Zasady dotyczące cookies: W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”/”Polityce Prywatności”. Po zalogowaniu komunikat nie jest widoczny.

Browar.biz
Nazwa Użytkownika Hasło
Sklep Wyszukiwarka Forum Browaru Poczta Zarejestruj się!

Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Bracki Browar Zamkowy. Pasja cieszyńskich piwowarów, Adam Spyra Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena: 34.23zł / 33.20

Historia:
Wydana z okazji 165-lecia browaru bogato ilustrowana praca opisuje dzieje cieszyńskiego browaru.
 
Wild Brews: Beer Beyond the Influence of Brewer’s Yeast, Jeff Sparrow Sklep Centrum Piwowarstwa zaprasza na zakupy!
-
-
:: Cena promocyjna - zamiast 85.99zł,
zapłacisz jedynie
: 77.39zł - tylko do 30-06-2019!
Anglojęzyczna:
Świat lambików, flanders red i brown ale, ich amerykańskich odpowiedników opisany w przystępny sposób. Piwowarzy odnajdą tutaj szczegółowe opisy metod, procedur piwowarskich służących stworzeniu tych wyjątkowych piw.
Odpowiedz
 
Narzędzia Sposób wyświetlania
  #1  
Stare 28-05-2003, 11:43
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 652
Standardowy browary Krakowa

było już o tym częściowo w temacie "krakowski browar okocimia". obecnie znajdują się trzy browary, w tym jeden nieczynny (okocimski) - Relakspol i C.K.Browar. Kraków był jednak miastem znanym z browarnictwa w wiekach dawnych. alstro wspominał o dawnym Browarze Królewskim na ul. Powiśle. nie był on jednak jedyny. w XVII w w czasie lustracji fortyfikacji Krakowa sporo knajpianych browarów znajdowało się w okolicach obecnego Teatru Słowackiego. do cechu słodowników i gorzelników należała obrona baszty Karczmarzy I zwanej także Kęszą.
mam nadzieję, że Kraków pozostanie miastem browarów i dziś.
Odpowiedz cytując
  #2  
Stare 16-06-2003, 01:00
masumi masumi is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: CK Kraków
Posty: 287
Standardowy Browary krakowskie

Browar Gunziga / Panka
Browar Bernarda Gunziga juniora istniał w latach 1872 - 1895 w dzielnicy IV Kleparz. Warzył piwa ciemne i (rzadko) jasne.W czerwcu 1887 roku Karol Panek wniósł do Sądu Handlowego wniosek o zaprotokołowanie firmy pod nazwą "Karol Panek Browar Parowy w Krakowie". Browar mieścił się w Krakowie przy ówczesnej ul. Biskupiej 7-9-11 (obecnie S. Fenna). W sierpniu 1894 roku K. Panek zmarł i browar wraz z zabudowaniami został sprzedany. Firmę wykreślono z rejestru w październiku 1895 roku. W zabudowaniach browarowych powstała fabryka lodu sztucznego syna Karola, Albina. Później istniała tamże wytwórnia lodu sztucznego Piotra Kosobudzkiego pod nr 9-11 (której skład mieścił się przy tej samej ulicu pod nr 4) i skład lodu B-ci Goldfinger pod nr !!
Odpowiedz cytując
  #3  
Stare 16-06-2003, 01:05
masumi masumi is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: CK Kraków
Posty: 287
Standardowy

Aha. I jeszcze jedno. Na obecnym miejscu stoi Szkoła Muzyczna wybudowana w latach 1903 - 05.
PS. Te i inne wiadomości stanowią część mojej pracy naukowej pod roboczym tytułem "Browary galicyjskie". Będę wdzięczny Kolegom za wszelkie informacje pomocne w uzupełnieniu pracy.
Odpowiedz cytując
  #4  
Stare 16-06-2003, 01:14
masumi masumi is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: CK Kraków
Posty: 287
Standardowy

