Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Senior
    • 12-2006
    • 1030

    Warka 27: Szkocka 80tka, niewędzona

    Ponieważ wystartowałem drożdże trzeba coś im dać do jedzenia. Przygotowałem warkę wg wzorca na szkockie ale (80, export) ale bez słodu wędzonego, zresztą styl tego nie wymaga.
    Zasyp
    • słód pilzneński - 3,8kg
    • słód Carahell - 0,4kg
    • płatki jęczmienne - 0,4kg
    • słód CarafaIII Special - 0,1kg


    Zacieranie
    Na lenia. Zasyp (bez Carafy)+ 12l wody ustalona temp., na 67°C, zapakowane w koc na 1,5h. Potem jeszcze dla przyzwoitości podgrzałem na chwilę do 72°C. Próba jodowa po 5' dała wynik negatywny.

    Chmielenie (gotowanie 65')
    • w 10' 20g marynki (granulat)
    • w 35' 25g lubelski (granulat)
    • w 55' 5g mchu irlandzkiego (zagapiłem sie i musiałem przedłużyć gotowanie o 5')

    Podczas filtracji miałem awarię (rozłączył się wężyk) i straciłem około 1l brzeczki przedniej . Ostatecznie dostałem 23l + 2,5l rezerwy o 11,5°Blg, wydajność 67% (jeżeli uwzględnić ten stracony litr to ok. 73%). Zadane drożdżami Wyeast Scotish Ale w temp. ok 20°C. Wyniosłem na sień, gdzie jest ok 15°C.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Senior
      • 12-2006
      • 1030

      Warka 24. Schwarzbier - Hasiok

      Wczoraj zabutelkowane z 2,2l rezerwy. Gęstość zeszła tylko do 4,5°Blg (z wyjściowych 13). Mam nadzieję, że w butelkach fermentacja nie pójdzie dalej, bo będę miał w piwnicy 50 półlitrowych granatów. Piwo sklarowane ładnie, drożdże utworzyły zwarty osad. Zebrałem je do pojemnika.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • jkocurek
        Senior
        • 12-2006
        • 1030

        Warka 27: Szkocka 80tka, niewędzona

        We wtorek przelana na cichą. Gęstość zeszła do 2,5°Blg. Osad zebrałem. Sporo śmieci białkowych ale szkoda mi tych drożdży.
        Last edited by jkocurek; 14-02-2008, 12:32.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • jkocurek
          Senior
          • 12-2006
          • 1030

          Warka 26: Budvar Lager

          Przedwczoraj przelany na cichą po 11 dniach burzliwej. Gęstość ok 4,5°Blg. Znów mi sie zassało trochę wody z bełkotki.
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Senior
            • 12-2006
            • 1030

            Warka 28: Leniwy Koźlak

            Lagerów ciag dalszy. Tym razem coś mocniejszego: koźlak. Zacieranie na lenia bo i ilość duża i łapa mnie bolała po upadku na lodowisku.

            Zasyp:
            • słód pilzneński - 3,3kg
            • słód wiedeński - 1,2kg
            • słód monachijski I - 1,2kg
            • słód Carahell - 0,4kg
            • słód Caraaroma - 0,3kg
            • słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,1kg
            • carafa III special, 40g



            Zacieranie na lenia 69° - 64°C przez 2h (woda - 18l w temp. 75°C), profilaktyczne 10' w 72°, do 76°C i do filtracji.

            Chmielenie: gotowanie w sumie 90', w 10' 50g lubelskiego w granulacie

            Drożdże: gęstwa ze schwarzbiera - mieszanka CzechPils i S23, zadane w 19°C. Wyszło 24l (22+2) 17.2°Blg. Wydajność 68%. Niepotrzebnie wylałem 5l wysłodzin ok 4°blg. Mogłem dodać i zejść troche z gęstością a poprawić wydajność. Ale i tak nieźle jest.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Senior
              • 12-2006
              • 1030

              Warka 27: Szkocka 80tka, niewędzona

              Dziś zabutelkowana. Z dodatkiem ok 1,3 litra rezerwy plus ok 0,4l rezerwy ze schwarzbiera. Gęstość zeszła jeszcze trochę ale zmierzyłem dopiero po dodaniu rezerwy (wyniosła około 3°blg) więc nie wiem dokładnie ile. Wyszło 37but. 0,5l, 1 but. 0,66 i jedna 0,33l oraz po raz pierwszy do 5l puszki. Zobaczymy co z tego będzie.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • jkocurek
                Senior
                • 12-2006
                • 1030

