Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Senior
    • 12-2006
    • 1030

    Warka 59 Best Bitter V.2

    Zabutelkowałem dziś z niecałym 1l rezerwy i 40g sacharozy (planowane nagazowanie 1,9v/v). Gęstość pozostała praktycznie bez zmian i wynosiła 4°Blg. Dziwna rzecz: drożdże sedymentują szybko ale piwo nie jest bardzo klarowne, co najmniej mocno opalizujące.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Senior
      • 12-2006
      • 1030

      Warka 62: Witbier v.2

      Tym razem Wit po Bożemu czyli jak napisane w BJCP 50% pszenicy i 50% słodu. Jako, że pszenica w sklepach detalicznych występuje w chorych cenach to wykorzystałem kaszkę mannę.
      Zasyp:
      • słód pilzneński Soufflet - 2,3kg
      • kaszka manna - 1,8kg
      • pszenica w formie pęczaka do kutii - 0,5kg

      Zacieranie
      • Kleikowanie pszenicy: 10l zimnej wody (50/50 Ro i kranówka) z włączonym mieszadłem wsypałem kaszkę i ześrutowana pszenicę. Stale mieszając podgrzałem prawie do wrzenia. Wyłączyłem gaz i zostawiłem na kilka minut. Na koniec dolałem 7 l wody celem schłodzenia. Uzyskałem temp. około 62°C i dodałem słód
      • przerwa 62°C 40'
      • przerwa 72°C -20'
      • przerwa 78°C - 10'


      Filtracja na początku szła OK ale potem złoże mocno się ubiło i musiałem nawet raz odwrócić kierunek przepływu. Jakoś jednak poszło.

      Gotowanie 70'/Chmielenie
      • w 10' - 10g chmielu Northernbrew 11,4% ak.
      • w 55' - 10g kolendry zmiażdżonej w moździerzu
      • w 62' - 5g kolendry zmiażdżonej w moździerzu i 20g skórki pomarańczowej suszonej (Kamis)


      Wyszło 26l (24+2 rezerwy) o gęstości 13°Blg co daje wydajność warzelni 77,4%. Podczas gotowania wystąpił wręcz książkowy przełom pewno dzięki białku z niesłodowanej pszenicy. Po schłodzeniu zadane gęstwą Belgian Wheat z BPA.
      Last edited by jkocurek; 09-05-2010, 09:24.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Senior
        • 12-2006
        • 1030

        Warka 62: Witbier v.2

        Kilka informacji dodatkowych: Warzenie odbyło się wczoraj (8maja), fermentacja już idzie w najlepsze i przebiega w około 20°C, zrobiłem próbę i w brzeczce nie stwierdziłem obecności skrobii!!
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Senior
          • 12-2006
          • 1030

          Warka 61: Belgian Pale Ale

          Zabutelkowane z 1,5l rezerwy. Powinna wystarczyć bo cichą prowadziłem w piwnicy w około 13°C. Nie sprawdziłem gęstości przed dodaniem rezerwy, po dodaniu wynosiła ok 3°Blg.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Senior
            • 12-2006
            • 1030

            Warka 62: Witbier v.2

            Dziś zabutelkowany z 1,5l rezerwy i 25g sacharozy. Zrezygnowałem z cichej i wydłużyłem nieco burzliwą. Gęstość zeszła do 2°Blg. Piwo jest mętne ale takie ma być. W smaku daje się wyczuć kolendrę i nieco aromatu pomarańczowego. Ogólnie piwo zapowiada się OK. Wkrótce degustacja
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Senior
              • 12-2006
              • 1030

              Warka 63: Weissbier

              Czas leci, zapasy topnieją, sezon pszeniczny nadszedł w końcu. W piwnicy 16°C.
              Założenia warki są następujące: prosty, klasyczny zasyp, zacieranie z dekokcją, tak by jak największe były szanse na uzyskanie piany, czyli pominięcie przerwy białkowej i sensowna przerwa w 72°C.

              Zasyp:
              • słód pszeniczny Weyermanna - 2,5kg
              • słód jęczmienny sufflet - 2kg


              Zacieranie
              • tylko słód pszeniczny do 20l wody (15l RO + 5l kran) o temp. 44°C przerwa 45'
              • dodanie słodu jęczmiennego, wymieszanie i po 5 minutach odbiór 11l rzadkiego
              • Gęste dekokcja:
                • do 65°C i przerwa 30'
                • do 72°C i przerwa 10'
                • do wrzenia i gotowanie przez 20'
              • Po zmieszaniu z rzadkim 68°C przerwa 25'
              • do 72°C i przerwa 20'
              • do 78°C, przerwa 10' i do filtracji


              W tej chwili trwa filtracja.
              Rankiem do 1l startera wlałem zawartość z lekka spuchniętej saszetki Bawarian Wheat 3686.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Senior
                • 12-2006
                • 1030

                Warka 63: Weissbier

                Gotowanie w sumie ok 90minut (nie mierzyłem dokładnie, trafiło na obiad)
                Chmielenie: 25g Lubelskiego przez 60 minut.
                Przełom pojawił się około 20 minut po dodaniu słodu. Do tego momentu brzeczka była mocno mętna.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • leona
                  PremiumUżytkownik
                  • 07-2009
                  • 5853

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Gotowanie w sumie ok 90minut (nie mierzyłem dokładnie, trafiło na obiad)
                  Chmielenie: 25g Lubelskiego przez 60 minut.
                  Przełom pojawił się około 20 minut po dodaniu słodu. Do tego momentu brzeczka była mocno mętna.
                  Rozumiem, że miało być "chmielu"?