Browar Goldfingera
Browar Bernarda Goldfingera działał przy ul. Św, Filipa 9-11 w domu należącym do Markusa Goldfingera. Browar powstał w 1887 roku, ale został zarejestrowany dziesięć lat później. Od frontu kamienicy w której funcjonował istniała piwiarnia browarowa, serwująca (poza piwem własnego wyrobu) "sznycle, kiełbasy i inne frykasy dla podniebień publiczności". Do 1902 roku firma działała bez większych przeszkód. Zapewne choroba B. Goldfingera (zmarł w 1908 roku) spowodowała zamknięcie browaru w roku 1904. Na miejscu browaru stoją teraz kamienice z lat trzydziestych XX w.
Odpowiedz cytując
  #5  
Stare 16-06-2003, 01:37
masumi masumi is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: CK Kraków
Posty: 287
Standardowy

Yo co napisa alstro w temacie "krakowski browar Okocimia" to prawda. Dodaje trochę szczegółów.
Browar w założył, na gruntach miejskich, zwyczajowo zwanych Piasek, Rudolf Jenny, piwowar poczodzący z kantonu Glarus w Szwajcarii, w maju 1840 roku. Poprzez ślub z córką Jennego, Matyldą Karoliną, browar przszedł w ręce Juliusza Augusta Johna z Królewca w 1853 roku. J.A. John w 1833 roku został przyjęty do Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej. Był przykładem doskonałego handlowca prowadzącego handel towarami bławatnymi i galanterią. W 1863 roku firma została zarejestrowana w Sądzie pod nazwą "Browar J. A. John". W 1865 roku rodzina Johnów znacznie rozbudowała browar. W 1879 roku John ojciec (z powodu wieku - miał wtedy 75 lat) przekazał prowadzenie firmy swoim synom, Rudolfowi, Alfredowi i Hugonowi. Firma zmieniła nazwę na "Browar J. A. Johna Synowie". W listopadzie 1881 roku odszedł z firmu Hugo John i zajął się reprezentacją i wyszynkiem trunków. J. A. John zmarł w 1885 r. Właściciele doprowadzili do rozkwitu browar, a jego piwa zdobywały nagrody na wystawach rolniczo - przemysłowych w Galicji. W początkach 1890 roku John' owie postanowili powierzyć zarząd nad browarem (w formie dzierżawy) Henrykowi Voglowi "w zamian za jego zysk i stratę". [reszta jutro bo muszę iść spać...
Odpowiedz cytując
  #6  
Stare 16-06-2003, 14:22
faza faza is offline
Junior
 
Rejestracja: 10-2002
Posty: 2
Standardowy browar kraków z góry :)

Witam, jak Wam sie podoba Browar w Krakowie widziany z lotu ptaka?
Pozdrawiam,
Faza
Odpowiedz cytując
  #7  
Stare 16-06-2003, 20:34
masumi masumi is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: CK Kraków
Posty: 287
Standardowy

Kraków - Lubicz c.d.
Dopiero od końca 1892 roku H. Vogl został dzierżawcą - prokurentem browaru. W styczniu 1901 roku cofnięto tę dzierżawę, a powierzono ją Franciszkowi Dostalikowi. W 1903 roku firma "J.A. Johna Synowie Browar Parowy w Krakowie" został sprzedany.
Właścicielem został Jan Albin br. Goetz Okocimski, zaś prokurentem został prokurent okocimski Michał Rossknecht. W 1905 roku browar nosił nazwę "Browar i Słodownia Jan Goetz Okocimski, dawniej Johna J.A. Synowie". Wzrosła produkcja piwa i słodu. Wprowadzono system pracy dwuzmianowy. Browar posiadał dwie maszyny parowe o mocy 100 i 80 KM oraz zatrudniał 60 robotników. Do 1912 roku powiększono teren browaru o działkę nr 15, na której postawiono restaurację browarową prowadzoną przez Józefa Lamensdorfa. Restauracja działała w latach 1912 - 1920. W 1912 roku zmarł M. Rossknecht i na jego miejsce powołano Tadeusza Narzymskiego, a na zastępcę Romana Rossknechta. Piwo dostarczano do 44 krakowskich lokali oraz do propinacji w Wieliczce, Myślenicach, Babicach i jeszcze kilku innych. W tym czasie krakowskiego piwa można było się napić nawet w Rabce, w restauracji A. Freundlicha. Produkowano piwa: Marcowe, Eksportowe, Austryackie. (Sądzę że było to to samo piwo pod różnymi nazwami) c.d.n......
Odpowiedz cytując
  #8  
Stare 19-01-2004, 21:48
Fotka Użytkownika: Standarte
Standarte Standarte is offline
Gość
 
