Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leszcz007
    Senior
    • 04-2010
    • 100

    Widzę, że spożycie w narodzie wzrasta skoro jeszcze niedawno nie miałeś do czego rozlewać, a tu kolejna warka. Chyba, że wracasz do butelek :P

    Comment

    • fidoangel
      Senior
      • 07-2005
      • 3489

      Do butelek - a za jakie grzechy?
      Przypomniałem sobie o dużych beczkach, 30-tki i 50-tka też są na stanie ale nie lubię w nie lać. Ciekawe kto i jak wypije 50 litrów mocno chmielonej 13-tki bo takie właśnie wyszło. Fest imprezkę trzeba będzie zrobić

      A dla potomności, dopiero drożdże się wzięły do roboty. Ponad dwie doby stało w cieple. Dawno tak długo nie ruszały, zobaczymy czy coś nie było pierwsze przed drożdżami
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10738

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        , 30-tki i 50-tka też są na stanie ale nie lubię w nie lać. Ciekawe kto i jak wypije 50 litrów mocno chmielonej 13-tki bo takie właśnie wyszło. Fest imprezkę trzeba będzie zrobić
        Na Warsztaty
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • leszcz007
          Senior
          • 04-2010
          • 100

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          Fest imprezkę trzeba będzie zrobić
          no to czuję się zaproszony, pomysł z warsztatami też jest dobry
          Last edited by leszcz007; 03-04-2012, 13:41.

          Comment

          • fidoangel
            Senior
            • 07-2005
            • 3489

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            W połowie chmielenia dodano garść zamrożonych, zielonych szyszek Marynki.
            Ale jaja, ta zielona, mrożona Marynka do #13 ponad trzy lata przeleżała w zamrażarce
            Już wtedy w #46 jakoś mi nie spasowała w piwie. Zobaczymy jak teraz?

            Ale ten czas zapierdziela...
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • fidoangel
              Senior
              • 07-2005
              • 3489

              #13 cd.

              Dwa tygodnie temu zabrałem się za kegowanie ale tylko do jednego kega nalałem bo jakieś takie mętne mi się wydawało. Resztę dałem na cichą na balkon.

              A pogoda ostatnio piękna, balkon od południa, wczoraj rano z 25°C już miało a w poprzednie dni to chyba się gotowało na tych gorących kafelkach

              Jeden fermentor ładne klarowne a reszta taka mętnawa i zapach też nieszczególny. Poszło w kegi bez refermentacji, tylko zaryglowałem 3Bar-CO2.

              Zobaczymy, wylać zawsze zdążę...
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • fidoangel
                Senior
                • 07-2005
                • 3489

                #14

                Zasyp:
                pils 10kg

                Zatarłem:
                10/15/45>>77 mash out

                Wysładzanie wodą ok 80°C, strrrasznie długo, nie mam pojęcia dlaczego...

                Chmielenie:
                - "First Wort Hopping" 30g Columbus z torby upominkowej z Warsztatów, dzięki

                Całość pojedzie na Nottinghamach. Z jednej saszetki zrobiłem dwa litrowe startery.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • fidoangel
                  Senior
                  • 07-2005
                  • 3489

                  #15

                  Zasyp:
                  pils 10kg
                  monach 2kg

                  Zatarłem:
                  10/10/50

                  Chmielenie:
                  - "First Wort Hopping" 70g Marynki/2012/szyszka

                  Całość pojedzie na Nottinghamach, gęstwa z warki poprzedniej.

                  A teraz troszkę ciekawostek

                  Poprzednia warka okazała się 9-tką Tak niskiej wydajności to chyba nigdy nikt nie miał. Z dzisiejszego zasypu wyciagnąłem dwa fermentory 12blg, jakaś abstrakcja. Do tego zupełnie nie ruszyła filtracja, żadne mieszania, dmuchania w wężyk, wywalenie wszystkiego do wiader i założenie innego filtratora nic nie dały. Dopiero jak do Lidlowskieg kociołka nalałem wody tak aby zakryła filtrator i wtedy włożyłem połowę zacieru to filtracja ruszyła normalnie. No prawie normalnie bo nie udało mi sie uzyskać czystego filtratu. Wysładzanie to już zupełna bonanza bo woda wystygła, wlewałem po dwa-trzy litry, grzałem w czajniku, mieszałem wrzątek z zimną i takie tam...
                  A czemu tak? A dlatego, że jeden worek pilsa koleżka zmielił na bijakowym śrutowniku. Jak sie dokładniej przyjrzałem śrucie to wcale nie było łuski a skład to prawie całe ziarna a reszta mąka. Na szczęście już ten worek skończyłem.
                  Last edited by fidoangel; 19-06-2012, 21:12.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • fidoangel
                    Senior
                    • 07-2005
                    • 3489

                    #15 errata

                    No oczywiście, że nie z tego roku chmiel tylko z poprzedniego.

                    Straszne dziadostwo na tym forumie, że se człek nie może edytować własnego posta
                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • fidoangel
                      Senior
                      • 07-2005
                      • 3489

                      A tak pytanko do ekipy wrocławskiej, może by uwarzyć piwo pod jakiegoś grilla

                      Co byśmy sobie winszowali na zakończenie lata? Coś ekstremalnego czy sesyjnego?
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • skitof
                        Senior
                        • 11-2007
                        • 2478

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        A tak pytanko do ekipy wrocławskiej, może by uwarzyć piwo pod jakiegoś grilla

                        Co byśmy sobie winszowali na zakończenie lata? Coś ekstremalnego czy sesyjnego?
                        Świerkowego nic nie przebije. I ekstremalne i sesyjne.

                        Comment

                        • leszcz007
                          Senior
                          • 04-2010
                          • 100

                          To ja proponuję coś sesyjnego, żeby dłużej posiedzieć przy tym grillu no chyba, że jakiś eksperyment (byle udany) jak świerkowe

                          Comment

                          • fidoangel
                            Senior
                            • 07-2005
                            • 3489

                            #16 pszeniczne

                            Zasyp:
                            pszeniczny "Litowel" 5kg
                            pils 5,5kg
                            karmel belgijski 30-40 EBC 1,5kg

                            Zatarłem:

                            wszystkie słody do wody ok 40°C i prawie godzinny podjazd bez przerw do 72°C
                            72°C godzina

                            Chmielenie:
                            - "First Wort Hopping" 30g Marynki/2011/szyszka

                            Dwa fermentory pojadą na starej, śmierdzącej, gęstwie 3068 z której wczoraj zrobiłem 4 litrowy starter a jeden na półtora roku przeterminowanych WB-06.

                            Wyszło ciemne bo znów zapomniałem, że dziwny ten karmel jest, jakiś taki jak ciemny monach i w smaku/zapachu też mu brak słodyczy. Ale nic to,
                            wypijemy ...
                            Last edited by fidoangel; 23-07-2012, 09:12.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • fidoangel
                              Senior
                              • 07-2005
                              • 3489

                              No i spokojnie, obok siebie, pożerają brzeczkę dwa rodzaje pszenicznych drożdży.
                              WB-06 chyba już kończą robotę albo tak mają, że nie wytwarzają dużej piany. Nigdy na nich nie robiłem. Jutro sprawdzę blg.

                              3068 piękną gęstą piankę na kilka cm zrobiły ale nie pachną tak ładnie, chyba faktycznie gęstwa była trefna.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • leszcz007
                                Senior
                                • 04-2010
                                • 100

                                trzeba było pisać zrobił bym Ci świeżą hodowlę 3068, a nie bawisz się z niepewną gęstwą.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