymentować polewanie, zobaczymy, co komu urośnie
                            To by chyba zależało od jakości i ilości płynu używanego do polewania

                            Comment

                            • endriu
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2001.03
                              • 57

                              #15
                              I od tego co polewamy...

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Rampušák, Cofee Stout
                                darekd
                                Znany w Polsce browar z Dobruški, od którego kiedyś nosił swoją nazwę. Obecnie nosi nazwę Rampušák jak marka ich piw.
                                W tym samym miasteczku znajduje się palarnia kawy Blackdrops, od niej do piwa dodano etiopską kawę z regionu Sidamo.

                                Właściwie to stout imperialny...
                                2025-07-12, 00:50
                              • Ahumba
                                Białowieża, Stoczek 16, Fanaberia
                                Ahumba
                                Chociaż Fanaberia znajduje się przy tej samej ulicy co Browar Przełom to dzieli ich ok 1,5 km. Jest blisko wejścia do Parku Narodowego oraz cerkwi. Sala dość sporo z ogródkiem od strony ulicy, w którym od słońca chronią parasole Browaru Markowego. Zresztą na 6 kranach jest tylko Markowe....
                                2025-04-20, 11:44
                              • dadek
                                Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
                                dadek
                                Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
                                2025-02-10, 00:58
                              • darekd
                                ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                                darekd
                                Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                                Ekstr. 15%
                                Alk. 6,0%

                                Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                                Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                                2025-01-22, 23:57
                              • darekd
                                Opillia, Rizdwiane
                                darekd
                                Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

                                12% ekstr.
                                4,8 % alk.
                                12 IBU

                                Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
                                Piana - wysoka, trwała,...
                                2025-01-03, 00:50
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...