Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JAK, Lipiński Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jkocurek
    Senior
    • 12-2006
    • 1030

    Warka 52:Pils startowy

    Tym razem pils lżejszy dla namnożenia drożdży. Raczej płytko odfermentowany i niezbyt goryczkowy.

    Zasyp:
    • - słód pilzneński (Suflet, 3,8 EBC) 3kg
    • - karapils (19 EBC) 0,4kg


    Zacieranie
    • 62°C - 20'
    • 72°C - 30'
    • 78°C - 10


    Gotowanie 70'/Chmielenie
    • w 10' - 15g Marynki
    • w 40' - 25g Lubelski
    • w 55' - 20g Lubelski + 4,5g mchu irlandzkiego


    Wyszło 21 litrów 11°Blg. Wydajność 71%, przyzwoita. Zadane obudzonymi z letargu Bavarian Lagerami (czekały 2 tygodnie w piwnicy po namnożeniu w 1,5litra brzeczki) w temperaturze 17°C. Po zadaniu drożdży całość wyniesiona do piwnicy.
    Pozdrawiam,
    Jacek
    Świentechlywiki

    Comment

    • jkocurek
      Senior
      • 12-2006
      • 1030

      Warka 52:Pils startowy

      Uwagi: nie zastosowałem przerwy białkowej i chyba efektem tego był brak wyraźnego przełomu, niewielka ilość osadów białkowych i bardzo silne zmętnienie na zimno. NO chyba, że taka jest uroda tego słodu (Suflet 3,8 EBC).
      W piwnicy temperatura 8°C ale fermentacja powoli się rozkręca (nie stosuję bełkotki). Drożdże były obudzone brzeczką w butli, w której najpierw czekały na swój czas i dodałem je do brzeczki kiedy fermentacja objawiała się wydzielaniem CO2. Zobaczymy, póki co przytkałem lufcik wentylacyjny w piwnicy.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • gobong
        Senior
        • 04-2005
        • 658

        Nie wiem czy to brak przerwy czy raczej słód odpowiada za mniej widoczny przełom, moje piwko z dużym udzialem słodu monachijskiego(Weyerman) mimo że przerwa bialkowa była(to nawet 2 takie warki były) przełom byl prawie niewidoczny(albo bardzo chcialem go zobaczyć) a teraz w niedziele zasyp głownie ze slodem pilzneńskim(takoż weyerman, ale świeżutka dostawa) mimo braku przerwy białkowej przełom jak byk, farfocle takie pływaly że hej.

        Comment

        • jkocurek
          Senior
          • 12-2006
          • 1030

          Warka 53: Weissbier

          Zakupiłem na wyprzedaży drożdże Danstar Munich więc postanowiłem uwarzyć pszenicę, żeby zobaczyć co tez one potrafią. Przy okazji postanowiłem wypróbować zacieranie z dekokcją popularyzowane przez Codera.

          Zasyp:
          • słód pszeniczny 2,5kg (0,3Litovel reszta Weyermann)
          • słód pilzneński 1,5kg (Suflet 3,8EBC)


          Zacieranie
          • 43-41°C z 20l wody (50/50 RO i kranówka) przez 60'
          • 10,5l rzadkiego odebrane,
          • gęste do 68°C, przerwa 30'
          • gęste do wrzenia i gotowanie 20'
          • szybko wlane rzadkie do gęstego temperatura ustaliła się ciut wysoko: 71°C więc dodałem nieco zimnej wody
          • 69-68°C 30'
          • 78°C do filtracji


          Gotowanie 70'
          • w 10' 30g Lubelskiego w szyszkach


          Na razie się chłodzi a drożdże rehydratyzują. Brzeczka mętna a przełom słaby. Czyżby jednak ten słód?
          Pozdrawiam,
          Jacek
          Świentechlywiki

