F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • e-prezes
    commented on 's reply
    Ale da się edytować. Sprzed ponad miesiąca bez problemu. I takie sprzed prawie roku również. A nawet da się edytować post, jeśli ktoś już na niego odpowiedział (ale pewnie przez krótki okres).

  • fidoangel
    replied
    No to koniec, pisywałem tu jeszcze bo pojawiła się opcja edytowania postów, pozwalało to tworzyć spójny obraz poczynań z kolejnym piwem, od początku do końca.
    Teraz tej opcji już nie ma, nie będę tworzył przy każdej zmianie czy czynności osobnego posta. Szkoda mi czasu.

    Pozdrawiam.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Żywiczne

    Takie piwo raczej długo będzie się układać.

    5,4 pils
    trzy garście karmela ciemnego Strzegom

    30/30/10

    Chmielenie FWH 50g Simcoe z 2015, czyli cztery lata po terminie, cały czas przeleżał w lodówce. Goryczki nie liczyłem bo jak do tego podejść...

    Przed zadaniem chmielu potrzymałem we wrzątku z 10' dwie gałązki świerkowe, takie że do garnka z trudem sie zmieściły.

    Planujemy pogotować 60'
    Planowane ok 13,5 BLG, pomiar wieczorem pokazał 14BLG, zadałem drożdże prosto z lodówki, rano dolałem litr wody co dało 25l i już nie mierzyłem.

    Pojadą na kolejnym słoiczku S-04 z pierwszej warki. Rano już pianka, lag mniej niż 10 godz.
    Po dwóch dniach w temp 13°C burzliwa się skończyła, poszło na cichą ale do ciepłego jakieś 18°C niech się diacetyl redukuje.
    Ok tygodnia w ciepłym i wróciło do ganku w 10/12*C
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2022-12-16, 17:53.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Torfowe

    1kg torfowy kilku letni
    400g karmel ciemny Strzegom
    3,6 kg pils

    30/30/10

    30g Sybilli 2021 7,8%AA na 60'
    Do wyliczeń przyjąłem 7%AA co dało 20-26 IBU
    Pięknie się zatarło chmielenie też dało ładny przełom i czystą brzeczkę nastawną.

    Pojedzie na następnym słoiczku gęstwy S-04 z pierwszej warki

    Od dwóch dni, tydzień fermentacji, wieczko już się nie wydyma, po degustacji ESB postanowiłem wstawić do ciepłego, ok 18*C aby diacetyl się zredukował.
    TYdzień postało w ciepłym i wróciło do ganku 10/12 *C
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2022-12-16, 17:51.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    ESB

    4,5 pils
    garść czegoś ciemno biszkoptowego

    25/25/10

    Target 2019 (ważność do 12 2022) czyli trzy letni ale z lodówki, przyjąłem 8%AA co dało ok 20 IBU
    10g/10g/20g-na wyłączenie palnika
    Brzeczka przed wrzuceniem ostatniej porcji jak woda z gliną. Po gotowaniu taka sama.
    Słabo wysłodziłem a rano dolałem jeszcze czajnik wrzątku, wyszło 24l 11,2 BLG
    Schłodzone na dworze a rano na zimno (13°C) zadany niecały słoiczek po musztardzie gęstwy S-04 po poprzednim piwie.
    Lag mniej niż 12h. Stoją w 12°C, ciężko mają bo zimno im, stoją na zimnej posadzce ale to tylko pozory, w drugiej dobie piana obfita na wierzchu i podbiły sobie temperaturę o 4°C czyli fermentują w 16°C, cwaniaki
    Po trzech dniach (01 12 22) fermentacja burzliwa dobiegła końca, 15°C, piana opadła do zera, pojedyncze bańki na powierzchni to poszło już do kega a reszta do małego wiadra na cichą.
    Drożdże zbita warstwa na dnie. Wyjątkowo dużo gęstwy jest po fermentacji na S-04 mimo raczej symbolicznego napowietrzania.
    Smak nie najgorszy ale bez rewelacji, ostre z tępą goryczką ale chmiel ogólnie ok.

    Po tygodniu w kegu pierwsza degustacja, DIACETYL!!!! trzeba bedzie do ciepłego postawić, w kotłowni w zimnicy stoi bo Smoła jak piana opadła to do ciepłego poszla i zero diacetylu. Takie drożdże
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2022-12-08, 21:01.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Następna "Smoła"

    4,5 pils
    250g carafa specjal 2
    250 carafa specjal 3

    65-30'/72-30'/77-15
    Ciemne wrzuciłem po pierwszej przerwie, ktoś z boku postawił
    Nachmielimy 10g sybilli FWH
    Po chmieleniu brzeczka ładna, czysta choć na dnie prawie nic nie było, można by było nie dekantować.

