Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Pasek do pomiaru pH zacieru skala 3,9-5,3 - 20 szt. Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 9.99zł / 8.99

Pomiary:
Pasek służy do pomiaru pH zacieru.
 
Ella AUS 2015 - 50 g granulat 14,6% aa Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 15.06zł,
zapłacisz jedynie
: 10.04zł - tylko do 31-12-2019!
Granulat:
Australijski chmiel zwany dawniej Stella.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 18-09-2018, 19:08
tplink tplink is offline
Junior
 
Rejestracja: 09-2018
Posty: 8
Standardowy pomoc

witam! jestem tutaj nowy wiec "witam wszystkich" mam pytanie : robie swoja 1 warke wiec jestem zielony i warto sie poradzic kogos bardziej doswiadoczonego. Jako 1 piwo zakupilem Brewkit finlandia lager. zrobilem je 12-9-18 a dzisiaj tj 18-9-18 pobralem probke i areometrem wskazywal 3 Blg. Moje pytanie brzmi : w zwiazku z areometrem piwo jest gotowe tz fermentacja burzliwa sie zakoczyla. Czy pozostawic jeszcze kilka dni i wtedy rozlewac? i wgl czy robic ta fermentacje cicha bo przeczytalem kilka forow i mam metlik w glowie juz czy robic to czy nie , ehhh.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 18-09-2018, 20:42
darekd darekd is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 8 174
Standardowy

Tu jest ten dział, będzie łatwiej:

https://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=161

(Miejsce dla zupełnie początkujących piwowarów, którzy pomimo przestudiowania wszelkich artykułów i tematów na Forum nie mogą sobie poradzić ze startem)
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 19-09-2018, 05:33
tplink tplink is offline
Junior
 
Rejestracja: 09-2018
Posty: 8
Standardowy

dzieki! wyczuwam sarkazm haha ogolnie to zawsze bylem za tym zeby w razie watpliowsci zapytac niz cos zepsuc chociaz wiadomo, czlowiek uczy sie na wlasnych bledach najlepiej
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 19-09-2018, 10:10
Fotka Użytkownika: anteks
anteks anteks is offline
maruda
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: opalenica
Posty: 10 357
Standardowy

Piwo jest gotowe do rozlewu jak odfermentuje. Trudno powiedzieć czy 3blg to już przerobiło czy nie. Poczekaj jeszcze tydzień, w tym czasie zrobi sie cicha
__________________
Mniej książków więcej piwa
Browar Largus




Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 19-09-2018, 13:37
tplink tplink is offline
Junior
 
Rejestracja: 09-2018
Posty: 8
Standardowy

ok dzieki a przelac to piwo na cicha czy zostawic w tym samym fermentorze co burzliwa? lepiej chyba zostawic?
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 19-09-2018, 13:39
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 343
Standardowy

Zostaw.


No i witaj na forum, Twoje
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 19-09-2018, 22:26
darekd darekd is offline
Senior
 
Rejestracja: 02-2003
Miejscowość: Wrocław
Posty: 8 174
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tplink Wyświetlenie odpowiedzi
dzieki! wyczuwam sarkazm
Nie było sarkazmu. Powodzenia!
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 20-09-2018, 05:36
tplink tplink is offline
Junior
 
Rejestracja: 09-2018
Posty: 8
Standardowy

dzieki a powiedz mi jeszcze co polecasz do refermentacji? standardowo cukier czy np cos innego lepiej Ci sie sprawdzalo, np. glukoza albo dropsy? i jak lepiej dodac : osobno do butelek czy rozcieczyc i do fermentora? ofc nie mowie tutaj o dropsach mysle ze jak mi sie fermentory zwolnia to chcialbym postawic sobie ewentualnie druga warke wiec moze polecasz jakis brukit? tz jakis co Ci podpasowal? wiem kazdy ma rozny gust ale zawsze warto zapytac.
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 20-09-2018, 09:19
Fotka Użytkownika: sredstvom
sredstvom sredstvom is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2015
Miejscowość: Wieden
Posty: 301
Standardowy

Rozpusc cukier w cieplej wodze, wlej na dno wysterylizowanego wiadra, na to zdekantuj piwo. Po wszystkim zamknij i pobeltaj, zeby sie rozmieszalo. Albo zdezynfekowana lycha wymieszaj. Bedzie git.

I czytaj. Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. Obejrzyj sobie filmiki Tomka Kopyry, ktory - moze niezbyt popularne sa tutaj tego typu wypowiedzi, ale zaryzykuje - w prosty, przystepny i niemalze lopatologiczny sposob pokazuje podstawy domowego warzenia. Znajdziesz na jego blogu pod haslem "warze z Kopyrem". Z czasem poprawisz i udoskonalisz to i owo, bo niektore sprawy potraktowal moze i zbyt schematowo - ale na poczatek przygody z warzeniem jest jak znalazl. Na kombinowanie przyjdzie czas pozniej. Mi te filmiki duzo pomogly w zrozumieniu, o co w ogole kaman.

