Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Wyeast XL 1388 Belgian Strong Ale Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 49.13zł / 44.22

Górna fermentacja:
Klasyczne drożdże do mocnych piw belgijskich, z bardzo wysoką tolerancją alkoholu.
 
Zeus US 2017 - 50 g granulat 15,5% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 7.99zł,
zapłacisz jedynie
: 6.99zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Amerykański chmiel goryczkowy o wysokiej zawartości alfakwasów. Doskonały do IPA, Pale Ale i Stoutów.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 22-10-2018, 11:08
Charlie44 Charlie44 is offline
Member
 
Rejestracja: 09-2017
Miejscowość: Chojnów
Posty: 43
Standardowy Pierwsze zlewanie na cichą.

Cześć wszystkim,

Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą że fermentację burzliwą się przeprowadza bez rurki fermentacyjnej z lekko niedomkniętą pokrywą a cichą w szczelnie zamkniętym fermentorze z rurką. Ma to jakieś znaczenie? Czy coś by to zmieniło gdybym zrobił obie fermentacje z rurką?

2) Czy 90 gramów Citry na zimno zrobi robotę?

Dziękuję bardzo, czekam na rady
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 22-10-2018, 12:20
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 56
Standardowy

1) W zasadzie nie ma to znaczenia, ale gdy masz wysoki poziom brzeczki w wiadrze to z rurką trza uważać bo piana drożdżowa może podejść do rurki i ją zatkać a co to oznacza to chyba nie trza tłumaczyć .
2) Zrobi.Co do smaku to nie wiem co wyjdzie bo nigdy nie dawałem samej Citry na zimno.
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 22-10-2018, 12:52
Charlie44 Charlie44 is offline
Member
 
Rejestracja: 09-2017
Miejscowość: Chojnów
Posty: 43
Standardowy

Dzięki, znaczy że chmiel dodany na zimno ingeruje jakoś również w smak?
Jak tak to może pomyślę o zmieszaniu citry z galaxy.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 23-10-2018, 07:22
k_s k_s is offline
Member
 
Rejestracja: 05-2017
Miejscowość: Opole
Posty: 56
Standardowy

Chmiel dodany na zimno daje inne aromaty niż dodany podczas gotowania. Ja tam wolę chmielić na zimno kilkoma różnymi chmielami. Jak aromat jakiegoś chmielu mi nie podejdzie to gdy są dodane inne chmiele można te piwo .
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 11-11-2018, 12:34
Charlie44 Charlie44 is offline
Member
 
Rejestracja: 09-2017
Miejscowość: Chojnów
Posty: 43
Standardowy

Hej! Witam ponownie, postanowiłem odłożyć sobie ten projekt na przerwę świąteczną gdy będę miał trochę wolnego czasu, no i wpadłem przy okazji na trochę innym koncept i mam parę pytań odnośnie tego.

1)Zasyp:
- 2kg pilzneński
- 1kg pszeniczny
- 1kg wiedeński

Mam jeszcze jakieś 700 gramów pale ale sprzed pół roku, trzymałem zawinięty w worku, w kartonie po chłodnicy. Czy mogę bez obaw dosypać go trochę dla podbicia ekstraktu?

2) Chmielenie: aby piwo nie było takie dwuchmielowe postanowiłem zrobić tak

- 30g tomahawk
- 30g citra
- 30g simcoe
- 30g styrian wolf
- 30g willamette

Użyć 50g tej mieszanki na gotowanie i resztę na zimno. Czy mogę przechować otwarty (i zawinięty spowrotem) chmiel przez tydzień w lodówce bez obaw że straci część walorów?

3) W sklepie w którym się zaopatruję mają simcoe tylko z 2016, byłoby dobre czy lepiej zastąpić amarillo z 2017?
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 11-11-2018, 23:18
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 907
Standardowy

Ten pale ale jest śrutowany? Bo jak tak to nadaje się jeśli nie zawilgł: obejrzyj i powąchaj dokładnie - jak nie wali stęchlizną albo pleśnią to syp śmiało. Nieśrutowany tak na 99% jest ok.
Citry i Simcoe bym w ogóle nie sypał do garnka tylko na zimno. Willamette też szkoda na goryczkę, lepiej wsypać na koniec gotowania.
Simcoe z 2016 roku? Wejdź na centrumpiwowarstwa.pl - tu masz świeższe Simcoe a nawet kilka tegorocznych odmian.
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 12-11-2018, 08:23
Fotka Użytkownika: ART
ART ART is offline
mAD'MINd
 
Rejestracja: 02-2001
Miejscowość: Opole
Posty: 22 876
Standardowy

Jak był w lodówce cały czas i próżniowo zapakowany to powinien dać dobre efekty, choć oczywiście także zapraszam do nas po świeższe roczniki
__________________
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś moderatorowi" (trójkąt z wykrzyknikiem).
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 12-11-2018, 08:33
Fotka Użytkownika: sredstvom
sredstvom sredstvom is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2015
Miejscowość: Wieden
Posty: 301
Standardowy

ART, bez wlasnych geszeftow na forum prosze, bo Admin da po lapach :-)
__________________
Sni sredstvom za uklanianie
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 12-11-2018, 08:38
Charlie44 Charlie44 is offline
Member
 
Rejestracja: 09-2017
Miejscowość: Chojnów
Posty: 43
Standardowy

No dzięki, tak Willamete akurat będę dawał tylko na zimno bo na gotowanie nie ma sensu. Ale jak z tym przechowywaniem otwartego chmielu przez tydzień?
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 12-11-2018, 11:20
Charlie44 Charlie44 is offline
Member
 
Rejestracja: 09-2017
Miejscowość: Chojnów
Posty: 43
Standardowy

No chyba że tam sugerowałeś JImmy abym do gara dał tylko tomahawk i styrian wolf a resztę na zimno.
Wtedy nie było by problemu z przechowaniem ale nie wiem czy piwo było by tak bogate w te wszystkie smaki przy takim zabiegu.

A słód jest ześrutowany, sprawdziłem nie śmierdzi. Tylko lekki zbożowy zapach taki jak powinien być.
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 12-11-2018, 14:50
Jimmy_jb Jimmy_jb is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 11-2005
Miejscowość: Pruszcz Gdański
Posty: 907
Standardowy

Tak, dokładnie. Chmiel wrzucony na zimno da więcej smaku niż wrzucony do gara. Otwarty można spokojnie przechowywać, ja zawijam szczelnie folią i trzymam w lodówce.
__________________
Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 12-11-2018, 17:12
Charlie44 Charlie44 is offline
Member
 
Rejestracja: 09-2017
Miejscowość: Chojnów
Posty: 43
Standardowy

Dzięki bardzo
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Pierwsze piwo Dubbel winters Kołyska piwowarska 1 28-10-2015 09:25
Zlewanie na cichą bez reduktora osadów Liga Kołyska piwowarska 5 13-01-2015 17:53
Bydgoski browar domowy - pierwsze kroki prichert Twoje warzenie 12 09-11-2014 17:10
Zlewanie na cichą maroxan Kołyska piwowarska 28 23-01-2014 09:53
Pierwsze jasne z zacierania - konsultacje marcinoser Kołyska piwowarska 18 29-04-2013 20:23



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 15:48.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.