                Warka 26: Budvar Lager

                Wczoraj trafił do butelek i minikega wraz z 1,8l rezerwy. Gęstość spadła do 3,8°Blg. Na szczęście woda z bełkotki nie zaszkodziła piwu. Jest bardzo smaczne. Jak na razie mój najlepszy jasny lagerek. Szkoda, że sezon sie kończy.
                Drożdży zebrałem niewiele. Jakoś cholera z tych płynnych drożdży po cichej jest bardzo mało drożdży. Osad zresztą wygląda dziwnie: jak na drożdże jest zbyt jasny, bardziej przypomina osad białkowy więc nie wiem czy to w ogóle sie do czegoś nadaje. Może jednak skrócić fermentację burzliwą? Między luźnym osadem są granulki i te skupiska wyglądają właśnie na drożdże.
                Pozdrawiam,
                Jacek
                Świentechlywiki

                Comment

                • jkocurek
                  Senior
                  • 12-2006
                  • 1030

                  Warka 28: Leniwy Koźlak

                  Wczoraj przelany na cichą. Gęstość zeszła do około 5,5°Blg. Całkiem ładnie odfermentowało.
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • jkocurek
                    Senior
                    • 12-2006
                    • 1030

                    Warka 29: Marcowe

                    W piwnicy jest jeszcze w okolicy 10°C więc na pożegnanie sezonu lagerów postanowiłem zrobić piwo marcowe.
                    Zasyp:
                    • słód pilzneński - 2,4kg
                    • słód wiedeński - 1,2kg
                    • słód monachijski - 1,2kg
                    • słód caraamber - 0,2kg
                    • słód karmelowy ciemny ze Strzegomia - 0,1kg
                    Planowany kolor 24,7° EBC

                    Zacieranie
                    • 50°C - 10'
                    • 62°C - 35'
                    • 72°C - 20'

                    Po raz pierwszy przy zacieraniu wykorzystałem mieszadło (jeszcze raz dzięki MWA). Pozwoliło mi to na szybsze podnoszenie temperatury między przerwami dzięki operowaniu pełną mocą palnika.

                    Gotowanie 75'
                    Chmielenie:
                    • marynka granulat 18g w 10'
                    • lubelski granulat 20g w 40'
                    • mech irlandzki 5g w 60' (trochę się spóźniłem z jego rehydratacją stąd przedłużenie gotowania)

                    Planowana goryczka 23° IBU

                    Do chłodzenia użyłem wężownicy kupionej od Wesołego (fi 160mm). Trochę ją ponaciągałem u dołu tak, by zwoje rozpoczynały się mniej więcej od powierzchni brzeczki w garnku. Dałem schłodzonej brzeczce czas by opadł osad zimny i przelałem klarowną do fermentora. Wyszło 24l +2l do refermentacji o niespodziewanie wysokiej gęstości: prawie 14°Blg (wydajność 74%). Brzeczkę mocno napowietrzyłem i zadałem zrehdratowanymi S-23. Mam nadzieję, że wystarczy ich do przeżarcia tej brzeczki (Fermentis zaleca 2 paczki, ja miałem jedną). Fermentor zniosłem do piwnicy.
                    Last edited by jkocurek; 16-03-2008, 22:12.
                    Pozdrawiam,
                    Jacek
                    Świentechlywiki

                    Comment

                    • miksiok
                      Junior
                      • 12-2006
                      • 29

                      Wyszło 24l +2l do refermentacji o niespodziewanie wysokiej gęstości: prawie 14°Blg (wydajność 74%). Brzeczkę mocno napowietrzyłem i zadałem zrehdratowanymi S-23. Mam nadzieję, że wystarczy ich do przeżarcia tej brzeczki (Fermentis zaleca 2 paczki, ja miałem jedną). Fermentor zniosłem do piwnicy.
                      Mnie na 27l 12,5BLG wystarczyło około 1/3 - 1/2 paczki
                      Kilka godzin (4-5) pracowały w starterze z cukrem i odrobiną pożywki.

                      W brzeczce wystartowały po około 24 godzinach.
                      Byłem trochę zaniepokojony, ze nie startują więc postawiłem fermentor na jakiś czas na poduszce elektrycznej. Pomogło bardzo szybko

                      Dzisiaj piwo już w butelkach, a na gęstwie zebranej z niego po burzliwej fermentacji, fermentuję w tej chwili koźlaka.

