Warka 40: Schwarzbier
Idziemy za ciosem, a właściwie za jednym bajzlem, dziś schwarzbier.
Zasyp (słody od Weyermanna):
Zacieranie
Gotowanie - 70'
chmielenie:
Wyszło 23,5l + 1,5l rezerwy o gęstości 13°blg (wydajność ponad 72%). Zadane nowymi drożdżami z oferty Fermentisa w-34/70 po schłodzeniu do ok 15°C.
					Idziemy za ciosem, a właściwie za jednym bajzlem, dziś schwarzbier.
Zasyp (słody od Weyermanna):
- pilzneński - 1kg
 - monachijski - 2kg
 - wiedeński - 1,4kg
 - melonoidynowy - 0,15kg
 - Carafa III special - 0,17kg
 
Zacieranie
- zasyp (bez Carafy) na 51°C i kilka minut przerwy ze sprawdzeniem i korektą pH
 - 61°C - 40'
 - 71°C - 35'
 - 76°C - dodanie Carafy i do filtracji
 
Gotowanie - 70'
chmielenie:
- w 10' - 20g marynki w szyszkach
 - w 40' - 10g lubelskiego w szyszkach
 - w 55' - 4g mchu irlandzkiego
 - w 67' - 10g lubelskiego w szyszkach
 
Wyszło 23,5l + 1,5l rezerwy o gęstości 13°blg (wydajność ponad 72%). Zadane nowymi drożdżami z oferty Fermentisa w-34/70 po schłodzeniu do ok 15°C.
							
						
Comment