Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Geneza/historia stylu strong lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    Senior
    • 03-2015
    • 781

    Geneza/historia stylu strong lager

    Ktoś coś wie, czy ten styl powstał jako rozgrzewające piwo na zimę, coś w stylu strong ale, ale dolnej fermentacji, czy raczej z założenia to miało być ekonomiczne i szybko kopiące piwo z dużym woltażem?
  • pioterb4
    Senior
    • 05-2006
    • 4322

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
    Ktoś coś wie, czy ten styl powstał jako rozgrzewające piwo na zimę, coś w stylu strong ale, ale dolnej fermentacji, czy raczej z założenia to miało być ekonomiczne i szybko kopiące piwo z dużym woltażem?
    Ten styl jako taki nie ma swojej historii, w ogóle on sam jest dość sztuczną klasyfikacją. Takie strong lagery nie będące zarazem konkretnym stylem (koźlakiem, porterem, itd.) kojarzą mi się z krajami Europy wschodniej, które lubiły mocniejsze alkohole a kultura piwna za wysoka z zasady nie była. W Polsce mocniejsze jasne lagery zaczęły się pojawiać pod koniec lat 80-tych (Kaper z Gdańska, Heveliusz, Bractwo Kukowe w Bydgoszczy, browar Mieszczański z Wrocka też coś miał w ten deseń). Szał na piwa mocne zaczął się od warki Strong bodajże, w pierwszej połowie lat 90-tych już każdy liczący się browar/grupa piwowarska miał/-a jakiegoś stronga w swojej ofercie. A czemu tak było? Bo mocne piwo szybko stało się substytutem taniego wina, niestety..

    Comment

    • Dukat_WSI
      Senior
      • 03-2015
      • 781

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
      Ten styl jako taki nie ma swojej historii, w ogóle on sam jest dość sztuczną klasyfikacją. Takie strong lagery nie będące zarazem konkretnym stylem (koźlakiem, porterem, itd.) kojarzą mi się z krajami Europy wschodniej, które lubiły mocniejsze alkohole a kultura piwna za wysoka z zasady nie była. W Polsce mocniejsze jasne lagery zaczęły się pojawiać pod koniec lat 80-tych (Kaper z Gdańska, Heveliusz, Bractwo Kukowe w Bydgoszczy, browar Mieszczański z Wrocka też coś miał w ten deseń). Szał na piwa mocne zaczął się od warki Strong bodajże, w pierwszej połowie lat 90-tych już każdy liczący się browar/grupa piwowarska miał/-a jakiegoś stronga w swojej ofercie. A czemu tak było? Bo mocne piwo szybko stało się substytutem taniego wina, niestety..
      Dzięki za wyjaśnienie. A Kaper nie jest przypadkiem stylem historycznym? W sumie maibock aż tak mocno się różni od strong eurolagera. Marcowe też jest mocnym jasnym lagerem (dość mocnym).

      Comment

      • Cooper
        Senior
        • 11-2002
        • 6055

        #4
        Kaper a dokładnie Kaper Królewski to była marka piwa a nie styl. Pierwotnie warzył je ŚP Browar Gdański. Teraz jeśli nadal produkują to pewnie w Elblągu.
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • zgroza
          Senior
          • 03-2008
          • 3597

          #5
          Strong lagery to nie tylko klasycznie polski fenomen, Carlsberg warzy typowego stronga już od '59:

          Established in 1847 by brewer J.C. Jacobsen, Carlsberg Group is one of the leading brewery groups in the world today, with a large portfolio of beer and other beverage brands.


          Strong w odróżnieniu od bocka ma być po prostu wyskalowanym jasnym pełnym, to że granica pomiędzy maibockiem a strongiem jest niewielka to efekt ewolucji zbieżnej
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          • pioterb4
            Senior
            • 05-2006
            • 4322

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedzi
            Dzięki za wyjaśnienie. A Kaper nie jest przypadkiem stylem historycznym? W sumie maibock aż tak mocno się różni od strong eurolagera. Marcowe też jest mocnym jasnym lagerem (dość mocnym).
            Kaper Królewski można by podciągnąć pod doppel heller bocka, myślę, ze nikt by się nie pogniewał. Marcowego do zestawienia bym jednak nie mieszał, raz, że historycznie udział mają słody ciemne a dwa, że woltażowo piwo jest raczej przeciętne (ok 5,5%), natomiast jest nisko odfermentowane z wyższego ekstraktu.

