Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cukinia zapiekana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Cukinia zapiekana

    Cukinia zapiekana z pomidorami i boczkiem pod serem.

    składniki:

    - dwie młode cukinie
    - dwa pomidory
    - 20 dkg boczku
    - 5 ząbków czosnku
    - sól, pieprz, oregano
    - ostra papryczka
    - oliwa
    - ser żółty



    Cukinie myjemy, kroimy w 1cm plastry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie. Wyjmujemy co by nie zczerniał, bo będzie gorzki. Cukinie obsmażamy z dwóch stron. Obsmażone plastry układamy w naczyniu żaroodpornym posypując boczkiem pokrojonym w dość sporą kostkę. Solimy, pieprzymy.

    Ostrą papryczke pozbawiamy pestek, kroimy dość drobno. Przesmażamy na oliwie i dodajemy obrane i pokrojone w kostke pomidory. Gdy sie podduszą zalewamy nimi cukinie. Na wierzch posypujemy zołtym serem. Zapiekamy do stopienia sera w piekarniku o temp. 180st C
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

  • #2
    A co z tym podsmażonym czosnkiem?

    Comment


    • #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
      A co z tym podsmażonym czosnkiem?

      A ciepnąć między tą cukinie.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment


      • #4
        A czy cukinia nie wypije z patelni całego oleju?

        Comment


        • #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mmcinek Wyświetlenie odpowiedzi
          A czy cukinia nie wypije z patelni całego oleju?
          Nie wypije.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment


          • #6
            brzmi smakowicie, chyba zrobie ją jutro

            Comment


            • #7
              cukinia nie pochłania oleju, choc i tak nie widze potrzeby alby go dawac za duzo. ja stosuje ten przepis bez boczku. rewelka
              Doba ma 24 godziny,skrzynka 24 piwa...przypadek?

              Comment


              • #8
                A ja ciągle nie mogę zrozumieć po co smażyć cukinie jak i tak później będzie zapiekana? Alergii się boicie czy ki diabeł?
                Wiara w autorytet skraca drogę poznania i uwalnia nas od wysiłku - Święty Augustyn

                Władza, która nie istnieje dla wolności, nie jest władzą, tylko przemocą - J. Acton

                Robienie własnego piwa to fun, picie własnego to już lekka megalomania - Seta :D

                Comment


                • #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                  A ja ciągle nie mogę zrozumieć po co smażyć cukinie jak i tak później będzie zapiekana? Alergii się boicie czy ki diabeł?
                  Cukinia będzie wtedy smaczniejsza. Gdyby ją włożyć bez podsmażenia, ugotuje się po prostu w soku z pomidorów. Będzie mdła i nudna.
                  What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

                  Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
                  Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
                  Cykl o odleżakowanych porterach

                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                    Cukinia będzie wtedy smaczniejsza. Gdyby ją włożyć bez podsmażenia, ugotuje się po prostu w soku z pomidorów. Będzie mdła i nudna.
                    Wiem, wiem ale i tak coś mnie kusi do skracania procesu
                    Wiara w autorytet skraca drogę poznania i uwalnia nas od wysiłku - Święty Augustyn

                    Władza, która nie istnieje dla wolności, nie jest władzą, tylko przemocą - J. Acton

                    Robienie własnego piwa to fun, picie własnego to już lekka megalomania - Seta :D

                    Comment


                    • #11
                      Dobre to ? Bo jakoś nie mogęsię przekonać do tego...

                      Comment


                      • #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekwm Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dobre to ? Bo jakoś nie mogęsię przekonać do tego...
                        Do czego nie możesz się przekonać? Do pomidorów, cukinii czy boczku?
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment


                        • #13
                          Do cukini rzecz jasna :P

                          Comment

                          Working...
                          X