I jeszcze jedna rada - czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj. A potem troche poczytaj :-) nie, zebym sie wymadrzal, ale wypowiedzi "po 3 dniach jest 3BLG, czyli fermentacja burzliwa sie skonczyla" i "przeczytalem kilka forow" sie wzajemnie wykluczaja, jak na moj gust... :-)

Powodzenia, milej zabawy przy garach i zdrowko!
__________________
Sni sredstvom za uklanianie
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 20-09-2018, 13:24
tplink tplink is offline
Junior
 
Rejestracja: 09-2018
Posty: 8
Standardowy

no to tak zrobie w obu przypadkach , dzieki Sredstvom tez nie biore tego jako wymadrzanie tylko jaka dobra rade na przyszlosc. Mowiac o tym Blg bardziej kierowalem sie tym co producent napisal na tej kartce niz forami i ogolnie literowka Ci wpadla, z dniami sie pomyliles troche pozdrawiam
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 21-09-2018, 14:25
tplink tplink is offline
Junior
 
Rejestracja: 09-2018
Posty: 8
Standardowy

a powiedzcie jak myjecie butelki? tz czym, moze jakies patenty macie? ja wczoraj umylem na ta warke, oczywiscie przed samym rozlaniem wyplukam je Oxi. Glownie mialem je od znajomych albo ze sklepu, wiec wiadomo co tam w niektorych moglo byc w srodku , dzisiaj sprawdzialem kilka i bywaly taki co hmm "dziwnie pachanily" nie wiem jak dokladnie okreslic ten zapach ale nie wiem czy to nie bedzie mialo wplywu na piwo pozniej? gdzies czytalem ze mozna do piekarnika na 180C dac ale sam nie wiem czy to dziala.
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 21-09-2018, 14:49
Fotka Użytkownika: fidoangel
fidoangel fidoangel is offline
Senior
 
Rejestracja: 07-2005
Miejscowość: Wrocław
Posty: 3 343
Standardowy

Teraz umyj je w OXI i zobacz czy nadal będą "pachnieć". Te które bedą-wyrzuć.

Butelki, takie brudne najpierw namoczyć w wodzie i szczotką do butelek zamocowaną we wkrętarce umyć, później roztwór NaOH, później czysta woda a przed rozlewem Oxi lub coś podobnego.


No i jednak poczytaj bo pytasz o sprawy, które już zostały dokładnie opisane. Ściągawkę masz w moim podpisie.
__________________
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 21-09-2018, 15:11
Fotka Użytkownika: sredstvom
sredstvom sredstvom is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2015
Miejscowość: Wieden
Posty: 301
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tplink Wyświetlenie odpowiedzi
a powiedzcie jak myjecie butelki? tz czym, moze jakies patenty macie? ja wczoraj umylem na ta warke, oczywiscie przed samym rozlaniem wyplukam je Oxi. Glownie mialem je od znajomych albo ze sklepu, wiec wiadomo co tam w niektorych moglo byc w srodku , dzisiaj sprawdzialem kilka i bywaly taki co hmm "dziwnie pachanily" nie wiem jak dokladnie okreslic ten zapach ale nie wiem czy to nie bedzie mialo wplywu na piwo pozniej? gdzies czytalem ze mozna do piekarnika na 180C dac ale sam nie wiem czy to dziala.
Moze zle postrzegam swiat, ale wydaje mi sie, ze od wyprazania w piekarniku butelka sie czysta nie stanie

Co do doczyszczenia - tak jak napisal Fido. Jesli flaszka jest zasyfiona - won. Szkoda pol litra piwa. Owszem, mozna sobie poradzic za pomoca NaOH (na to nie ma ch... we wsi ), pytanie czy na poczatku przygody z piwowarstwem naprawde chcesz sie z tym pierdzielic. Inna sprawa - trzeba to robic cholernie ostroznie, bo skutecznosc tej substancji w walce z paskudztwem wewnatrz butelki jest porownywalna z tym, co moze narobic poza butelka - rece, oczy itd.

Ale jesli wymyles flaszke na sicher i chcesz miec spokojna glowe co do sterylnosci - mozesz wyprazyc. 180 stopni to malo ktora cholera przetrwa, chociaz niewykluczone, ze trafi sie jakis McGyver. Przy czym z grzybkami typu plesn itd. powinno sobie poradzic.
__________________
Sni sredstvom za uklanianie
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 21-09-2018, 20:24
tplink tplink is offline
Junior
 
Rejestracja: 09-2018
Posty: 8
Standardowy

no jak tylko je dostalem to odrazu woda zalalem a dzisiaj po myciu wzorko patrzylem czy cos zostalo w srodku czy nie . ogolnie dosc sie przylozylem zeby je umyc ale moze racja, wypraze je w piekarniku co do czytania Fido to z checia bym poczytal a nie meczyl pewnie 100 raz tymi samymi pytaniami ale w pracy zrobilo nam sie strasznie duzo roboty wiec ogolnie caly czas pracuje i nie mam czasu :/ termin sie zbliza wiec szybciej bylo popytac , mysle ze zrozumiesz udanego weekendu chlopy
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie

Podobne Wątki
Dyskusja Autor Dział Odp. Ostatnia odpowiedź
Prośba o pomoc w wycenie werilec Identyfikacja 3 06-07-2014 21:52
Lokal z piwami regionalnymi/rzemieślniczymi - prośba o pomoc w ogarnięciu tematu :) L_J_B Chcę założyć sklep / lokal z piwem 21 12-12-2013 10:13
Pierwsze warzenie - brewkit Coopers Traditional Draught - prośba o pomoc kenar1985 Kołyska piwowarska 4 21-04-2011 16:04
POMOC POTRZEBNA!!! radziucb4 Piwo - ogólne 8 19-11-2004 07:09
list - pomoc mario1134 Piwo - ogólne 2 19-02-2003 20:15



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 17:56.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.