Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Woda a smak piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Karolinka
    Senior
    • 02-2002
    • 129

    Woda a smak piwa

    Widze ze zainteresowanie woda do produkcji piwka jest duze.
    Chcieliscie nowy temat, to prosze
    Piwoszka Karolcia:)

    --------------------------------
  • Karolinka
    Senior
    • 02-2002
    • 129

    #2
    Wyklad 3#

    Woda, która nie spelnia wymagan stawianych wodzie technologicznej, powinna byc poddana procesowi korekty w zaleznosci od rodzaju zanieczyszczenia.
    Korekte wlasnosci alkalizujacych wody prowadzi sie przez zakwaszanie za pomoca spozywczego kwasu mlekowego lub spozywczego kwasu solnego (30%)

    c.d.n...
    Piwoszka Karolcia:)

    --------------------------------

    Comment

    • pieczarek
      zwykle cham i prostak
      • 06-2001
      • 5011

      #3
      Karolinko, i tak chcesz dozować po trzy zdania? Fajne rzeczy piszesz ale to lekka przesada tak po aptekarsku dzielić się wiadomościami.

      Comment

      • Karolinka
        Senior
        • 02-2002
        • 129

        #4
        Co za duzo...

        Takie rzeczy trzeba dawkowac
        Piwoszka Karolcia:)

        --------------------------------

        Comment

        • Marusia
          Senior
          • 02-2001
          • 20211

          #5
          Pieczareku, daj Karolci szansę zastąpić Sensora
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • żąleną
            Sojowe Oddziały Bojowe
            • 01-2002
            • 13239

            #6
            Karolino - jeśli możesz (albo chce ci się użyć funkcji wytnij/wklej ) to zawrzyj w tym temacie również swoje wcześniejsze wypowiedzi na temat wody.

            Comment

            • Karolinka
              Senior
              • 02-2002
              • 129

              #7
              Wyklad 1

              To ja sie pobawilam w kopiuj i wklej... welde zyczenia

              Wyklad o wodzie

              Co do wody uzywanej w browarach do celow technologicznych powinna spelniac wymagania wody pitnej. Poza tym uwaza sie ze woda stosowana do produkcji piwa jasnego nie powinna miec wysokiej twardosci, a wazny jest rowniez stosunek twardosci weglanowej do nieweglanowej. Powinna miec tez niska alkalicznosc...
              Piwoszka Karolcia:)

              --------------------------------

              Comment

              • Karolinka
                Senior
                • 02-2002
                • 129

                #8
                no i 2 wyklad

                Wyklad 2#
                Sami sie prosicie...

                Wyzsza alkalicznosc wplywa niekorzystnie na przebieg prosesow enzymatycznych w brzeczce (zwlaszcza w czasie zacierania)
                Woda o duzej twardosci weglanowej przedluza filtracje brzeczki, obniza ostateczny stopien odfermentowania, zmniejsza wydajnosc warzelni i powoduje nadmierne wylugowanie substancji goryczkowych z luski, co nadaje piwu cierpka goryczke (paskudne)...
                Azotyny, sole zelaza i kwas krzemowy powoduja degeneracja drozdzy, co powoduje obnzenie stopnia odfermentowania. Wplywaja takze niekozystnie na smak piwa. Siarczany zwiekszaja goryczke piwna, a wolny chlor nadaje piwu posmak "fenolowy"...
                Piwoszka Karolcia:)

                --------------------------------

                Comment

                • Krzysiu
                  Krzysiu
                  • 02-2001
                  • 14936

                  #9
                  Taka jest teoria. A w praktyce do produkcji piwa "Odra" używano wody z Odry i nikt się tym nie przejmował, mimo osobliwego smaku. Cała produkcja schodziła na pniu.
                  Dzisiaj nie ma już takich ekstraordynaryjnych piw. Może ostatia chemiczna "Fortuna Czarna" o smaku Polococty.

                  Comment

                  • Karolinka
                    Senior
                    • 02-2002
                    • 129

                    #10
                    Juz niedlugo...

                    Wyklad zostaj przeniesiony na inny termin z powodu braku czasu prowadzacego
                    Obiecuje ze w najblizszym czasie dopisze jeszcze troszke... cierpliwosci...

                    A w ramach wykladu proponuje
                    Piwoszka Karolcia:)

                    --------------------------------

                    Comment

                    • sensor
                      Senior
                      • 02-2001
                      • 817

                      #11
                      Marusia napisal/a
                      Pieczareku, daj Karolci szansę zastąpić Sensora

                      To jego można zastąpić ???
                      Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
                      Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        • 02-2001
                        • 23799

                        #12
                        skoro się tak zaniedbuje, to trzeba przynajmniej próbować
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • pama
                          Gość
                          • 08-2002
                          • 205

                          #13
                          Z tą wodą z Odry to nie takie dziwne. Otóż dawno dawno temu, w czasach tow. Gierka, w browarze w Okocimiu postanowiono zastąpić wodę z przepływającej przez Brzesko Uszwicy (rzeczka z mułowatą wodą o kolorze brzeczki) wodą ze studni głębionewej.Wybudowano tę studnię, woda miała superparametry. Zamknięto zbiorniki czy inne tam ustrojstwa do uzdatniania wody z rzeki. No i nawarzono piwa.... Nie dało się wziąć do ust. Szybko wrócono do starej technologii.

                          Comment

                          • Krzysiu
                            Krzysiu
                            • 02-2001
                            • 14936

                            #14
                            W XVIII wieku w Tychach podobno przed warzeniem pisarz browarny latał po wsiach leżących nad potokiem i uprzedzał chłopów, żeby nie odlewali się do rzeczki. Jak wiadomo, związki azotu zawarte w chłopskim moczu niekorzystnie na walory smakowe i trwałość piwa.
                            Last edited by Krzysiu; 15-10-2002, 23:13.

                            Comment

                            • peefco
                              Member
                              • 10-2002
                              • 71

                              #15
                              pama napisał(a)
                              Z tą wodą z Odry to nie takie dziwne. Otóż dawno dawno temu, w czasach tow. Gierka, w browarze w Okocimiu postanowiono zastąpić wodę z przepływającej przez Brzesko Uszwicy (rzeczka z mułowatą wodą o kolorze brzeczki) wodą ze studni głębionewej.Wybudowano tę studnię, woda miała superparametry. Zamknięto zbiorniki czy inne tam ustrojstwa do uzdatniania wody z rzeki. No i nawarzono piwa.... Nie dało się wziąć do ust. Szybko wrócono do starej technologii.
                              No wlasnie, przeciez piwo sklada sie glownie z wody (ponad 90%), wiec jest to bardzo wazny skladnik, o ile nie najwazniejszy. Nie jestem fachowcem browarnictwa, ale pamietam ze jak Heineken wykupil spory pakiet akcji Zywca to do Kanady przyjechala partia piwa zywieckiego o zupelnie innym smaku. Ludzie rozpoznawali ja po odrobine innych etykietkach i nie chcieli kupowac. W knajpce do ktorej czesto chodzilem wlascicielka miala schowanego starego Zywca dla stalych klientow. Mysle ze po prostu poszli na ilosc a nie mieli tyle wody. Nie wiem jak sobie poradzili z tym problemem ale faktem jest ze po 2 miesiacach piwo wrocilo do dawnego smaku i tak jest do dzisiaj. Prosze o sprostowanie jezeli sie myle co do wody bo to jedynie moje domysly

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