Warz Session IPE!

Dyskusja: Yavo warzy
Wyświetlenie postu osobno
  #7  
Stare 25-03-2018, 11:31
yavo yavo is online now
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 382
Standardowy Warka #05

Zestaw - Cooper's Pilsner 86 Days + Ekstrakt Słodowy Jasny Coobra 1.2 kg (ostatni gotowiec w życiu);

Drożdże - zamiast fabrycznych (dolnej fermentacji) użyliśmy Mauribrew Ale Y514 (czyli górnej oczywiście);

Woda - Żywiec Zdrój;

Warzenie 24.03.2018 - gotowanie pięciu litrów płynu - 60';

Chmiel:
10g Marynka (szyszki) - 0'
7.5g Lubelski (granulat) - 50'.

Woda dolana do 18 litrów, drożdże zadane w temperaturze brzeczki 23 stopni przy 12.2 BLG (wartość przeliczona).

Fermentacja cicha
- przy 21 stopniach.

----------
#01 - nadal kwas, na szczęście zostało nam już tylko kilka litrów (część warki poszła do Wisły, część wypiła Żona jako ciepłe miodowe na chore gardło );
#02 - nadal leżakuje, jest gaz, jest smak, ostatnio było jeszcze czuć drożdże;
#03 - poszła wczoraj do garażu na leżakowanie - póki co najlepsza, lekko drożdżowa jeszcze, czuć goryczkę, choć nieco za mało aromatu;
#04 - fermentuje - przedwczoraj 6º BLG, wczoraj 5º, dziś 4º. Część gęstwy drożdżowej wyrzuciłem, no bo na logikę drożdży było przecież trzy razy za dużo. Bardzo mocny aromat goździków, w tle banan, bardzo dobre, oleiste. Zdecydowaliśmy, że przy rozlewie jednak dodamy litr wody, żeby z pierwotnej "osiemnastki" zrobiła się "szesnastka".
Odpowiedz cytując