    Pojedzie na nowej saszetce S-04, jak nie zapomnę to uwodnię. Dawno nie robiłem na tych drożdżach a wiele sobie obiecuję bo to przeca LondonESB 1968, sławne sprintery i czyściochy, po czterech dniach miewałem na nich piwo kryształ, które w kegu po dwóch tygodniach było ideolo.

    EDytka: uwodniłem i zadałem w 20 °C, lekko napowietrzyłem....wyszło 23l 12 blg ale jakieś gęste się wydaje, brixometr pokazuje 13,5 a powinien 12,5. Dziwne bo oba kalibrowałem dziś na wodzie.

    Po 12h już widać oznaki fermentacji, wieczko wybrzuszone i ślad pianki już na całej powierzchni.
    Po 24h od ruszenia fermentacji piana opadła a była po wieczko i jakbym nie uchylił to by wylazły na ganek, stały w 13°C-12°C, wstawiłem do pokoju niech się diacetyl zredukuje, jeśli jest. Fermentacja bez siarkowych zapachów, ładnie pachniało i ładnie pachnie.
    CZyli, że prawie cała fermentacja burzliwa odbyła się w temp otoczenia ok 19°C.
    Ostatnie dwa dni w 12 °C postało.
    Po 9 dniach od warzenia wylądowało w kegu, tylko zaryglowałem CO2, w jednym PET 1,5l który będzie wskaźnikiem nagazowania i 9 butelkach z łyżeczką cukru na litr.
    A po tygodniu w kegu degustacja, można pić pintami
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2022-12-03, 18:41.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pils 4,5kg

    Zacieranie 0/30/15/15

    Wysładzanie woda z kranu

    Sybilla 40g na 30' (20'+10' po wirlpoolu)

    Drożdże z poprzedniego sezonu, stały cały czas w lodówce. Po czterech godzinach od wyjęcia już gazują słoiczek.

    Przełom nie zdążył się zrobić, brzeczka po chmieleniu jak woda z gliną.
    Edytka: nie było soli w zmiękczaczu, może dlatego źle sie zatarło? Wszystkie ostatnie, klarowne po zatarciu były na zmiękczaczu.

    Schłodzone w brodziku a wieczorem zadane drożdże w 17*C i leciutko napowietrzone po czym dolałem ok 1,7 litra wrzątku aby uzyskać 12 Blg.

    Edytka: 08 11 22. Rano brak oznak fermentacji, pomieszałem dosyć chochlą, wieczorem czyli 48h od zadania gęstwy lekko wybrzuszone wieczko, piany jakaś odrobina jakby pozostałość z rana. Ciekawe co zabrało się za fermentację

    Edytka2: 09 11 rano czyli po 60h rozsypałem na powierzchni paczkę S-33

    13 11 dałem do kega, ładnie pachnie, chmiel ok, ostre w smaku. Zaryglowałem CO2
    Po 10 dniach pierwsza, kontrolna, degustacja, piwo ostre w smaku, aceton czy coś podobnego w smaku, goryczka za mała ale i tak męcząca.
    Reszta ok 5l stoi aż kupię małe wiaderko.
    16 11 kupiłem wiaderko w castoramie, przelałem na cichą, widać, że Nottinghamy jednak zmartwychwstały bo piwo dosyć klarowne a gęstwa na dnie zbita, zupełnie inaczej niż się spodziewałem po zadaniu, pylistych, S-33. No i dobrze
    Po 10 dniach we wiaderku poszło do flaszek, o dziwo posmaków nie pożądanych nie stwierdzono, ładnie pachnące, smaczne piwo, jedynie goryczka jakaś tępa.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2022-11-26, 19:51.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    BZOWE

    Plan był piękny, uwarzyć pszeniczkę z kwiatami bzu ale okazało się, że nie mam słodu pszenicznego, nie ma i już a powinien być

    Zasyp:
    pils 4,5 kg
    200 g mąki pszennej z pełnego przemiału

    Zacieranie:
    15'(45*C)/0/15'/45' i wygrzew 82*C

    Filtracja i chmielenie:
    15g Sybilli na poł godziny. Całe gotowanie też tylko pół godziny.

    Na wyłaczenie palnika dwie garści kwiatów bzu.

    Pojedzie na gęstwie z poprzedniej pszenicy, dam łyżeczkę gęstwy żeby zmusić drożdże do cięższej pracy.

