Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co polecacie do porterów?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Co polecacie do porterów?

    Ostatnio wpadłem w prawdziwy szał porterowy i próbuję każde ciemne piwo, jakie znajdę w lokalnych sklepach i tak się zastanawiałem, co może posłużyć jako zakąska do takich browarków, żeby jedno z drugim współgrało?
    Bardziej od piwa lubię tylko filmy

  • #2
    Ciemne piwo to nie tylko portery
    Jak smakuje piwo to po co zniekształcać smak dodatkami, na częściej wysokokalorycznymi

    A ile mamy tych porterów? Cieszyn, Witnica, Amber, Krajan, Ciechan, Zduńska Wola, Kormoran i Fortuna. Faktycznie, szaleństwo
    Last edited by ART; 26-11-2010, 09:57.
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment


    • #3
      A ile mamy tych porterów?
      Dostępne w lokalnych sklepach nie znaczy, że tylko polskie.

      Ciemne piwo to nie tylko portery
      Tak zgadza się, choć do nie-porterów raczej nie trudno znaleźć coś do przegryzienia.
      Bardziej od piwa lubię tylko filmy

      Comment


      • #4
        Same merytoryczne odpowiedzi na temat

        Też często piję portery, szczególnie teraz w okresie jesienno-zimowym. Mi się nieraz zdarzało pić portera przy wędzonym pstrągu i nieraz mi współgrało, nieraz nie. Nie wiem od czego to zależy.
        Sensor mógłby się wypowiedzieć (jeśli zagląda nieraz na forum), na pewno zna kilka fajnych przekąsek do takich piw.
        (_)>
        Nigdy się nie poddawaj!!!
        Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
        Lech jest tam gdzie jego wiara
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Comment


        • #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szemron Wyświetlenie odpowiedzi
          Dostępne w lokalnych sklepach nie znaczy, że tylko polskie.
          (...).
          Bałtyckich porterów niestety nie ma.
          Masz na myśli porter z Litwy i Ukrainy? Dość słabi są to reprezentanci gatunku.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szemron Wyświetlenie odpowiedzi
            szał porterowy
            Aromaty portera bałtyckiego to: czekolada, kawa, lukrecja, toffi, suszone owoce.
            Proponowałbym więc jako zakąskę popróbować: gorzką czekoladę, cukierki toffi, suszone śliwki, rodzynki.
            Last edited by Pankracy; 26-11-2010, 09:56.

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
              Aromaty portera bałtyckiego to: czekolada, kawa, lukrecja, toffi, suszone owoce.
              Proponowałbym więc jako zakąskę popróbować: gorzką czekoladę, cukierki toffi, suszone śliwki, rodzynki.
              feeee.....

              Do portera pasuje najlepiej golonka, a jak jeszcze sama golonka jest robiona w porterze to wtedy orgazm w gębie gwarantowany
              Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

              Comment


              • #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                Do portera pasuje najlepiej golonka, a jak jeszcze sama golonka jest robiona w porterze to wtedy orgazm w gębie gwarantowany
                Panie to miała być propozycja na zakąskę a nie na obiad.
                Ale jak chcesz. Zamiast bawić się w szukanie zagrychy lepiej zrobić porterówkę.

                Comment


                • #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                  Ciemne piwo to nie tylko portery
                  Jak smakuje piwo to po co zniekształcać smak dodatkami, na częściej wysokokalorycznymi

                  A ile mamy tych porterów? Cieszyn, Witnica, Amber, Krajan, Ciechan, Zduńska Wola, Kormoran i Fortuna. Faktycznie, szaleństwo
                  Jest jeszcze Łódź, Okocim, Cornelius i restauracyjne. Jak na rynek Polski całkiem sporo. Pokaż mi inny kraj w Europie z tyloma porterami.
                  W niebie nie stawiają piw, przeto pij je, pókiś żyw.
                  A gdy już nie będziesz żył... niech dla kumpli starczy piw!!!

                  Comment


                  • #10
                    Proszę nie rozpieprzyć potencjalnie fajnego wątku ustaleniami czy jest dużo mało porterów w Polsce, czy są bałtyckie czy nie, czy komuś pasuje łączenie piwa z jedzeniem czy nie, bo to w tym wątku są kwestie poboczne, skupmy się na tym co pasuje idealnie do portera. Albo na odwrót do jakich dań/kulinariów pasuje porter.
                    Last edited by ART; 26-11-2010, 10:52.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).

                    Comment


                    • #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Pokaż mi inny kraj w Europie z tyloma porterami.
                      Rosja
                      Malo tego, mamy wraz z rosjanami najwieksza ilśc porterów z ekstraktem w przedziale 18-22%.
                      Większość "zachodnich" porterów to po prostu ciemne piwa, z naszymi porterami bałtyckimi czy a'la bałtyckimi nie mającymi nic wspólnego .

                      I żeby być w temacie:
                      pieczeń z chrzanem i pieczone ziemniaczki
                      Last edited by becik; 26-11-2010, 10:54.
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                      Comment


                      • #12
                        Nic nie pasuje do Portera.Albo się je albo pije.
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                        Comment


                        • #13
                          E tam zaraz nic , grzanki z czosnkiem i masełkiem solone oczywiście na ciepło. Następnie maca kminkowa z grubą solą z własnego pieca.
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Moje warzenie
                          Termometr piwowara

                          Moja galeria

                          Piwo z rana jak śmietana ;)

                          Comment


                          • #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                            Nic nie pasuje do Portera.Albo się je albo pije.

                            Nie wiem jak inni, ale ja lubię zarówno jeść jak i pić.
                            Najlepiej dobre jedzenie popijać czymś dobrym.
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment


                            • #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Jest jeszcze Łódź, Okocim, Cornelius i restauracyjne. Jak na rynek Polski całkiem sporo. Pokaż mi inny kraj w Europie z tyloma porterami.
                              Pierwsze z brzegu: Szwecja, Dania, Wielka Brytania....
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              Working...
                              X