Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Senior
    • 12-2006
    • 1030

    Warka 43: Munich Dunkel

    Zadałem wierzchnią warstwą gęstwy Urqelli. Wyszło 28,5l o gęstości 13°blg ale 1,5litra to dolane w trakcie warzenia nadmiarowe rezerwy z Pilsnera 12 i wiedeńskiego. Uwzględniając ten fakt, wydajność warzelni wyszła 73%. Widać, że istotny wpływ na wydajność ma śrutowanie - po naprawie i regulacji śrutownika wydajność wyraźnie wzrosła.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • krogo
      Member
      • 03-2007
      • 66

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
      Widać, że istotny wpływ na wydajność ma śrutowanie - po naprawie i regulacji śrutownika wydajność wyraźnie wzrosła.
      Doszedłem do takiego samego wniosku. Oczywiście pod warunkiem dobrego wysładzania.
      Odkąd zmieniłem sposób filtracji śrutuję dość drobno i nie zdarza mi się wydajnośc niższa niż 70%.

      Comment

      • jkocurek
        Senior
        • 12-2006
        • 1030

        Warka 42: Wiedeńskie

        Dziś zabutelkowane z 1l rezerwy.Smak już jest bardzo dobry.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Senior
          • 12-2006
          • 1030

          Warka 43: Munich Dunkel

          Wczoraj przelane w końcu na cichą. Na razie nie odfermentowało zbyt głęboko, gęstość ok 4°Blg. Jest już całkiem klarowne.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Senior
            • 12-2006
            • 1030

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
            Wczoraj przelane w końcu na cichą. Na razie nie odfermentowało zbyt głęboko, gęstość ok 4°Blg. Jest już całkiem klarowne.
            Wziąłem trochę tego piwa i dofermentowałem w temp. pokojowej. Po 3 dniach gęstość zeszła do nieco powyżej 3°blg (jakieś 3,3) więc po prostu sporo jest cukrów niefermentowalnych.
            Last edited by jkocurek; 07-03-2009, 19:51.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Senior
              • 12-2006
              • 1030

              Warka 44: German Pils

              Na zakończenie sezonu lagerowego pils w stylu niemieckim. Bazę stanowi słód pilzneński z morawskiego jęczmienia.

              Zasyp:
              • Słód Bochemian Pilsner - 3,4kg
              • Słód monachijski - 1kg
              • Słód Carahell 0,25

              Zacieranie
              • 50°C - 10'
              • 60°C - 40'
              • 70°C - 20'


              Gotowanie 70'
              • w 10' - 30g marynka szyszki
              • w 40' - 20g lubelskiego w szyszkach + 10g Tettnanger granulat
              • w 55' - 4g mchu irlandzkiego
              • w 68' - 20g Tettnanger granulat


              Po schłodzeniu wyszło 25,5l brzeczki 12,5°blg i jeszcze litr do odzyskania w osadach. Wydajność bardzo dobra bo aż 75%. Chyba jest to zasługa słodu bazowego. Poza wydajnością dał jeszcze wspaniały przełom, który rozpoczął się już po 5' gotowania, czyli zanim jeszcze dodałem chmiel. Brzeczka teraz się dochładza w tanku a ja myślę czym ją zadać: Urquellami po 4 warkach czy suchymi Safelagerami S-23? Piwo znad gęstwy smakuje dobrze.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Senior
                • 12-2006
                • 1030

                Warka 45: Milk Stout

                Drugi w tym sezonie stout, tym razem w wersji sweet.

                Zasyp:
                • Słód Pale Ale - 3kg
                • Słód Caraaroma - 0,2kg
                • Słód barwiący z Żywca - 0,1kg
                • Słód Carafa III Special - 0,1kg
                • Jęczmień palony - 0,35kg
                • Płatki jęczmienne - 1kg



                Zacieranie:

                Płatki skleikowałem, gotując je po zalaniu ciepłą wodą przez ok 15'. Właściwe zacieranie przez 1,5h w temp. 65°C, wszystkie słody oprócz carafaIII i palonego jęczmienia. Te ostatnie dodałem przed podniesieniem temp. do 76°C.

                Gotowanie (70')/Chmielenie
                • w 10' - 25g szyszek Marynki
                • w 45' - 0,7kg laktozy, 5g mchu irlandzkiego
                • w 50' - 20g szyszek Lubelskiego


                Po schłodzeniu zadane S-04. Wyszło 25l 15°blg. Wyłączając z obliczeń laktozę wydajność wyszła prawie 71%. Przyzwoicie, biorąc pod uwagę 25% udział niesłodowanych płatków.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Senior
                  • 12-2006
                  • 1030

                  Warka 43: Munich Dunkel

                  W czwartek 12tego zabutelkowane z dodatkiem 1 litra rezerwy. Gęstość zeszła do trochę ponad 3,5°blg. Powinna jeszcze zejść dlatego tak mało rezerwy. W zeszłym roku naprodukowałem granatów to teraz tak nie szafuje rezerwą jak przed rokiem.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Senior
                    • 12-2006
                    • 1030

