pH-Metr elektroniczny Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 56.99zł / 51.29

Pomiary:
Prosty w obsłudze elektroniczny miernik pH.
 
4Malt Ale 14º BLG Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 49.99zł,
zapłacisz jedynie
: 44.99zł - tylko do 28-07-2019!
Viking Malt (z zacieraniem):
Pełne, słodowe piwo o rubinowych refleksach.
Wyświetlenie postu osobno
  #286  
Stare 30-12-2008, 22:43
Fotka Użytkownika: jkocurek
jkocurek jkocurek is offline
Senior
 
Rejestracja: 12-2006
Miejscowość: Świętochłowice
Posty: 1 030
Standardowy Warka 40: Schwarzbier

Idziemy za ciosem, a właściwie za jednym bajzlem, dziś schwarzbier.

Zasyp (słody od Weyermanna):
  • pilzneński - 1kg
  • monachijski - 2kg
  • wiedeński - 1,4kg
  • melonoidynowy - 0,15kg
  • Carafa III special - 0,17kg

Zacieranie
  • zasyp (bez Carafy) na 51°C i kilka minut przerwy ze sprawdzeniem i korektą pH
  • 61°C - 40'
  • 71°C - 35'
  • 76°C - dodanie Carafy i do filtracji

Gotowanie - 70'
chmielenie:
  • w 10' - 20g marynki w szyszkach
  • w 40' - 10g lubelskiego w szyszkach
  • w 55' - 4g mchu irlandzkiego
  • w 67' - 10g lubelskiego w szyszkach

Wyszło 23,5l + 1,5l rezerwy o gęstości 13°blg (wydajność ponad 72%). Zadane nowymi drożdżami z oferty Fermentisa w-34/70 po schłodzeniu do ok 15°C.
__________________
Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Odpowiedz cytując