Nie wiem, czy zdajecie sobie z tego sprawe ale browar Kobylepole należał swego czasu do Lecha. Nie wiem jak wygląda to teraz? Czy ktoś z was się orientyje?
Witam na forum nowego forumowicza Czytaj uważnie tutejsze wątki. Wiedza wielu forumowiczów na temat historii piwa i browarnictwa jest dużo większa niż to, co można znaleźć na innych portalach o piwie czy w wikipedii
Ale tez i braki Browar Kobylepole nigdy nie należał do Lecha z prostej przyczyny. Został zamknięty nim wybudowano i oddano do ekspoatacji obecny browar poznański.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Jednak podszlifowalem troche wiedze i napisze tyle:
To, co dzis nazywamy Lechem, zaczelo sie wlasnie w roku 1951 (choc nazywalo sie "Zaklady Piwowarsko-Slodownicze"). Mozna sie spierac co do nazewnictwa, ale "Zaklady" zmienialy nazwe wielokrotnie i Lech jest de facto efektem ich wieloletniego "tuningowania"
To, co dzis nazywamy Lechem, zaczelo sie wlasnie w roku 1951 (choc nazywalo sie "Zaklady Piwowarsko-Slodownicze"). Mozna sie spierac co do nazewnictwa, ale "Zaklady" zmienialy nazwe wielokrotnie i Lech jest de facto efektem ich wieloletniego "tuningowania"
Zmieniała się nie tylko nazwa, ale także lokalizacja, właściciel, technologia etc. więc trudno mówić, że Lech zaczął się w 1951 r.
Ale generalnie można przyjąć, że Kobylepole i Lech coś jednak łączy.
Cytat za Yendrasem:
Browar [Kobylepole - przyp. arcy] zamknięto, gdy produkcję przejął zakład przy obecnej ul. Szwajcarskiej.
Zawsze uważałem, że był to browar Huggera, mogę się jednak mylić
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
Ale generalnie można przyjąć, że Kobylepole i Lech coś jednak łączy
Napewno Poznań
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Z tego co wiem, to do Huggerow nalezala przede wszystkim obecna siedziba zacnych panstwa kulczykow. Kobylepole zalozyl jakis tam polski ziemianin, ale nie wiem nic o jego wlascicielach sprzed 1951 roku...
Z tego co wiem, to do Huggerow nalezala przede wszystkim obecna siedziba zacnych panstwa kulczykow. Kobylepole zalozyl jakis tam polski ziemianin, ale nie wiem nic o jego wlascicielach sprzed 1951 roku...
Ech, poczytaj na forum o Kobylepolu, to nie jest trudne, wystarczy skorzystać z wyszukiwarki.
Póki co, utwierdzasz mnie w przekonaniu że Twoja "duża wiedza" jest w rzeczywistości jakaś tam.
Z wielką radością zapowiadamy jesienną edycję Targów Piwowary! Przygotujcie się na fantastyczną biesiadę piwną, pełną wyjątkowych smaków, wspaniałej atmosfery, zabawy oraz wyjątkowych kraftowych piw.
Do tej pory w mieście działały dwa browary, a w dzielnicy Držovice trzeci. Dwa lata temu na obrzeżach miasta rozpoczął działalność czwarty Velkorakovský pivovar. Jakby tego było mało to w tym roku, a dokładnie w kwietniu został otwarty piąty browar o nazwie Axiom.
Browar usytuowany...
Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...
Comment