                  Comment

                  • jkocurek
                    Senior
                    • 12-2006
                    • 1030

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                    Rozumiem, że miało być "chmielu"?
                    Bardzo dobrze rozumiesz. Errare humanum est.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Senior
                      • 12-2006
                      • 1030

                      Warka 63: Weissbier

                      Brzeczki wyszło 25l o gęstości 12,5°Blg co daje wydajność przyzwoitą ok. 73%. Wieczorem zniosłem fermentor do piwnicy. Dziś około południa dodałem starter w fazie wysokich krążków.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Senior
                        • 12-2006
                        • 1030

                        Warka 64: Weizenbock

                        Nadszedł czas na kolejną pszenicę bo drożdże ładnie namnożyły się w weizenie. Po lekkiej będzie zatem mocna i to bardzo, planowana gęstość 19°blg.
                        Zasyp
                        • słód pszeniczny Weyermann: 3,5kg
                        • słód monachijski jasny Weyermann: 2,5kg
                        • słód karmelowy ciemny Litovel: 0,5kg
                        • słód palony żywiecki: 0,2kg,


                        Zacieranie
                        No tutaj to już mi się całkiem pokombinowało. W planie były aż 3 dekokcje. Skończyło się na dwóch i to delikatnie mówiąc dziwnych. Ponadto pojawiła się 4godzinna nieplanowana pauza związana z "krótkim" wypadem na rolki.
                        • Zasyp słodów pszenicznych w 20l wody głównie RO na 44°C i przerwa niekontrolowana 5 godzinna. W tym czasie zacier schłodził się do 36°C. Po tym czasie dodałem słody jęczmienne oprócz palonego
                        • Pierwsza dekokcja
                          • z gara odebrałem 13,5l rzadkiego
                          • gęste:
                            • 52°C przerwa 10 minut
                            • 62°C przerwa 40 minut
                            • gotowanie przez 20 minut
                        • po zmieszaniu 62°C i przerwa całości 20minut
                        • Druga dekokcja
                          • rzadkie w ilości 6,5 litra odebrane
                            • 72°C przerwa 20 minut
                            • gotowanie 10 minut
                        • po zmieszaniu 72°C przerwa 40 minut
                        • 78°C przerwa 10' i do filtracji z dodatkiem żywieckiego palonego.

                        Właśnie się wysładza.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • Marusia
                          Senior
                          • 02-2001
                          • 20211

                          Ja też jestem na etapie namnażania drożdży pszenicznych w Weissbierze Ale potem zrobię jeszcze jedną pszenicę, a potem jeszcze jedną, a potem dopiero weizenbocka
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • jkocurek
                            Senior
                            • 12-2006
                            • 1030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ja też jestem na etapie namnażania drożdży pszenicznych w Weissbierze Ale potem zrobię jeszcze jedną pszenicę, a potem jeszcze jedną, a potem dopiero weizenbocka
                            No bo Ty masz duży przerób i możliwości, a ja kończę sezon tą pszenicą. Czekam na jesień aż znów się trochę ochłodzi. Prawdę mówiąc warzenie przy takim upale to prawdziwa masakra. Jeszcze na dodatek właśnie słońce zaczyna świecić przez okno w kuchni. Sauna.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • Marusia
                              Senior
                              • 02-2001
                              • 20211

                              Teraz nie warzę - parę dni temu był jeden dzień chłodny i deszczowy, to wtedy się zdecydowałam. Póki udaje mi się utrzymywać w domu temperaturę poniżej 25 stopni - a tak jest obecnie - to nie będę dogrzewać taboretem

                              Na szczęście do fermentacji warunki są - w piwnicy
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • jkocurek
                                Senior
                                • 12-2006
                                • 1030

                                Warka 64: Weizenbock

                                Ciąg dalszy relacji.
                                Gotowanie 150' w celu zatężenia brzeczki. Pierwotnie był pełny gar o gęstości około 17°Blg. Dodałem jeszcze około 3 litrów wysłodzin 3°Blg.
                                Chmielenie resztkami chmieli przez 60 minut.
                                13g - Hallertau Hersbrucker 2,7%a-k
                                11g - Northern Brewer 11,4%a-k

                                Po wystudzeniu wyszło 21l o gęstości 20°Blg. Zniosłem do piwnicy i dziś zadałem gęstwą z warki 63.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