                      Comment

                      • jkocurek
                        Senior
                        • 12-2006
                        • 1030

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika miksiok Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mnie na 27l 12,5BLG wystarczyło około 1/3 - 1/2 paczki
                        Kilka godzin (4-5) pracowały w starterze z cukrem i odrobiną pożywki.

                        W brzeczce wystartowały po około 24 godzinach.
                        Byłem trochę zaniepokojony, ze nie startują więc postawiłem fermentor na jakiś czas na poduszce elektrycznej. Pomogło bardzo szybko

                        Dzisiaj piwo już w butelkach, a na gęstwie zebranej z niego po burzliwej fermentacji, fermentuję w tej chwili koźlaka.
                        Ja nie robiłem żadnego startera z saszetki. Fermentacja idzie bez problemów. Mam nadzieję, że tak będzie dalej.
                        Pozdrawiam,
                        Jacek
                        Świentechlywiki

                        Comment

                        • jkocurek
                          Senior
                          • 12-2006
                          • 1030

                          Warka 28: Leniwy Koźlak

                          Wczoraj zabutelkowany z dodatkiem 1,3l rezerwy. Odfermentował do 4,8°Blg. Cicha była długa ale jeszcze nie całkiem się sklarował.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • jkocurek
                            Senior
                            • 12-2006
                            • 1030

                            Warka 30: Monachijskie ciemne

                            Ponieważ wreszcie przyszła zima i sezon lagerowy sie przedłuża postanowiłem więc wczoraj zrobić jeszcze jednego ciemnego lagerka. Tym razem w stylu monachijskim.

                            Zasyp
                            słód monachijski I - 1,5kg
                            słód monachijski II - 0,5lg
                            słód pilzneński - 1,6kg
                            słód carafa special III - 0,15kg
                            słód zakwaszający - trochę

                            Zacieranie z podwójna dekokcją
                            • Zmieszanie zasypu bez carafy z wodą (12l) o temp. 53°C
                            • Dekokt I - 4l
                              • do 62° i postój 7'
                              • do wrzenia i gotowanie 10'
                            • po połączeniu ustalenie temp. na 62°
                            • Dekokt II - 5l
                              • do 72°C i postój 10'
                              • do wrzenia i gotowanie 15'
                            • po zmieszaniu ustalenie na 72°C. Po 20' w zacierze skrobia . Po kolejnych 20' lepiej ale dalej niebiesko z KI3. Po kolejnych 10' już dobrze.
                            • po negatywnej próbie jodowej dodałem carafę
                            Strasznie długo się zaciera ten monachijski. Nawet dekokcja nie pomogła. Może druga była zbyt krótka.

                            Gotowanie 80'
                            • Chmielenie
                              • w 20' - marynka granulat - 17g
                              • w 50' - lubelski granulat - 20g
                            • W 65' dodatek 5g mchu irlandzkiego


                            Chłodziłem długo. Najpierw szybko do ok 30-40°C potem malutkim strumieniem przez chłodnicę. Osad zimny ładnie opadł na dno - brzeczka klarowna. Wyszło 25,5l brzeczki o 13°Blg (ef. 73&#37. Fermentor zniosłem do piwnicy celem dalszego schłodzenia przed zadaniem drożdży. Dziś wieczorem dobrze schłodzoną brzeczkę zadałem gęstwą z burzliwej po marcowym.
                            Last edited by jkocurek; 26-03-2008, 20:02.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • jkocurek
                              Senior
                              • 12-2006
                              • 1030

                              Warka 29: Marcowe

                              Dziś przelałem na cichą po 10 dniach burzliwej. Gęstość zeszła do ok 5°Blg. Smakuje nieźle
                              Pozdrawiam,
                              Jacek
                              Świentechlywiki

                              Comment

                              • jkocurek
                                Senior
                                • 12-2006
                                • 1030

                                Warka 30: Monachijskie ciemne

                                Wczoraj przelane na cichą. Gęstość po 8 dniach zeszła do ok 4,8°blg. Bardzo ciekawy smak. Czyżby efekt dwuwarowej dekokcji?? Drożdże zebrałem, pięknie rozwarstwiły się w pojemniku.
                                Last edited by jkocurek; 03-04-2008, 19:24.
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