Ktoś coś wie, czy ten styl powstał jako rozgrzewające piwo na zimę, coś w stylu strong ale, ale dolnej fermentacji, czy raczej z założenia to miało być ekonomiczne i szybko kopiące piwo z dużym woltażem?
Geneza/historia stylu strong lager
Collapse
X
-
Ten styl jako taki nie ma swojej historii, w ogóle on sam jest dość sztuczną klasyfikacją. Takie strong lagery nie będące zarazem konkretnym stylem (koźlakiem, porterem, itd.) kojarzą mi się z krajami Europy wschodniej, które lubiły mocniejsze alkohole a kultura piwna za wysoka z zasady nie była. W Polsce mocniejsze jasne lagery zaczęły się pojawiać pod koniec lat 80-tych (Kaper z Gdańska, Heveliusz, Bractwo Kukowe w Bydgoszczy, browar Mieszczański z Wrocka też coś miał w ten deseń). Szał na piwa mocne zaczął się od warki Strong bodajże, w pierwszej połowie lat 90-tych już każdy liczący się browar/grupa piwowarska miał/-a jakiegoś stronga w swojej ofercie. A czemu tak było? Bo mocne piwo szybko stało się substytutem taniego wina, niestety.. -
Ten styl jako taki nie ma swojej historii, w ogóle on sam jest dość sztuczną klasyfikacją. Takie strong lagery nie będące zarazem konkretnym stylem (koźlakiem, porterem, itd.) kojarzą mi się z krajami Europy wschodniej, które lubiły mocniejsze alkohole a kultura piwna za wysoka z zasady nie była. W Polsce mocniejsze jasne lagery zaczęły się pojawiać pod koniec lat 80-tych (Kaper z Gdańska, Heveliusz, Bractwo Kukowe w Bydgoszczy, browar Mieszczański z Wrocka też coś miał w ten deseń). Szał na piwa mocne zaczął się od warki Strong bodajże, w pierwszej połowie lat 90-tych już każdy liczący się browar/grupa piwowarska miał/-a jakiegoś stronga w swojej ofercie. A czemu tak było? Bo mocne piwo szybko stało się substytutem taniego wina, niestety..Comment
-
Kaper a dokładnie Kaper Królewski to była marka piwa a nie styl. Pierwotnie warzył je ŚP Browar Gdański. Teraz jeśli nadal produkują to pewnie w Elblągu.Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuComment
-
Strong lagery to nie tylko klasycznie polski fenomen, Carlsberg warzy typowego stronga już od '59:
Did we choose the name Elephant to honour the statues that guard our brewery gates, or because it's a beer you'll remember forever? Pale gold in colour, Elephant is rich in malty character, with a hint of caramel, balanced by a satisfyingly dry bitterness. Once enjoyed, never forgotten! Read more about the Elephant Strong on the Carlsberg Website.
Strong w odróżnieniu od bocka ma być po prostu wyskalowanym jasnym pełnym, to że granica pomiędzy maibockiem a strongiem jest niewielka to efekt ewolucji zbieżnejLotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Kaper Królewski można by podciągnąć pod doppel heller bocka, myślę, ze nikt by się nie pogniewał. Marcowego do zestawienia bym jednak nie mieszał, raz, że historycznie udział mają słody ciemne a dwa, że woltażowo piwo jest raczej przeciętne (ok 5,5%), natomiast jest nisko odfermentowane z wyższego ekstraktu.Comment
-
Co do ciemnych słodów, to ich udział w jasnym lagerze dziś nie jest niczym dziwnym, a wiele strongów ma bursztynową barwę.
Co do ewolucji zbieżnej, to moim zdaniem przykładem jest też kristal weizen - bardzo mi przypomina belgijskiego blonda. Podobnie z death metalem i grindcorem w muzyce - różnymi drogami różne strony osiągnęły podobny efekt.