            Comment

            • Dukat_WSI
              Senior
              • 03-2015
              • 781

              #7
              Co do ciemnych słodów, to ich udział w jasnym lagerze dziś nie jest niczym dziwnym, a wiele strongów ma bursztynową barwę.
              Co do ewolucji zbieżnej, to moim zdaniem przykładem jest też kristal weizen - bardzo mi przypomina belgijskiego blonda. Podobnie z death metalem i grindcorem w muzyce - różnymi drogami różne strony osiągnęły podobny efekt.

              EDIT: A Kaper ma jednak wysoki ekstrakt i to go mocno odróżnia od typowych strongów dla dziadków stojących pod GS-em.
              Last edited by Dukat_WSI; 28-12-2015, 17:53.

              Comment

              • Krzysiu
                Krzysiu
                • 02-2001
                • 14936

                #8
                Oryginalny Pilzner też ma bursztynową barwę, co jest wynikiem potrójnej dekokcji i długiego gotowania, a nie udziału słodu ciemnego. Ciemnawa barwa strongów jest osiągana dodatkiem słodów ciemnych, ponieważ znaczny udział w zasypie mają surowce niesłodowane, rozjaśniające brzeczkę.

                Strong lager jako styl jest w warunkach polskich wyłącznie tanim zamiennikiem innych napojów, służących alkoholowemu upodleniu. Trudno w nich znaleźć jakiekolwiek walory organoleptyczne, godne uwagi, a niskie ceny w handlu detalicznym wyraźnie wskazują, że ich głównym atutem ma być niska cena, nie zaś wyborny smak. Wrzucanie Kapera wczesnych edycji do tego stylu jest błędne, jego założenia były jednak inne.

                Comment

                • zgroza
                  Senior
                  • 03-2008
                  • 3597

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi

                  Strong lager jako styl jest w warunkach polskich.
                  Strong Lager wszędzie, od Tromsø po Bombaj, odpowiada na takie same potrzeby.
                  Lotna ekspozytura browaru

                  Też Was kocham.

                  Comment

                  • dlugas
                    Senior
                    • 04-2006
                    • 4014

                    #10
                    Kwestia czy w większości krajów tych "strongów" jest kilkadziesiąt do wyboru tak jak u nas
                    Licząc od 6 do 10% to tych gleborzutów jest całkiem spora liczba na naszym rynku.
                    :]
                    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                    Comment

                    • Dukat_WSI
                      Senior
                      • 03-2015
                      • 781

                      #11
                      Słyszałem też legendę, że strongi są robione bez HGB, za to z brzeczki do strongów metodą HGB robi się brzeczką do zwykłych lagerów. :P
                      P.S. Warka Strong nie jest akurat taka tania i na dodatek uchodzi za piwo "słodkie i lubiane przez kobiety". :P

                      Comment

                      • dlugas
                        Senior
                        • 04-2006
                        • 4014

                        #12
                        No i Warka Sprong nie jest już teraz taka mocarna jak była za moich czasów kiedy chodziłem do 8 klasy podstawówki

                        Wtedy też była słodka, ale miała 7,8%
                        Ale w tamtym czasie to EB wykręcało ryja od goryczki
                        Last edited by dlugas; 02-01-2016, 15:00.
                        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                        Comment

                        • darekd
                          PremiumUżytkownik
                          • 02-2003
                          • 12202

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
                          No i Warka Sprong nie jest już teraz taka mocarna jak była za moich czasów kiedy chodziłem do 8 klasy podstawówki

                          Wtedy też była słodka, ale miała 7,8%
                          Ale w tamtym czasie to EB wykręcało ryja od goryczki
                          chyba zapchanego irysami...

                          Comment

                          • dlugas
                            Senior
                            • 04-2006
                            • 4014

                            #14
                            Skoro wiesz lepiej ode mnie co, kiedy i ile piłem to nie będę polemizował.

                            Irysów akurat w swoim życiu zjadłem tylko kilka sztuk
                            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                            Comment

                            • ramidus
                              Member
                              • 05-2014
                              • 93

                              #15
                              z tym ryjem i goryczka sie zainteresowalem... dopytam - chodzi o to, ze w tamtych czasach ryj byl inny, czy goryczka inna?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