Do piewców Mate dołączyłem i ja. Gdy biorę yerbe do pracy, używam zaparzacza do kawy, nie chce mi się 3 razy zalewać butelki 0,7l W domu, normalnie z kubka, i zwykłej nierdzewnej bombilli.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dwarfen
Ja uwielbiam Pajarito,szczególnie dla walorów smakowych.To bezkompromisowy smak.Kto próbował to wie
Ile bierzesz na raz? 7 kopiastych łyżeczek na 0,7l wystarczy?
Volenti Non Fit Iniuria//Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Samemu trzeba to wyczuć.Najlepiej aby do ostatniego łyka było czuć smak.Ja sypie 3/4 kubka i przelewam 1litr wody.Latem pije na zimno w zaparzaczu do herbaty z lodem.Oczywiscie na to potrzeba czasu.Nie jest to szybka kawka i pije yerbe gdy mam czasu troche wiecej.
Jedyne miejsce w sieci z oryginalnymi zdjęciami ze starych publikacji opisujące yerba mate - herva mate w języku polskim. Tylko tutaj jak w muzeum zobaczycie żywą historię yerba mate w Polsce a to już ponad 100 lat.
Wszystkie wcześniej opublikowane materiały znajdziecie tam pogrupowane według lat powstania.
Mam nadzieję że to Muzeum pozwoli ocalić od zapomnienia te niezwykłe archiwalia. ?
Ciekawe, historia yerba mate ma też swoje polskie wątki związane z marką Amanda, którą założył polski emigrant w Argentynie Juan Szychowski i tam funkcjonuje muzeum jego imienia:
Historia Polaka Jana Szychowskiego i Amanda Yerba Mate - firmy produkującej herbatę yerbę w Argentynie. Co znajduje się w Museo Histórico Juan Szychowski?
Coraz cieplej myślę o piwie z dodatkiem yerba mate. Przeszukałem forum, wspomogłem się Googlem, ale jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem. Znalazłem za to wypowiedzi, że nie warto bo to głupi pomysł oraz że warto bo to wspaniały pomysł
...
Pierwsze, co uderza w nos, to niestety mocny diacetyl. Zaraz za nim czuć delikatną wędzonkę i właściwie tyle. Piana powstała szybko i równie szybko opadła – i nie ma po niej żadnego śladu. W smaku mamy tutaj do czynienia z całkiem przyjemnym wędzonym...
Comment