Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

RIS versus baltic porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GreenFox
    Senior
    • 12-2013
    • 273

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
    Porter z mniejszego browaru (polskiego!) potrafi kosztować nawet 50zł.
    I to akurat jest troszkę przesada, aczkolwiek tu klient decyduje swoim portfelem - jeżeli znalazł nabywców, to oznacza, że był tyle wart - dla tych nabywców.

    Co do uzasadnienia, to się jednak nie zgodzę. Owszem, portery bałtyckie są w Polsce wytwarzane przez browary o olbrzymich (w stosunku do rzemieślniczych) mocach przerobowych, jednak te piwa w tym samym stylu produkowane za granicą - są znacznie droższe. Więc akurat mamy to szczęście, że ten - całkiem bogaty i złożony styl - w naszym kraju jest dostępny bardzo tanio. Jeżeli duży browar "korporacyjny" jest w stanie dostarczyć pyszny porter w niskiej cenie - to dlaczego z tego nie korzystać :?

    Comment

    • Krzysiu
      Krzysiu
      • 02-2001
      • 14936

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
      ...w Żywcu warzono taki porter jeszcze w roku 1881 i identyczny jest warzony w 1899, a dopiero przejście na dolniaki za okupacji niemieckiej, pozwala skonkretyzować, że porter bałtycki z Żywca, to lata 30-te).
      A na jakiej podstawie wysnułeś taką teorię? Ja raczej skłaniam się do tego, że Browar Arcyksiążęcy, jako jeden z największych i najdynamiczniej rozwijających się browarów w cesarstwie habsburskim już od początku swojej działalności produkował przede wszystkim piwo dolnej fermentacji.

      Comment

      • Petitpierre
        Senior
        • 01-2014
        • 2560

        #63
        Jednym ze źródeł jest Encyklopedia Rolnictwa z 1899 roku, w której są tabelki dotyczące poszczególnych parametrów różnych stylów i konkretnych piw i właśnie tam można znaleźć, że porter angielski wówczas miał 21.2 blg i 6.18%, porter niemiecki miał 15.36 blg i 4.5%, a porter żywiecki miał 20.48 blg i 8.65%. Dla porównania stout miał 18.2 blg i 5.15%. Cały czas jest mowa o piwach fermentacji górnej. Skądinąd wiadomo też, że w roku w 1881 roku ruszyła produkcja porteru porównywanego do dobrego piwa angielskiego (czyli górnej fermentacji).
        Druga informacja pochodzi z książki bardziej współczesnej, tj. "Ilustrowanego leksykonu piwa" Leszka Ruma, gdzie znajdujemy dane, że od roku 1913 warzono w Żywcu piwo o nazwie Ale. W czasie okupacji niemieckiej warzono Lagerbier, Malzbier i Beskidengold (czyli już zaszła zmiana na dolniaki), dlatego podejrzewam, że porter stał się bałtyckim w okolicach lat 30tych, i de facto, taka data powinna widnieć na etykiecie obecnego Żywca.
        Oczywiście, jeśli masz jakieś ciekawe informacje dotyczące, że przejście nastąpiło wcześniej, podziel się nimi.
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #64
          Potrafię czytać. Już raz to napisałeś. Pytam, na jakiej podstawie twierdzisz, że
          Cały czas jest mowa o piwach fermentacji górnej
          Tak piszą w tej encyklopedii?

          Comment

          • Petitpierre
            Senior
            • 01-2014
            • 2560

            #65
            No tak, a potem jest rozdział, że od niedawne znane są piwa fermentacji dolnej i leci tabelka czeskich itd.
            Mały porterek-przyjaciel nerek

            Comment

            • Petitpierre
              Senior
              • 01-2014
              • 2560

              #66
              Z innej książki, z roku 1858 wynika, że piwa fermentacji dolnej znane były tylko dwa, lager beer o mocy 3% i Bavarian beer o mocy 4%, natomiast prym wiodły nadal piwa typu ale (Burton, Edinburgh, Philadelphia, Poughkeepsie, Strong, Bitter, etc) i naturalnie portery.
              Mały porterek-przyjaciel nerek

              Comment

              • Petitpierre
                Senior
                • 01-2014
                • 2560