                    Warka 44: German Pils

                    Jakoś mi się nie podobał przebieg fermentacji i wczoraj sprawdziłem stan brzeczki. Gęstość po 6 dniach o zadania drożdży ok. 9°blg. Na szczęście po założeniu bełkotki okazało się, że fermentacja jeszcze idzie całkiem żwawo. Smak piwa OK.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • jkocurek
                      Senior
                      • 12-2006
                      • 1030

                      Warka 44: German Pils

                      Przelane na cichą. Gęstość zeszła do ok 3°blg. Piwo jest jeszcze dość mętne ale nie tak bardzo jak się bałem. Brzeczka nastawna była strasznie mętna (rezerwa jest koszmarnie mętna do dziś). Drożdże po 6 warkach pod rząd odeszły na zasłużoną emeryturę. Były bardzo dobre a metodyka postępowania sprawdziła się i na pewno zostanie powtórzona.
                      Pozdrawiam,
                      Jacek
                      Świentechlywiki

                      Comment

                      • jkocurek
                        Senior
                        • 12-2006
                        • 1030

                        Warka 45: Milk Stout

                        Od 3 kwietnia w butelkach, z dodatkiem 1 litra rezerwy. Dałem jej tak mało bo gęstość zeszła ledwie troche poniżej 7°blg czyli po korekcie o laktozę do ok 5°blg. Wydaje mis się, że cukrów fermentowalnych jednak jeszcze trochę w piwie jest.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Senior
                          • 12-2006
                          • 1030

                          Warka 44: German Pils

                          Dziś zabutelkowane, gęstość zeszła prawie do 2°Blg. Dodałem 1l rezerwy i 80g cukru na 24l piwa. Piwo wyszło wyśmienicie. Piana jest wprost niezwykła, kremowa. Smak doskonale zrównoważony. W chwili obecnej brak mu tylko nieco gazu. Sezon na Urquellach okazał się bardzo udany a ostatnie piwo wspaniale go ukoronowało. Super efekt dał też słód Bochemian pils na morawskim jęczmieniu. Nie dość, że wydajny jak żaden to jeszcze smak piwa na nim zrobionego jest wyśmienity.
                          Last edited by jkocurek; 07-04-2009, 20:54.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • jkocurek
                            Senior
                            • 12-2006
                            • 1030

                            pszenica startowa 10°blg

                            Nastał czas na pszeniczki. Ponieważ pomysł z warką sie sprawdził więc i dla 3068 wymyśliłem, że od razu popracują nad piwem a nie starterem. Dlatego zaplanowałem niskie blg i małą ilość. Warzenie miało miejsce w sobotę, 9 maja.

                            Zasyp:
                            • słód pszeniczny (Weyermann i Litovel) - 2kg
                            • słód pilzneński (Weyermann) - 1kg
                            • słód Carawheat - 0,15kg

                            Zacieranie
                            • 44°C - 25'
                            • 62°C - 40'
                            • 72°C - 25'


                            Gotowanie 70', w 10' 17g Lubelskiego

                            Po schłodzeniu zadane zawartością niezbyt mocno napuchniętej saszetki 3068. Wyszło 19,5l 10°blg. Wydajność taka sobie, tylko 65% ale jakoś przy niskich gęstościach nie udaje mi się wyciągnąć rewelacyjnych.
                            Wydawało mi się, że drożdże ruszyły po 24h i wyniosłem pojemnik do piwnicy, gdzie jest 16°C. Jednak, po kolejnych kilkunastu godzinach musiałem wnieść go z powrotem na noc do domu bo fermentacja nie ruszyła. Rano już dobrze ciśnienie w baniaku skoczyło i wyniosłem go do piwnicy.
                            Last edited by jkocurek; 12-05-2009, 12:12.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • jkocurek
                              Senior
                              • 12-2006
                              • 1030

                              Warka 46: pszenica startowa 10°blg

                              Zapomniałem nadać warce numer.
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Senior
                                • 12-2006
                                • 1030

                                Warka 47: Żytnie

                                Przyszła kolej i na nie. I znów pechowa warka. Rozpoczęta z opóźnieniem, śrutowanie jakoś nie chciało iść. A wszystko pokonała filtracja. Ale po kolei:
                                Zasyp:
                                • słód żytni - 2kg
                                • słód pilzneński - 1,5kg
                                • słód pszeniczny - 0,4kg
                                • słód pszeniczny ciemny - 0,3kg
                                • słód monachijski - 0,4kg
                                • słód caraaroma - 0,2kg
                                • słód carahell - 0,2kg
                                • słód carafa special - 0,06kg


                                Zacieranie
                                • 45°C - 20'
                                • 52°C - 5'
                                • 62°C - 40' i 1/3 dekokt
                                  • 72°C - 15'
                                  • gotowanie - 15'
                                • po połączeniu 72°C przez 20'

                                Podgrzanie do 78°C i do filtracji

                                Filtracja trwała ponad 4 godziny. Masakra. Ledwo co leciało. Musiałem mieszać zawartość filtratora. Bez pompki pewno w ogóle nie dałbym rady.

                                Gotowanie: 70'
                                • 20g lubelskiego w 10'
                                • 12g Tettnanger w 40'
                                • 12g Tettnanger w70'



                                Teraz się chłodzi. Nie miałem siły dokładnie wysładzać więc nie spodziewam się wysokiej wydajności.
                                Last edited by jkocurek; 16-05-2009, 22:26.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