Przewodnik po polskich browarach 2019!

Dyskusja: Białoruś
Wyświetlenie postu osobno
  #189  
Stare 12-06-2017, 16:43
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 730
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
Spór pomiędzy Lidskoe Pivo a Alivaria na temat, który browar jest najstarszy. Mega żenada i rzucanie datami z czapy. Jak się nie ma nic do zaoferowania to oferuje się mrzonki. Koncerny faktycznie mają chyba w tyłach nie tylko tam.
Koniec końców to sąd rozstrzygnął, że najstarszym (i działającym) browarem na Białorusi jest browar w Lidzie założony w 1876 roku. Data 1863 lub 1864 na którą powołuje się browar Alivaria jako data powstania tegoż browaru nie ma uzasadnienia w dokumentach archiwalnych. Sprawa dotyczy żydowskiego browaru Rychli Frumkin, której browar znajdował się na zupełnie innej działce niż obecny Alivaria. Pobudowany przez hrabiego Karola Hutten-Czapskiego w latach 90-tych XIX wieku w miejscu, gdzie znajduje się najstarsza część obecnego zakładu (muzeum) nie ma powiązania z tamtym mimo, że hrabia ów kupił. Tak stwierdził sąd.
źródło: belbeer.com

Browar Dvinski z Witebska zaczyna się rozkręcać z kraftem. Po pierwszych kolaboracyjnych piwach przyszedł czas na swoje próby. Takim pierwszym był Kvadrat, o którym już pisałem. Wraz z nim powstał też witbier pod tą samą nazwą. Zatem można sądzić, że będzie tego więcej. Tamte miały premierę pod koniec maja. Wraz z nimi na moskiewskim festiwalu Big Craft Day 2017 jak i na białoruskim II Brovar Day (o nim w wątku festiwalowym) miało też HUB17 17 blg, 6% alk, w stylu american amber ale.
źródło: ratebeer.com, untappd.com

Browar Taler z Mińska dalej zadziwia (wydziwia?) i kolejnym piwem (miało premierę na tegorocznym Brovar Day) jest Van Gog Wędzone Ucho w stylu american amber ale z udziałem wędzonych, karmelizowanych bananów i chmielu Cascade. W produkcji uczestniczył już nowy piwowar Michaił Siniak.

Kontraktowcy z Jungle Brewery też wykorzystali banany, by stworzyć ciekawą interpretacje słodkiego stoutu. Poza laktozą dorzucono 100 kg pulpy z bananów mini/baby. Don’t Touch My Banana, bo tak się zwie ich nowe piwo jest już dostępne w browarze Arbat, gdzie warzą oraz w mińskich tapach.
źródło: pivo.by

Mad Frog Brewery - powstała niedawno, mała (warzelnia 200 litrów) piwowarnia na przedmieściach Mińska wypuszcza kolejne piwo. Po red ale, amerykańskim stoucie, witbierze przyszedł czas na coś mocniej chmielonego - AIPĘ CAtZiLLA. 65 IBU, 13 plato, chmiele Cascade, Magnum, Huell Melon, Calista, El Dorado. Piwo miało premierę na festiwalu w Witebsku i dostępne jest już w mińskich tapach m.in. Craftman oraz w butelkach 0,33 litra w specjalistycznych sklepach.
źródło: pivo.by, untappd.com
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg taler.jpg (79,7 KB, liczba wyświetleń: 332 )
Odpowiedz cytując