Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Brewkit pszeniczny WES + ekstrakt słodowy pszeniczny WES

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bialydelfin
    Junior
    • 02-2011
    • 15

    Brewkit pszeniczny WES + ekstrakt słodowy pszeniczny WES

    Mam pytanie, właśnie dostałem mój zestaw domowego piwowara i do niego zamówiłem piwo domowe piWES pszeniczne 1,7 kg i do tego ekstrakt słodowy pszeniczny WES też 1,7 kg, ile litrów piwa polecacie zrobić z tego zestawu 20 l czy może więcej ? I przy okazji jeszcze drugie pytanie (wiem że już było nie raz poruszane) czy konieczna jest cicha fermentacja jeżeli nie zależy mi na klarowności piwa ? (oczywiście wiem że pszeniczniaki nie są klarowne)

    pozdrawiam serdecznie
    Marcin
  • Krzysiu
    Krzysiu
    • 02-2001
    • 14936

    #2
    Fermentacja cicha nie jest konieczna, ale zalecana. Służy dofermentowaniu oraz sedymentacji śmiecia, nie tylko nadmiaru drożdży.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      • 02-2001
      • 23799

      #3
      Miałem napisać maila, ale skoro już tu jest Kolega, to napiszę tu - ja bym dodał sumarycznie ok. 22l wody, powinieneś otrzymać okolice 12,5*BLG.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10738

        #4
        Tu masz przydatna tabelę
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • bialydelfin
          Junior
          • 02-2011
          • 15

          #5
          Dzięki koledzy

          Comment

          • bialydelfin
            Junior
            • 02-2011
            • 15

            #6
            Właśnie się zabrałem do nastawy mojego pszeniczniaka i chciałem się pochwalić zdjęciem z przebiegu fermentacji. Sama fermentacja ruszyła już po nie całych 3 godzinach.

            Zdjęcie w załączniku
            Attached Files

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10738

              #7
              Jakie drożdże zadałeś ?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • bialydelfin
                Junior
                • 02-2011
                • 15

                #8
                Safbrew WB-06

                Comment

                • zgoda
                  Senior
                  • 05-2005
                  • 3516

                  #9
                  Takie było moje pierwsze piwo - 2 puchy WES + WB-06. Wyszło bardzo słodkie, dość ciemne, wszystkim bardzo smakowało.

                  To jest pszenica, nie ma co przelewać na cichą, tylko po 12-14 dniach od razu do butelek.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • bialydelfin
                    Junior
                    • 02-2011
                    • 15

                    #10
                    12- 14 dni ? myślałem ze po 7 dniach się skończy fermentacja... no ale zobaczymy, póki jest piana nie ma co mierzyć BLG, staram się utrzymywać 21 - 22 C... mam nadzieje że wyjdzie dobre Nie zamierzam przelewać na cichą, poczekam aż skończy się burzliwa i do butelek
                    Last edited by bialydelfin; 18-03-2011, 22:18.

                    Comment

                    • zgoda
                      Senior
                      • 05-2005
                      • 3516

                      #11
                      Chcesz poganiać naturę?

                      Jak drożdże skończą jeść to dobrze by było, żeby chociaż trochę opadło. Daj im czas, piwo będzie lepsze.

                      A ta temperatura jest ciut za wysoka. Będzie waliło w dekiel.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • bialydelfin
                        Junior
                        • 02-2011
                        • 15

                        #12
                        Absolutnie nie chce nic przyspieszać no właśnie wali w dekiel więc zostawiłem lekko rozszczelniony żeby nie wywaliło i co jakiś czas reguluje ciśnienie, a nie chce teraz już zmienić temperatury. Waha się od 20 do 22 C

                        Comment

                        • anteks
                          maruda
                          • 08-2003
                          • 10738

                          #13
                          Zgodzie chyba nie o takie "walenie " chodziło
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • bialydelfin
                            Junior
                            • 02-2011
                            • 15

                            #14
                            aaa hehe mam nadzieję że się niedługo przekonam

                            Comment

                            • zgoda
                              Senior
                              • 05-2005
                              • 3516

                              #15
                              W takich temperaturach drożdże produkują estry i wyższe alkohole (tzw. fuzle, fusel alcohols). O ile estry w pszenicach są pożądane - to te osławione "banany" - to fuzle powodują że piwo mocno wali w głowę i ma się po nim kaca.

                              I taka była również moja pierwsza pszenica, fermentowana w ok. 22*C.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