Przy piwie o wódce, a konkretniej jej jakości
Collapse
X
-
Comment
-
Bo zawodowo rozpijasz nasz naród - to pisałem ja - Prezesbigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2010-11-25, 01:03.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
Comment
-
Orzechówka, Cytrynówka, Wiśniówka rządzą.
Starka - to cudo ale cena powala.
Czysta oczywistachociaż dzisiaj wódki typu Wyborowa mocno obniżyły jakość i tak jak kiedys wchodziły gładko to dzisiaj ciężej. Czystą najlepiej pod bigos, ciepłe dania itp.
Gorzka Żołądkowa klasyczna."nie traćcie ani sekundy, zmarnowany jest czas, którego nie spędzacie w gospodzie", Ladislav Klima "Tragikomedia ludzka"Comment
-
. Chociaż jak sobie wyskoczę do Czech to np. w Koničku w Vojkovicach jak już cały asortyment piwek spijemy to rzucam hasło do współpijców coby spróbowali miejscowych cudów jak: Vojkovická hořka - specyfik hebanowego koloru, korzenno, ziołowy, słodko goryczkowy, o syropowatej gęstości, mimo swych 50% wchodzący przy piwku małymi łykami aksamitnie, (podejrzałem kiedyś jak to piją Czesi
) i pięknie grzejący. Drugą ciekawostka to "Vařonka" specjalność tamtejszego piwowara robiona tylko na zimne miesiące. Poleciły nam to kilka lat temu przemiłe panie kelnerki (nie ma w menu, a tylko pisane kredą na tablicach). Cena bardzo zachęcająca była bo tylko 15 kč za 50 ml (obecnie już 20 kč). Zamówiliśmy i dostaliśmy kielonki, a pani kelnerka powiedziała "pozor horké! pijte pomaloučku! No myślałem, że czeskiego zapomniałem
. Przynoszą mi wódkę i mówią żebym pił pomału bo gorąca
! Dotykam i rzeczywiście - kieliszki gorące! Ale napitek super
. I niech ktoś to Polakowi wytłumaczy, że w kraju gdzie się pukają w głowę jak ktoś zapyta o grzane piwo (albo nie daj Boże z sokiem) to można spróbować świetnej gorącej wódeczki
.
Comment
-
. Akurat w 2010 wypiłem aż dwa kieliszki czystej, szaleństwo. Ale po tym co napisał dadek to nabrałem ochoty na opisywane specjały
JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Wytłumaczcie mi jeden fenomen, jeśli polska robi coś dobrze, to na pewno jest to wódka a nie np nowoczesny smartfon (przynajmniej na świecie się tak sądzi). Natomiast kogo się nie spytam co pije (sam nie przepadam za czystą wódką) to wymieniają: Finlandia, Smirnoff, Absolut. To tak jakby pytać Niemca o ulubione piwa i ten wymieniłby Amstela, Buda i Heńka. Szkoda że jabłek z Japonii nie kupujemy.Comment
-
Wytłumaczcie mi jeden fenomen, jeśli polska robi coś dobrze, to na pewno jest to wódka a nie np nowoczesny smartfon (przynajmniej na świecie się tak sądzi). Natomiast kogo się nie spytam co pije (sam nie przepadam za czystą wódką) to wymieniają: Finlandia, Smirnoff, Absolut. To tak jakby pytać Niemca o ulubione piwa i ten wymieniłby Amstela, Buda i Heńka. Szkoda że jabłek z Japonii nie kupujemy.Comment
-
Co w narodzie jest że nie potrafi docenić tego co sam wyprodukował i jest na dodatek dobre. Jakaś trauma po komunie gdzie tylko była Wyborowa? Polskie buty musimy sprzedawać jako włoskie, gacie jako amerykańskie. Obłęd w skali europejskiej.Ostatnia zmiana dokonana przez Mikko; 2011-02-10, 21:33.Comment
-
Comment