Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach


 Do niezależnego funkcjonowania BrowarBiz potrzebuje Twojego wsparcia. Co piszą BrowarBizoWspieracze na ten temat?
Tak w skrócie to dzięki temu forum dowiedziałem się, jak powstaje piwo. Wszedłem kiedyś przez przypadek, aby dowiedzieć się, gdzie mogę znaleźć w okolicy Portera Żywieckiego w butelkach 0,5L. Stopniowo, czytając oceny różnych piw, zacząłem szukać nowych smaków. Pomagał mi w tym dział "Sklepy z piwem". W końcu, czytając zachwyty użytkowników nad piwem własnoręcznie uwarzonym, postanowiłem sam zacząć produkcję tego napoju.
Najtron
BrowarBiz jest Ci przydatny? Dołóż swoją cegiełkę!

Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 27-08-2018, 21:17
darekd darekd is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 8 379
Standardowy Ribe, Rued Langgaard Porter

Ribe - urocze małe, ale najstarsze duńskie miasto a w nim mikrus warzący od 2006 roku.

https://www.visitribe.dk/ribe-bryghus-gdk1077049

Rued Langgaard to duński kompozytor, który zmarł w Ribe w 1952 roku a zamieszczonego na ecie cytatu wynika, że był miłośnikiem porteru.

Piwo warzone chyba sezonowo, bo na ich stronie:

https://www.ribebryghus.dk/vores-bryg

nie znalazłem o nim informacji.

Na ecie napisano I.P.A. Porter zatem to górna fermentacja. W składzie badian (anyż gwiaździsty)
6,9% alk.

Aromat - słodowy z palonością, ciut czekolady i może anyżu
Piana - umiarkowana, drobne pęcherzyki, z trwalszym kożuszkiem o kremowo-jasnobeżowej barwie, ciut zostaje na szkle
Barwa - bardzo ciemny brąz, nieprzejrzysta
Wysycenie - umiarkowanie, ale przyjemnie podszczypuje w język
Smak - wyraźne tony palone (ale bez wyraźnego kwasku), ciemna czekolada, łagodny anyż, lukrecja, które przyjemnie komponują się z paloną goryczką, dość długą na finiszu, który dodatkowo jest lekko przyprawowy, pikantny, trochę rozgrzewający. Alkohol kompletnie niewyczuwalny
Treściwość - łagodna pełnia

Smaczne piwo, niesamowicie dobrze pijalne. Nie wiem ile ma ekstraktu, ale jak na 6,9 % piwo jest dość lekkie (ale nie wodniste). Całość bardzo fajna.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 12-09-2018, 22:48
darekd darekd is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 8 379
Standardowy

Foto:
Załączone obrazki
Rodzaj pliku: jpg P1010876.jpg (24,4 KB, liczba wyświetleń: 21 )
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
2014.12.06 - IV Opolskie Grudniowe Dni Porterowe Maggyk Spotkania Forumowiczów 50 05-03-2015 20:34
2012.12.15 - Wyniki VI Moskiewskiej Świątecznej Degustacji Porterów i Stoutów Hrustgurd Przed imprezami, po imprezach i o imprezach 7 31-12-2012 16:25
2010.02.27-28 - Rosja, Sankt-Petersburg - III PrimaPorterFest Hrustgurd Imprezy, promocje, wydarzenia 3 02-03-2010 13:57
Porter - podstawki i kufli Hrustgurd Giełda: kupię - sprzedam - zamienię 10 16-01-2010 12:23



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 09:01.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.