Mmmm Porter Warszawski!

Dyskusja: Yavo warzy
Wyświetlenie postu osobno
  #11  
Stare 16-04-2018, 09:40
yavo yavo is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2009
Miejscowość: Warszawa
Posty: 384
Standardowy Warka #06

Żytnie (robocza nazwa "Bżytko")

Skład - 2*1.2 kg ekstrakt żytni + 1.7 kg Jasny WES;

Drożdże - Fermentis Safbrew WB-06;

Woda - Primavera źródlana.

Warzenie - 15.04.2018 - gotowanie 8L płynu przez 60 minut.

Chmiel:
30 g Spalt Spalter 4.2% - 0'
15 g Hallertauer Mittelfrüh 4.6% - 50'

Hop do fermentatora, następnie dolewka wody do 21 litrów i studzenie przez noc.

Drożdże zadane przy 13º BLG, planowana goryczka 15 IBU.

----------
#05 - bardzo dobre, czuć goryczkę w smaku i aromacie. Chmielenie na zimno to jest to (no, może troszkę krócej powinniśmy trzymać chmiel w fermentatorze, bo pojawiły się ziołowe aromaty)!
Odpowiedz cytując