Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Senior
    • 12-2006
    • 1030

    Warka 87: Złamana siódemka

    Wyszło 23 litry 13Brix (12,5 °Blg). Trochę za mało odparowałem ale za to zmieściłem się w stylu (chciałem zrobić mocniejsze). Wydajność 72%, niezła.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Senior
      • 12-2006
      • 1030

      Warka 87: Złamana siódemka

      Dziś przelałem na cichą. Ekstrakt trochę ponad 3°Blg. W aromacie przestały dominować przyprawy ale retronosowo wyczuwalne są wystarczająco mocno.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Senior
        • 12-2006
        • 1030

        Warka 87: Christmas brown porter - Złamana siódemka

        Wczoraj zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Senior
          • 12-2006
          • 1030

          Warka 89: Witbier v.3

          Trzecie podejście do "witka". Miała być pszenica niestety skończyło sie na kaszce mannie i to niestety nie skończyło się dobrze.
          Zasyp
          • słód pilzneński Litovel - 2,2kg
          • kaszka manna - 2kg
          • płatki owsiane - 0,2kg


          Zacieranie
          • - kleikowanie kaszki i płatków w 8l wody i 80°C
          • - dodanie ok 7l wody - temp. 51°C
          • - dodany słód i przerwa 50-52°C - 15'
          • - 62°C - 30'
          • - 72-°C ok 1,5h (musiałem wyjść)
          • - 78°C - 15'


          Filtracja stoi. Tak źle nie było od czasu zacierania żytniego. Nie mam pompki więc dziś pewno nie skończę filtracji. Może do jutra zejdzie. MASAKRA. NIGDY WIĘCEJ KASZKI MANNY!
          Last edited by jkocurek; 02-12-2011, 19:00.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • Feti
            Senior
            • 10-2010
            • 801

            Witaj w klubie . Nigdy więcej.

            Comment

            • jkocurek
              Senior
              • 12-2006
              • 1030

              Warka 89: Witbier v.3

              Uffff. Jakoś udało się odfiltrować. Najwięcej pomogło wlanie do fermentora całej wody przygotowanej do wysładzania.
              Gotowanie 70'/chmielenie
              • w 10' 15g Sybilla, 6,76%ak (101GPH)
              • w 50' 10g Hallertauer Tradition 4,37%ak (43,7GPH)
              • w 68' 20g suszonej skórki pomarańczy Kotanyi i 10g zmiażdżonej kolendry
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Senior
                • 12-2006
                • 1030

                Warka 90: Monachijskie ciemne v.4

                Kupione w listopadzie Zymki Z-011 domagały się jedzenia więc we środę wieczorem trafiły na karuzelę. Startowały bardzo powoli (fiolka miesiąc po terminie), na dobrą sprawę ruszyły wczoraj wieczorem. Dziś przygotowałem im do pożarcia monachijskie ciemne.

                Zasyp
                • Słód monachijski Litovel - 3kg
                • Słód pilzneński Litovel - 1kg
                • Słód karmelowy Litovel - 0,5kg
                • Słód palony Żywiecki - 0,06kg

                Zacieranie
                • 50°C - 5'
                  62°C - 10' - dekokcja 6l
                  dekokt
                  • 72°C - 10'
                  • gotowanie - 15'

                  72°C - 30'
                  78°C - 15'


                Gotowanie 70'/Chmielenie
                • w 10' - 15g Iunga 2010, 8,2%ak
                • w 45' - 20g Tradition 2010, 4,9%ak
                • w 55' - 5g mchu irlandzkiego
                • w 68' - 20g Tradition 2010, 4,9%ak


                Wyszło 24' 12,75°Brix. Po zadaniu drożdżami i wykołysaniu zniosłem do piwnicy gdzie jest 10°C.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  Dzięki, Kocurku, przypomniałeś mi, że miałam monachijskie ciemne uwarzyć w tym sezonie
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • jkocurek
                    Senior
                    • 12-2006
                    • 1030

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dzięki, Kocurku, przypomniałeś mi, że miałam monachijskie ciemne uwarzyć w tym sezonie
                    Nie ma sprawy. Tak jakoś przypadkiem wyszło .
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Senior
                      • 12-2006
                      • 1030

                      Warka 90: Monachijskie ciemne v.4

                      Zymki podjęły wyzwanie i właśnie trwa uczta na brzeczce. Temperatura w piwnicy spadła do 9°C. Sadząc z wysokości piany lag trwał dość długo ale fermentacja wygląda na zdrową.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Senior
                        • 12-2006
                        • 1030

                        Warka 91: Pils niemiecki v.4

                        Czas na kolejnego dolniaka. Tym razem po raz kolejny pils w wersji niemieckiej. Z jednowarową dekokcją i solidną porcją chmielu. Założony kolor 6,2EBC, goryczka 42IBU.
                        Zasyp
                        • słód pilzneński Litovel - 4kg
                        • słód CaraPils Weyermann - 0,5kg


                        Zacieranie
                        woda 18l (50/50 kran RO) + 5ml kwasu mlekowego 80%
                        • 50° - 15'
                        • 62° - 10' i dekokcja (około 40')
                        • dekokt:
                          • 72°C - 10'
                          • gotowanie - 10'
                        • po połączeniu 72' - 30'
                        • 77°C - 15'


                        Gotowanie (70')/Chmielenie
                        • w 10' (na 60') - 40g Iunga 2010 - 8,2% ak. - 328GPH
                        • w 45' (na 25') - 35g Hallertauer Mittelfrueh 2009 - 3,4% - 119GPH
                        • w 70' (na 0') - 25g Hallertauer Mittelfrueh 2010 - 3,2% - 80GPH

                        Przełom był bardzo ładny i rozpoczął sie jeszcze przed dodaniem chmielu. Do wody do wysładzania dodałem 5ml kwasu mlekowego na 12l. Brzeczka właśnie się chłodzi. Paczka W34/70 rehydratyzuje.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