Starzenie piwa- przemiany chemiczne i trwałość sensoryczna

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skrk89
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.02
    • 2

    #1

    Starzenie piwa- przemiany chemiczne i trwałość sensoryczna

    Witam,
    piszę pracę inżynierską na ten temat. Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów posiada jakieś ciekawe artykuły na temat starzenia się piwa?Z góry wielki dzięki!

Related Topics

Collapse

  • etman
    Piwowar nr 53
    etman
    W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
    2025-06-17, 19:34
  • kaczka116
    Błonie, [Inne Beczki] Przemiany
    kaczka116
    Piwo gotowe do oceny
    2019-11-16, 08:44
  • darekd
    Wittichenauer, Bio Weizen
    darekd
    Piwo z górnołużyckiego browaru w Saksonii należącego do rodziny Glaab, który odzyskała go po reprywatyzacji w l. 90.

    Ekstr. 12,5%
    Alk. 5,1%

    Chmiel Perle

    Aromat - zbożowo-bananowy, ciut kwaskowych owoców (agrest)
    Piana - wysoka, średnia trwałość,...
    2025-10-15, 22:05
  • darekd
    Pinta, Right Now Red IPA
    darekd
    Seria "Craft"

    Ekstr. 15%
    Alk. 6,5%

    Chmiele: Columbus, Citra, Amarillo

    Aromat - bardziej słodowy, trochę karmel, muśnięcie owocowe i podprażone, łagodny chmiel z minimalną cytrusowością. Jest złożoność, ale brak intensywności i czystości...
    2025-10-13, 23:25
  • darekd
    ReCraft, Imperial New England IPA
    darekd
    Piwo uwarzone przy współpracy z PSPD według receptury Bartosza Ciury dla sieci Aldi

    19% ekstr.
    7,9% alk.

    Chmiele: Sabro, Nelson Sauvin, Mosaic

    Aromat - chmielowy jest trochę tropików, trochę cytrusów i nuta innych owoców kwaskowatych (zapewne Nelson)...
    2025-10-07, 23:27
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...