Rejestracja: 08-2003
Miejscowość: Kraków
Posty: 467
Standardowy

Kontynuuj bracie!!! Nie zrażaj się brakiem odzewu, zawsze znajdzie się Krakauer który z przyjemnością poczyta o starych, dobrych czasach
Odpowiedz cytując
  #9  
Stare 20-01-2004, 00:02
Fotka Użytkownika: maleństwo
maleństwo maleństwo is offline
Senior
 
Rejestracja: 10-2003
Miejscowość: Kraków
Posty: 845
Standardowy

Cytat:
Standarte napisał(a)
Kontynuuj bracie!!! Nie zrażaj się brakiem odzewu, zawsze znajdzie się Krakauer który z przyjemnością poczyta o starych, dobrych czasach
Jasne, że tak. Mieszkam w Krakowie od urodzenia, ale nie znam tych historii browarowych. Chętnie poczytam więcej
Odpowiedz cytując
  #10  
Stare 24-01-2004, 00:58
masumi masumi is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: CK Kraków
Posty: 287
Standardowy Browar Pagaczewskich

Mało kto wie że Stanisław Pagaczewski, zmarły w 1984 roku pisarz książek dla młodzieży, był w prostej linii wnukiem właściciela Browaru pod Maszyną.
Pagaczewscy sprowadzili się do Krakowa w pierwszych latach XIX wieku. Przedstawiciel drugiego pokolenia rodu, Julian, ur. w 1830 roku został w młodości wysłany do Londynu, gdzie kształcił się w browarnictwie. Po powrocie do Krakowa założył (ok. 1854 roku) browar na Kleparzu, w domu zwanym - od zainstalowanych tu urządzeń do warzenia piwa - "pod Maszyną". Z czasem potocznie nazywano też tak browar. Przedsiębiorstwo rozwijało się pomyślnie, m.in. jedne z pierwszych w kraju produkowało piwo "porter", które dotąd sprowadzano z Anglii. Około roku 1877 wskutek załamania finansowego firmy, Julian Pagaczewski popełnił samobójstwo, aczkolwiek ówczesna prasa krakowska była bardzo dyskretna pisząc o śmierci w wyniku ciężkiej i długiej choroby. Wdowa po Julianie, Michalina, sprzedała dom i browar "pod Maszyną". Niestety nie udało się ustalić kto go kupił. Dziś na tym miejscu stoi gmach banku w narożniku ul. Basztowej i pl. Matejki
Odpowiedz cytując
  #11  
Stare 24-01-2004, 14:45
Fotka Użytkownika: Piwowar
Piwowar Piwowar is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 05-2001
Miejscowość: Norymberga/Opole
Posty: 2 375
Standardowy

Cytat:
masumi napisał(a)
Browar Goldfingera
Browar Bernarda Goldfingera działał przy ul. Św, Filipa 9-11 w domu należącym do Markusa Goldfingera. Browar powstał w 1887 roku, ale został zarejestrowany dziesięć lat później. Od frontu kamienicy w której funcjonował istniała piwiarnia browarowa, serwująca (poza piwem własnego wyrobu) "sznycle, kiełbasy i inne frykasy dla podniebień publiczności". Do 1902 roku firma działała bez większych przeszkód. Zapewne choroba B. Goldfingera (zmarł w 1908 roku) spowodowała zamknięcie browaru w roku 1904. Na miejscu browaru stoją teraz kamienice z lat trzydziestych XX w.
Zbyt mało wiem na temat, aby zaprzeczać temu, że choroba, czy śmierć B. Goldfingera miała coś wspólnego z zamknięciem browaru, ale ja mam w moich notatkach już w 1896 roku jako właściciela H. M. Goldfingera. Manfred Friedrich podaje że browar zamknięto w roku 1907, według moich danych istniał jeszcze w roku 1905. Pod koniec XIX wieku browar miał dosyć pokaźną jak na tamte czasy produkcję, która wynosiła około 8000 hl piwa rocznie.
__________________
Archiwum piwne

Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Odpowiedz cytując
  #12  
Stare 24-01-2004, 23:50
masumi masumi is offline
Senior
 
Rejestracja: 08-2001
Miejscowość: CK Kraków
Posty: 287
Standardowy

Cytat:
Piwowar napisał(a)
Zbyt mało wiem na temat, aby zaprzeczać temu, że choroba, czy śmierć B. Goldfingera miała coś wspólnego z zamknięciem browaru, ale ja mam w moich notatkach już w 1896 roku jako właściciela H. M. Goldfingera. Manfred Friedrich podaje że browar zamknięto w roku 1907, według moich danych istniał jeszcze w roku 1905. Pod koniec XIX wieku browar miał dosyć pokaźną jak na tamte czasy produkcję, która wynosiła około 8000 hl piwa rocznie.
Prawdą jest że w 1896 roku browar należał do braci Goldfinger, Markusa i Hermana (stąd inicjały H.M.), ul. Św. Filipa 11. Bernard Goldfinger prowadził browar na zasadach dzierżawy od 1.1.1897 (Rejestr Handlowy 6.8.1897). Wykreślenie z Rejestru B. Goldfingera nastąpiło dn. 21.5.1902. Goldfingerowie mieli kamienice 7,9,11 i 13. Prócz w.wym. współwłaścicielami byli Albert i Józef oraz Ignacy, z wykształcenia piwowar. W 1905 roku browar jako taki mógł istnieć, lecz prawdopodobnie nie warzył piwa. W Księdze Adresowej dla Kr. Stoł. m-ta Krakowa z 1905 roku browar nie jest wymieniany, choć zaznaczono: Ignacy Goldfinger, piwowar, ul. Św. Filipa 9; Markus Goldfinger, właściciel browaru, ul. Św. Filipa 11. Skąd wziąłeś info o produkcji?
Odpowiedz cytując
  #13  
Stare 25-01-2004, 09:20
Fotka Użytkownika: Piwowar
Piwowar Piwowar is offline
PremiumUżytkownik
 
Rejestracja: 05-2001
Miejscowość: Norymberga/Opole
Posty: 2 375
Standardowy

Miałem kiedyś w swoich rękach księgę adresową browarów, słodowni, cukrowni, gorzelni i fabryk drożdży na Austro - Węgry i Bośnię rok 1896/7 i poodpisywałem parę danych. Co ciekawe, książkę drukowała drukarnia Karl Prohaska w Cieszynie.
Księga ta wymienia też browar parowy Karola Panka i podaje Albina Panka jako mistrza piwowarskiego. Nie podaje już wielkości produkcji, więc można przyjąć, że browar był w tym czasie nieczynny.
__________________
Archiwum piwne

Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Odpowiedz cytując
  #14  
Stare 20-04-2005, 14:50
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 652
Standardowy browary prądnika

jakiś czas temu szukając informacji nt. browarnictwa na tych ziemiach oczywiście nic nie znalazłem, choć byłem święcie przekonany, że na tutejszych biskupich gruntach folwarcznych jakieś browary były... i niedalej jak parę dni temu wypatrzyłem kilka wzmianek o tym w publikacji o historii prądnika. w dzielnicy IV były na przełomie XVIII i XIX w trzy browary:

jeden przy dworze biskupa Maciejowskiego (w części to obecny dworek białoprądnicki), powstał prawdopodobnie w I poł. lat 80-tych XVIII w (1782? to data powstania spichleża w sąsiedztwie) w miejscu na rogu obecnej ulicy papierniczej i narutowicza. budynek, mimo pewnej przebudowy w 1925 roku stoi do dziś i jest obiektem mieszkalnym. jakie były losy owego browaru nie są mi znane.
w tym miejscu warto również wspomnieć o tym, iż w sąsiedztwie w latach wcześniejszych znajdowała się karczma (piwna?), na jej miejscu również w w/w okresie wybudowano zajazd (austerię), która stałaby do dziś, gdyby nie pożar z 2000 roku. dziś stoją tylko ruiny.