EDIT: A Kaper ma jednak wysoki ekstrakt i to go mocno odróżnia od typowych strongów dla dziadków stojących pod GS-em.Ostatnia zmiana dokonana przez Dukat_WSI; 2015-12-28, 18:53.Comment
-
Oryginalny Pilzner też ma bursztynową barwę, co jest wynikiem potrójnej dekokcji i długiego gotowania, a nie udziału słodu ciemnego. Ciemnawa barwa strongów jest osiągana dodatkiem słodów ciemnych, ponieważ znaczny udział w zasypie mają surowce niesłodowane, rozjaśniające brzeczkę.
Strong lager jako styl jest w warunkach polskich wyłącznie tanim zamiennikiem innych napojów, służących alkoholowemu upodleniu. Trudno w nich znaleźć jakiekolwiek walory organoleptyczne, godne uwagi, a niskie ceny w handlu detalicznym wyraźnie wskazują, że ich głównym atutem ma być niska cena, nie zaś wyborny smak. Wrzucanie Kapera wczesnych edycji do tego stylu jest błędne, jego założenia były jednak inne.Comment
-
Kwestia czy w większości krajów tych "strongów" jest kilkadziesiąt do wyboru tak jak u nas
Licząc od 6 do 10% to tych gleborzutów jest całkiem spora liczba na naszym rynku.
:]Comment
-
Słyszałem też legendę, że strongi są robione bez HGB, za to z brzeczki do strongów metodą HGB robi się brzeczką do zwykłych lagerów. :P
P.S. Warka Strong nie jest akurat taka tania i na dodatek uchodzi za piwo "słodkie i lubiane przez kobiety". :PComment
-
No i Warka Sprong nie jest już teraz taka mocarna jak była za moich czasów kiedy chodziłem do 8 klasy podstawówki
Wtedy też była słodka, ale miała 7,8%
Ale w tamtym czasie to EB wykręcało ryja od goryczkiOstatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2016-01-02, 16:00.Comment
-
Comment
-
Skoro wiesz lepiej ode mnie co, kiedy i ile piłem to nie będę polemizował.
Irysów akurat w swoim życiu zjadłem tylko kilka sztukComment
Related Topics
Collapse
-
Kolejny marketowy produkt z kombinatu z Mannheim.
7,9% alk.
16,3% ekstr.
Aromat - cukierkowy karmel, przez chwilę jakaś nuta kwaśnych owoców (może to być zielone jabłuszko), w tle odrobina chmielu
Piana - wysoka, zwarta, nie jest zbytnio trwała, ale kożuszek...-
Channel: Niemcy
-
-
Kod LE (Rakszawa)
Strong lager z alko 8.8%
Piana - szybko znika do obwódki.
Lacing - niewiele.
Gaz - średni.
Barwa - złoty bursztyn.
Aromat - owocowość lagerowa i nieprzyjemna alkoholowość.
Smak - słodkawe potem słodsze, owocowość lagerowa,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-18, 10:39 -
-
Nie bez szczypty złośliwości mówi się, że "belgia" (czytaj. belgijskie piwa) jest nudna. Jednym z pierwszych piw belgijskich, które w dawnych czasach wypiłem i całkowicie nie zrobiło na mnie wrażenia to był Duvel. Piwo w takim samym stylu jak to, które opisuję. Kupiłem (albo...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Witam. Możecie polecić jakiś sprawdzony zestaw surowców (20L) do uwarzenia Brytyjskiego Ale czy nawet Strong Ale. Ewentualnie jakiś sprawdzony przepis na którego podstawie można by samemu dobrać surowce. Ekstrakt 12 Blg lub nieco powyżej. Generalnie zależy mi żeby oprócz biszkoptów w smaku...
-
Channel: Surowce
-
-
Tradycyjnie wrzucam informacje o konkursach piw domowych organizowanych w PL i nie tylko
XIII Krakowski KPD –26-28.01.2024
https://www.facebook.com/krakowskikpd- Dry Hopped Imperialny Porter Bałtycki
- Best Bitter
- X-Mas English Porter
- Munich Dunkel
- British
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
- Loading...
- Koniec listy.
Comment