          Comment

          • jkocurek
            Senior
            • 12-2006
            • 1030

            Warka 53: Weissbier

            Wyszło 23l o gęstości 12,5°Blg. Wydajność 75,5%, bardzo dobra choć nie najlepsza. Drożdże Danstary jakoś dziwnie się rehydratyzowały: do końca nie wszystkie ziarenka rozpuściły się w wodzie. Fermentisy zwykle przy rehydratacji wykazywały aktywność tu nic się nie działo. Zobaczymy jutro, czy podejmą pracę.
            Pozdrawiam,
            Jacek
            Świentechlywiki

            Comment

            • jkocurek
              Senior
              • 12-2006
              • 1030

              Warka 53: Weissbier

              Minęło 12h od zadania drożdży, oznak fermentacji nie widać. Nie jest dobrze.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • mwa
                Senior
                • 01-2003
                • 5071

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                Minęło 12h od zadania drożdży, oznak fermentacji nie widać. Nie jest dobrze.
                WB-06 masz?
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • jkocurek
                  Senior
                  • 12-2006
                  • 1030

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa Wyświetlenie odpowiedzi
                  WB-06 masz?
                  Niestety, praktycznie żadnego zapasu poza druga paczką Danstarów. Grrrr
                  Prawie 24h i brak oznak fermentacji. Pierwszy raz mam cos takiego przy suchych drożdżach
                  Pozdrawiam,
                  Jacek
                  Świentechlywiki

                  Comment

                  • mwa
                    Senior
                    • 01-2003
                    • 5071

                    Jak chcesz to podskoczymy, bo przy sobie nie mam.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • Marusia
                      Senior
                      • 02-2001
                      • 20211

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jkocurek Wyświetlenie odpowiedzi
                      Brzeczka mętna a przełom słaby. Czyżby jednak ten słód?
                      Wątpię, często na nim robię i akurat wtedy nie mam problemu z przełomem.

                      A z Danstarami to poczekaj cierpliwie co najmniej 24 h
                      Last edited by Marusia; 30-12-2009, 20:33.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • bielok
                        Senior
                        • 10-2007
                        • 338

                        Cześć
                        Ja bym cierpliwie poczekał
                        przynajmniej do jutrzejszego poranka
                        anioły śmierdzą potem
                        żrą kiełbasę
                        mają w dupie żywych

                        Comment

                        • jkocurek
                          Senior
                          • 12-2006
                          • 1030

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wątpię, często na nim robię i akurat wtedy nie mam problemu z przełomem.

                          A z Danstarami to poczekaj cierpliwie co najmniej 24 h
                          Właśnie mijają 24h i ciągle brak oznak fermentacji. Robiłaś coś na tych Danstarach?
                          Właśnie przymierzam się do próby ożywienia drożdży z drugiej saszetki.

                          A co do przełomu: są dwa rodzaje Sufleta: 3,8 i 4EBC. Z tym 4 miałem przełom z tym 3,8 ni du du. Muszę jednak spróbować zrobić przerwę białkową.
                          Pozdrawiam,
                          Jacek
                          Świentechlywiki

                          Comment

                          • jkocurek
                            Senior
                            • 12-2006
                            • 1030

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                            Cześć
                            Ja bym cierpliwie poczekał
                            przynajmniej do jutrzejszego poranka
                            Hmm no dobra dam im szansę do jutra rana.
                            Masz jakieś doświadczenia z tymi Danstarami?
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • Marusia
                              Senior
                              • 02-2001
                              • 20211

                              Na Danstarach to już od 4 lat chyba nie robiłam piwa. Chyba z tymi Twoimi rzeczywiście coś nie tak.

                              Co do słodów - testowałam wszystkie Soufflety i efekty zawsze były dobre, a nawet bardzo dobre
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • jkocurek
                                Senior
                                • 12-2006
                                • 1030

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Na Danstarach to już od 4 lat chyba nie robiłam piwa. Chyba z tymi Twoimi rzeczywiście coś nie tak.
                                Ehhh, drożdże z wyprzedaży....
                                A jednak dodam drugą paczkę, spróbuję ja aktywować brzeczką
                                Pozdrawiam,
                                Jacek
                                Świentechlywiki

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