drugi, wspomniany w inwentarzu kapitualrnym z 1752 w Witkowicach. brak jakichkolwiek wzmianki we wspomnianej publikacji o dalszych losach tego browaru, zatem należy sądzić, iż wraz z przejęciem niektórych dóbr biskupich po zajęciu Krakowa przez austriaków mógł przestać istnieć lub stopniowa tracić na znaczeniu. na pewno do dziś nie zachowały się żadne ślady w Witkowicach zabudowań po nim.

trzeci wspomniany w materiałach do Słownika lustracyjno-geograficznego woj. karkowskiego w dobie Sejmu Czteroletniego z 1789 roku w Toniach. prawdopodobnie należy go wiązać z osobą Wacława Szerakowskiego. też brak śladów jakichkolwiek ruin.

jeśli jakieś informacje tutaj zawarte są nieścisłe proszę o uściślenie, gdyż w chwili obecnej bazuje jedynie na w/w publikacji.

e-prezes edytował/a post 20-04-2005 o godz. 14:52.
Odpowiedz cytując
  #15  
Stare 20-04-2005, 21:04
Fotka Użytkownika: Shlangbaum
Shlangbaum Shlangbaum is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2005
Miejscowość: Kraków
Posty: 5 828
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
budynek, mimo pewnej przebudowy w 1925 roku stoi do dziś i jest obiektem mieszkalnym. jakie były losy owego browaru nie są mi znane.
w tym miejscu warto również wspomnieć o tym, iż w sąsiedztwie w latach wcześniejszych znajdowała się karczma (piwna?).
A jaka może być inna jak nie piwna
Odpowiedz cytując
  #16  
Stare 21-04-2005, 11:29
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 652
Standardowy

w owym czasie pewnie piwna, choć i wówczas trzeba było mieć zezwolenia na wyszynk piwa.
Odpowiedz cytując
  #17  
Stare 21-04-2005, 18:46
Fotka Użytkownika: Shlangbaum
Shlangbaum Shlangbaum is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2005
Miejscowość: Kraków
Posty: 5 828
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
w owym czasie pewnie piwna, choć i wówczas trzeba było mieć zezwolenia na wyszynk piwa.
Tak. Szkoda tylko, że wtedy mówiło sie wprost, że pozwolenie jest po to by władza mogła zarobić na jego wydawaniu, a teraz próbują nam wciskać, że pozwolenia i akcyza są dla dobra konsumentów...
Odpowiedz cytując
  #18  
Stare 22-04-2005, 18:11
slawekkazek slawekkazek is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2003
Miejscowość: Zabierzów
Posty: 467
Standardowy

Rzucam pytanie: browar Rotarskich (Ignacego i bodajże Marii), zlokalizowany w dawnych budynkach klasztoru koletek. Czy ktoś posiada jakieś informacje ?
Odpowiedz cytując
  #19  
Stare 23-04-2005, 11:29
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 652
Standardowy

słyszałem, że tam jest. znalazłem jedynie wzmiankę w necie, gdyż na tym budynku znajduje się tablica informująca o wysokości wylewu Wisły. myślę, że masumi może nas poinformować .
Odpowiedz cytując
  #20  
Stare 23-04-2005, 13:07
slawekkazek slawekkazek is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2003
Miejscowość: Zabierzów
Posty: 467
Standardowy

Powrócę jeszcze na chwilę do Juliana Pagaczewskiego, twórcy"Browaru pod Maszyną". Odebrał on wykształcenie piwowarskie w Anglii i po powrocie do kraju a przed założeniem własnego browaru związany był z browarem w Tenczynku. Informują o tym ogłoszenia tego browaru, zamieszczane w krakowskiej prasie, podpisywane nazwiskiem Pagaczewskiego. Piwa tenczyńskiego można się było zresztą napić w Ogrodzie Strzeleckim, gdzie istniała "restauracja połączona z kawiarnią i składem słynnego tenczyńskiego piwa". Pagaczewskiego uważa się za prekursora w produkcji portera (nie dziwota z racji wykształcenia), który wyrabiał już w swoim browarze, choć "znakiem firmowym" było piwo owsiane, sprzedawane w kamionkowych butelkach, zresztą we własnym sklepie w sukiennicach. Kto ciekaw, może poczytać nieco o Julianie w książce jego wnuka Stanisława "z tobołkiem za Kraków", oraz w artykule "Pagaczewscy" w którymś z numerów kwartalnika Kraków (chętnym mogę wyszukać nr i rocznik).
Odpowiedz cytując
  #21  
Stare 23-04-2005, 13:30
Fotka Użytkownika: Shlangbaum
Shlangbaum Shlangbaum is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2005
Miejscowość: Kraków
Posty: 5 828
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek
Kto ciekaw, może poczytać nieco o Julianie w książce jego wnuka Stanisława "z tobołkiem za Kraków", oraz w artykule "Pagaczewscy" w którymś z numerów kwartalnika Kraków (chętnym mogę wyszukać nr i rocznik).
Chętnie poprosze o wyszukanie

