Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kurczak na puszce piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Kurczak na puszce piwa

    Przepis ze portalu gazeta.pl, który znalazł się w artykule restauratorki Agnieszki Kręglickiej:
    Kurczak grillowany na puszce piwa

    Pomysł na pieczonego kurczaka wymyślony jak podaje autorka przez obywateli USA.

    Składniki:

    - 1 kurczak
    - 1 puszka (0,5 l) jasnego piwa
    - przyprawy + oliwa (ew. olej), sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:

    1) Na dzień przed pieczeniem należy przygotować kurczaka. Usunąć podroby, szyję i natrzeć go przyprawami. Mieszance przypraw można nadawać charakter:
    - śródziemnomorski (oregano, tymianek, rozmaryn, nasiona kopru włoskiego, czosnek, oliwa)
    - bliskowschodni (kumin, chili, słodka papryka, czosnek, oliwa),
    - północnoafrykański (kumin, mielony imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, masło)
    - azjatycki (sos sojowy, świeży imbir, pieprz syczuański, czosnek, olej).
    Kurczaka należy natrzeć z zewnątrz i od środka. Nadwyżkę niewykorzystanej mieszanki przypraw zachować na następny dzień.

    2) W dniu grillowania przygotować schłodzoną puszkę jasnego piwa. Otworzyć, odlać połowę zawartości i zrobić kilka dodatkowych dziur (na górze). Następnie wsypać do puszki resztki mieszanki przypraw z poprzedniego dnia.

    3) Rozgrzać węgle na rożnie. Zamarynowanego kurczaka osadzić pionowo na puszce, która razem z nogami ma stworzyć stabilny trójnóg. Następnie rozgarnąć rozgrzane węgielki na grillu. W miejscu pustego miejsca postawić aluminiową tackę, na której należy umieścić kurczaka. Gdy "kurczak na puszce" znajdzie się na grillu, przykryć rożen pokrywką.
    Po godzinie, półtorej można odkryć pokrywę i dosypać kilka brykietów. Po około 2 godzinach kurczak jest gotowy.

  • #2
    Ja znam ten przepis trochę w innej formie Bierze w nim udział butelka do połowy wypełniona piwem i zwyczajny piekarnik Chyba nawet Magda Gessler w jednym ze swoich programów mówiła o czymś podobnym...
    Zbieram wszystko związane z browarem Stella Artois.
    Bractwo Piwne

    Czasami najlepszym wyjściem jest wyjście na piwo...
    Wolę być znanym piwoszem niż anonimowym alkoholikiem...

    Comment


    • #3
      I nie przeszkadza, że sfajczy się lakier z puszki?
      Góry Sowie nie są tym, czym się wydają ...

      Comment


      • #4
        I tu wracamy do tematu "Lakierowania puszek".
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

        Comment


        • #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genea Wyświetlenie odpowiedzi
          Chyba nawet Magda Gessler w jednym ze swoich programów mówiła o czymś podobnym...
          Mówiła. I robiła tego kurczaka na Noteckim.
          What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

          Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
          Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
          Cykl o odleżakowanych porterach

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
            Mówiła. I robiła tego kurczaka na Noteckim.
            Obejrzałem sobie z ciekawości odcinek programu Magdy Gessler. Ona go nie robiła. Kurczaka zrobił niejaki pan Janek.
            Nie było też widać jakie konkretnie to było piwo. Jedynie, że w butelce "bączek".

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
              I nie przeszkadza, że sfajczy się lakier z puszki?
              Nie wiem jeszcze nie ekperymentowałem. Butelka lub jakieś żaroodporne naczynie szklane wydaje się być jednak lepszym rozwiązaniem.

              Comment


              • #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika genea Wyświetlenie odpowiedzi
                Chyba nawet Magda Gessler w jednym ze swoich programów mówiła o czymś podobnym...
                Nie mówiła tylko poleciła jako danie do przygotowania w jednej z łódzkich restauracji. W karcie restauracji kurczak pieczony na butelce figurował jako "Kurczak Generał".

                Comment


                • #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie było też widać jakie konkretnie to było piwo. Jedynie, że w butelce "bączek".
                  Widziałem jakiś czas temu ten odcinek i wydawało mi się, że widzę etykietę od Noteckiego. Być może się pomyliłem.
                  What's the matter Lagerboy, afraid you might taste something?

                  Mój piwny blog: Chmielowisko.pl | Na Facebooku
                  Ostatnie posty: 50 twarzy grodziskiego, Browarnia Lidla - co dalej?, Koronka Brabancka – saison w Janie Olbrachcie
                  Cykl o odleżakowanych porterach

                  Comment


                  • #10
                    Agnieszka Kręglicka ma niewątpliwie jakiś wkład w urozmaicaniu kuchni w stolicy, ale ten jej przepis z kurczakiem w puszce od piwa, to jakaś degrengolada dobrej kuchni.
                    Agnieszka Kreglicka :
                    "To wygląda raczej obscenicznie - na gorącym grillu, pionowo, siedzi okrakiem na puszce piwa natarty przyprawami kurczak."

                    Żeby do puszki od piwa wsadzać kurczaka i tą puszkę ustawić na grillu ?
                    Dwa razy się w przyszłości zastanowię, żeby trafić do jej restauracji, bo mam odruchy wymiotne na to co pisze.
                    Last edited by emes; 08-09-2010, 21:44.

                    Comment


                    • #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
                      przygotować schłodzoną puszkę jasnego piwa.
                      Pomijając kwestię farby na puszce, która zapewne zasili kolorystycznie i toksycznie wnętrze kurczaka (nie zamierzam sprawdzać) to zastanawia mnie casus tego schłodzonego piwa, które i tak będzie pieczone
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment


                      • #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pomijając kwestię farby na puszce, która zapewne zasili kolorystycznie i toksycznie wnętrze kurczaka (nie zamierzam sprawdzać) to zastanawia mnie casus tego schłodzonego piwa, które i tak będzie pieczone
                        No przecież pół puszki ma być odlane (w gardło) to musi być zimne.
                        4905 kapsli z wypitych piw
                        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                        http://latarniknj.web-album.org/
                        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell

                        Comment


                        • #13
                          Parę razy zastanawiałem się nad tą koncepcją kurczaka, ale nie słyszałem o wariancie "butelkowym". Szkło w czasie grylowania nie p..... pęknie?

                          Comment


                          • #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                            Parę razy zastanawiałem się nad tą koncepcją kurczaka, ale nie słyszałem o wariancie "butelkowym". Szkło w czasie grylowania nie p..... pęknie?

                            No przecież ludzie wyprażają butelki przed rozlewem w piekarniku.


                            Ja tam nie widzę sensu pieczenia tak kuraka czy to na butelce czy to na puszce
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment


                            • #15
                              Mam wrażenie, że tak naprawdę chodzi o pooglądanie kurczaka z butelką w d...e. Śmieszny widok: jakieś 10 lat temu piekłyśmy z koleżankami w akademiku tak nadzianego kurczaka..Bo miałyśmy ochotę na kurczaka z rożna i flaszka to był jedyny znaleziony "rożen" Boże, żebyśmy wiedziały, że wyznaczamy "trędy"...że sama Gesslerowa...Kręglicka..Ach!
                              Nawiasem mówiąc: szału ni ma....
                              Młode koty mają adhd, niestety.
                              Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                              Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                              Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

                              Comment

                              Working...
                              X