                #67
                Ze źródeł francuskich (Maigne, W. (1819-1893). Nouveau manuel complet des conserves
                alimentaires, contenant les procédés usités pour la conservation des subsistances... qui servent à la nourriture de l'homme... par M. W. Maigne,.... 1865) wynika, że następujące piwa (wszystkie fermentacji górnej) były dostępne w roku 1865 we Francji (pierwszy załącznik).
                Z innej książki (Exposition universelle internationale de 1889 à Paris : rapport général), tym razem z roku z 1889 dowiadujemy, że istnieją piwa fermentacji dolnej i gdzie się je pija, nie są jeszcze aż tak popularne (załącznik nr 2).
                Attached Files
                Mały porterek-przyjaciel nerek

                Comment

                • Petitpierre
                  Senior
                  • 01-2014
                  • 2560

                  #68
                  Nie da się edytować

                  "Etude du projet de loi sur les bières, présentée par les délégués de la brasserie française à MM. les membres de l'Assemblée nationale et particulièrement à la commission du budget de 1875."
                  Bardzo ciekawa pozycja również. Piwa fermentacji dolnej, jakie są znane to piwa bawarskie z Kulmbach, 7,5%, Norymbergi 4,6% i Monachium 4,3% oraz piwa austriackie Lager 4% i Export 4,5% i nic więcej.

                  Piwa fermentacji górnej to lambiki, lambik z Brukseli, 5,8% i faro z Brukseli 4,9%. Następne, nadal bardzo popularne, uważane za bardzo jakościowe to piwa angielskie, ale i porter. W przypadku Francji autor wspomina, że dopiero w tym roku zaczęto próby warzenia piw fermentacji dolnej w Nancy, Marsylii i w Paryżu, ponieważ piwo austriackie jest rzeczywiście smaczne i powoli zaczynać być popularne i zdobywać rynek.
                  Mały porterek-przyjaciel nerek

                  Comment

                  • Krzysiu
                    Krzysiu
                    • 02-2001
                    • 14936

                    #69
                    Zbyt swobodnie interpretujesz dane. Żywiec i Pilzno znajdowały się w jednym państwie, przodującym wówczas pod względem kultury piwowarskiej. Francja to jednak inna półka, a Anglia "od zawsze" szła inną drogą (u nich nawet metr ma tylko 91 cm).

                    Nie będę się upierał, bo mogę się mylić, ale dla równowagi dane Izby Przemysłowo - Handlowej w Świdnicy z ;lat 1904 - 1905 mówią, że na obszarze mniej więcej dawnego województwa wałbrzyskiego górną fermentacje stosowały wyłącznie małe i przestarzałe browary wiejskie, przy czym liczba ich spadała o kilka rocznie. A między Śląskiem i Czechami różnica w infrastrukturze przemysłowej nie była duża.

                    Podsumowając, z twojej i mojej strony mamy tylko teorie i dopóki nie będzie wiarygodnych danych z browaru żywieckiego (a powinny się zachować w źródłach bądź sprawozdaniach przemysłowych), nie ma się co upierać.

                    Comment

                    • Petitpierre
                      Senior
                      • 01-2014
                      • 2560

                      #70
                      No właśnie, mogliby się wreszcie do czegoś przyznać albo coś opublikować czarno na białym O zagranicznych browarach, proszę bardzo, masa tekstów, a o naszych ani pół, ani o Żywcu, ani o lwowskich, czarna dziura.
                      Last edited by Petitpierre; 31-12-2015, 10:13.
                      Mały porterek-przyjaciel nerek

                      Comment

                      • Krzysiu
                        Krzysiu
                        • 02-2001
                        • 14936

                        #71
                        Pozwolę sobie zacytować Grześka Zwierzynę, którego trudno posądzić o ignorancję w temacie Żywca:
                        Nie jest znana dokładna data, ale 1873 to warzenie Marcowego a 1881 Porteru. Oba piwa były lagerowe. Zakladam, że jednak wczesniej bo Kaiser i jego następca Cesarskie to już były piwa dolnej fermentacji a więc najprawdopodobniej to lata ok 1860
                        .
                        Zadałem pytanie, czy wie, od kiedy w Żywcu stosowano dolną fermentację.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