Odpowiedz cytując
  #22  
Stare 23-04-2005, 15:05
slawekkazek slawekkazek is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2003
Miejscowość: Zabierzów
Posty: 467
Standardowy

Chętnie: Kraków nr 3, rok 1984, J. Lohman, Pagaczewscy, s. 48 - 50.
W tekście portret Juliana (autorstwa Wyspiańskiego) oraz widok na budynek browaru Pod Maszyną ok. 1880 roku.
Odpowiedz cytując
  #23  
Stare 23-04-2005, 19:49
Fotka Użytkownika: Shlangbaum
Shlangbaum Shlangbaum is offline
Senior
 
Rejestracja: 03-2005
Miejscowość: Kraków
Posty: 5 828
Standardowy

Cytat:
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slawekkazek
Chętnie: Kraków nr 3, rok 1984, J. Lohman, Pagaczewscy, s. 48 - 50.
W tekście portret Juliana (autorstwa Wyspiańskiego) oraz widok na budynek browaru Pod Maszyną ok. 1880 roku.
Wielkie dzięki !

Odpowiedz cytując
  #24  
Stare 08-06-2005, 13:55
Fotka Użytkownika: e-prezes
e-prezes e-prezes is offline
Senior
 
Rejestracja: 05-2002
Miejscowość: Biała Podlaska
Posty: 17 652
Standardowy browar we wsi Krowodrza i inne zabytki piwowarstwa

browar związany z folwarkiem szpitalnym zakonu Duchaków de Saxie (Joannici?) mieścił się między ul. Mazowiecką a Grotgera (dawniej przylegał do Młynówki Królewskiej, która temtędy płynęła). jest wymieniany w Materiałach do Słownika historyczno - geograficznego woj. krakowskiego w dobie Sejmu Czteroletniego tj. w 1743 roku. istniał jeszcze w 1788, gdy nastąpiła kasata dóbr zakonu, ale ze względu na bliskość umocnień polowych (kościszkowskich, a potem austriackich) oraz tzw. "rewersy demolizacyjne" mógł ulec zniszczeniu w zawierusze wojennej tego okresu. faktem natomiast jest, że do 2 połowy XIX w. teren gdzie mogły znajdować się obiekty związane z browarem nazywano Browarkiem. w 1883 gmina sprzedaje grunty (nic nie wspomina się o zabudowaniach) Helenie Modrzejewskiej, gdzie ta pobudowuje sobie rezydencję (drewnianą, zachowaną z drobnymi przeróbkami do dziś). od tego czasu mimo, że Modrzejewska tam nigdy nie mieszkała (odsprzedała gminie spowrotem w 1889 roku) nazywano lokalizację "Modrzejówka". być może częściowo drewniany, częściowo murowany budynek zawiera jakieś fragmenty dawnego browaru, gdyż pozostałe zabudowania z folwarku wyburzono i w roku 1897 kupuje posesję Towarzystwo Budowy Mieszkań dla Robotników Katolickich. wybudowano tam do 1905 roku 9 regularnych budynków murowanych w formie osiedla. sam budynek Modrzejówki niszczeje i jeśli nie zadba o niego Konserwator Zabytków pójdzie "pod topór" inwestorów jak większość starej zabudowy Krowodrzy.
z ciekawych piwnych informacji natknąłem się również na Karczmę Krowoderską, której ruiny stały jeszcze niespełna 40 lat temu u zbiegu ul. Mazowieckiej i Wrocławskiej. w XX w należała do rodziny Hoffmanów. w sposób ciekawy obecny właściciel sąsiedniej posesji z restauracją Orbit nawiązał to krowoderskiej historii i wybudował oszkloną werandę od strony parkingu dla samochodów z drewnianymi elementami i krytą strzechą.

e-prezes edytował/a post 08-06-2005 o godz. 13:56.
Odpowiedz cytując
  #25  
Stare 26-06-2005, 12:01
slawekkazek slawekkazek is offline
Senior
 
Rejestracja: 01-2003
Miejscowość: Zabierzów
Posty: 467
Standardowy

Pragnę ożywić nieco temat browarów Krakowa i dlatego proponuję wycieczkę.. pod Kraków - do Tyńca (ale spoko, dziś jest to obręb miasta Krakowa, a o historycznych koneksjach nie ma co mówić), a konkretnie do opactwa ojców Benedyktynów. Ale do rzeczy: w nadaniu Judyty dla klasztoru tynieckiego wymieniono browar i karczmę. Wzmianka o Marcinie piwowarze opackim (braxator) pochodzi z końca XV w. Dokładne opisy browaru zamieszczone są w dwóch XVII w. inwentarzach. Budynek b. na planie prostokąta, dach pulpitowy kryty gontem. Główne wejście wiodło do sieni, zwanej po prostu (również) browarem. Pośrodku kocioł wraz z dwiema kadziami, nad nim wywiedziono murowany komin, wyposażenie uzupełniały szafraty (kadzie) i nalewki (czerpaki). Z sieni schody z poręczami wiodły na przegradzane drewnianymi przepierzeniami pięterko. Sąsiednia izba - słodownica, doświetlona przez dwa okna, z dębowym korytem „do zalewki”, trzy dębowe beczki „do zacierania” oraz wielka skrzynia „na surowiznę”. Temperaturę zapewniał kaflowy, później murowany piec wraz z kominkiem. Ostatnim pomieszczeniem było ozdownia z dużym, murowanym piecem, służącym do suszenia słodu. Nad dwoma „garncami gorzałczanymi” wznosił się na drewnianych słupach murowany komin. Obok na ceglanej posadzce z lassami (kraty drewniane lub dziurawione blachy do suszenia słodu) gromadzono parnice, konwie i beczki na wódkę, ceber i lej. Uzupełniał izbę piec do pieczenia chleba. Wodę czerpano wprost z Wisły, uzupełniając wodą studzienną (na podwórzu browaru znajdowała się studnia). Piwo składowano w piwniczce nieopodal budynku browaru. Prawdopodobnie przed 1789 zbudowano budynek nowego browaru. W XIX w. browar zamiera. Zabudowania nowego i starego browaru widoczne są jeszcze na rycinie z roku 1888. Do dziś pozostały szczątki murów starego browaru, ślady nowego budynku kryje zapewne ogródek warzywny.
Zainteresowanych odsyłam do szczegółowej literatury:
Adamczewski J.
1996 - Mała encyklopedia Krakowa, Kraków, hasło: piwo, s.322-323.
Baster K., Kwiatkowska-Baster B.
1994 - Tyniec u progu tysiąclecia, Kraków.
Inwentarz Browaru Tynieckiego w 1805 roku dnia 10-go Junij spisany, Teki Schneidra, WAP Kraków, t.1634.
Odpowiedz cytując
Odpowiedz


Narzędzia
Sposób wyświetlania

Zasady
Zakładać nowe dyskusje: Nie możesz
Odpowiadać: Nie możesz
Dodawać załączniki: Nie możesz
Edytować własne wiadomości: Nie możesz

Kod vB: Tak
Mordki: Tak
Kod [IMG]: Nie
HTML: Nie



Dowiedz się więcej o PremiumUżytkownikach

Godziny podane są wg strefy czasowej GMT +1. Stronę wygenerowano o 06:40.


Browar.biz: ©2000 - 2019, Pub.Net wszelkie prawa zastrzeżone | Serwis przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Oprogramowanie Forum: vBulletin ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Swoje piwo domowe uwarzysz z Centrum Piwowarstwa - zaopatrujemy Piwowarów domowych w surowce i sprzęt do warzenia a Piwoszy w wiedzę o piwie i piwowarstwie.