    Wyszło 13 Brix i wcale nie czuć bananów gdzie fermentuje. Bzu tez nie. Pszeniczne to na pewno nie będzie

    Po dwóch tygodniach spasteryzowałem piwo bo bo jakieś śluzowce się zalęgły na wierzchu. Nic specjalnego ale...
    Poszło do kega, nagazuje sztucznie oraz do 10 butelek z odrobiną Nottinghamów i po ok 10g cukru/litr
    Do tego butelkowanego nasypałem łyżeczkę ziaren kolendry, jak stygło. Bydzie Witek
    edit: no i postało z tydzien czy dwa, otwarłem butelkę, nagazowane pięknie, taki witek pszeniczny wyszedł, bardzo poprawne i ciekawe piwo, bardzo ugładzone ale przez to sesyjne

    Edytka:14 10 2022 Do kega dodałem kiedyś drożdży pszenicznych ale nie chciały pracować to kiedyś wylądowały Nottinghamy. Na weekend pierwsza degustacja, dobre piwo, dobre dla ludu, smakowało i paniom i panom, taka pszenica ale z delikatnymi bananami, bez też jednak swoje zostawił, kwaskowate i owocowe. Bez wątpienia do powtórki.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2022-10-14, 13:14.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Rezane
    powstało z Koffe Stouta i Jasnego Ale w stosunku 50/50

    Poszło do 20 butelek 3g cukru/litr

    Powstało po lekturze przepisów na Stouta Kawowego. Wygląda, że za dużo kawy dodałem i chciałem mieć też coś ciekawego do picia dla gości.
    Raczej nie będzie to moja bajka bo kiedyś coś podobnego uwarzyłem i kawa była zbyt mało wyraźna ale wielu osobom baardzo smakowało.

    Ciekawość, ciekawość, ciekawość ....po 10 dniach w szopce zostało zdegustowane, bardzo dobre wyszło, zadziwiająco dobre...
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2022-05-06, 16:24.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Nie lubię całkiem jasnych piw domowych. choć tu troszkę przesadziłem z dobarwieniem. Za to w szkle będzie się prezentować "dostojnie" mimo 11blg

    Leave a comment:


  • e-prezes
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    garsteczka karmela ciemnego Strzegom
    garść jakiegoś brązowego
    Na dobarwienie czy po prostu miałeś resztki?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Polskie Ale
    pils 4,5 kg
    garsteczka karmela ciemnego Strzegom
    garść jakiegoś brązowego

    13'/45'/ 82*C-10'

    Sybilla 2021r 7,5 %AA (do obliczeń przyjąłem 7%) -15g/10g/ na 10'-10g co dało ok 18 IBU
    Pomiar ballingometrem pokazał 11Blg, troszkę za bardzo rozcieńczyłem ale takie chmielenie i zacieranie ładnie przykryje wodnistość. Myślę, że będzie się prezentować jak rasowa dwunastka

    12 na cichą do szopki. 26 do butelek 4,5g cukru/litr i od razu do szopki.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2022-04-26, 07:17.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A dziś Pszeniczka
    2.1 pszeniczny
    2,9 pils
    łyżka biszkoptowego bo nie lubię zbyt jasnych piw
    47*C-30' przerwa ferulikowo-białkowa Tak wyszło bo wodę przegrzałem
    25' podjazd do 72*C-45'
    76-10'

    Ładnie sie zatarło, filtrat kryształ,wysładzanie wodą zbyt zimną bo bojlera nie podkręciłem na max jak to zwykle robię.

    10g Marynki na 60'
    Spławikiem wyszło ok 11,8 blg po gotowaniu.

    Pojedzie na Mangrove Jack's /M20/ cała saszetka, uwodnione.
    Zadane wieczorem, na ciepło. Rano już w całym domu pachniało bananami
    Po trzech dniach w temperaturach pokojowych burzliwa się skończyła, poszło bez przelewania do szopki na cichą. Kilka dni mu dam i wyląduje w butelkach.

    A taka ciekawostka, piwo zakończyło burzliwą i tak na prawdę ZUPEŁNIE zakończyło fermentację bo ani troszkę nie wydyma wieczka. Albo za zimno drożdżakom jest. Nigdy nie miałem, aby piwo nie dofermentowywało. Nawet te ciepłolubne dociągają troszkę po wystawieniu do zimnego.

    Po tygodniu na cichej a po dziesieciu od warzenia poszło do butelek 11g cukru/litr, tydzień w ciepłym postoi.

    A po tygodniu zaczęło ubywać butelek Całkiem poprawna pszeniczka, drożdże całkiem, całkiem się spisały, najlepszy stosunek ceny do jakości
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2022-05-06, 16:27.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Stout Kawowy/Coffee Stout

    pils 4kg
    pszeniczny 400g
    karmel ciemny 400g
    jakiś biszkoptowy 200g
    palona kasza jęczmienna 100g
    kawa Espresso Intenso 130g

    15'/45'/15'

    Sybilla 14g/60'
    Sybilla 14g/10'
    IBU ok 15

    Na koniec gotowania wsypana kawa mielona.

    Znów dobra receptura na moją wodę, ładnie się zatarło, filtrat jak kryształ.
    Pod koniec chmielenia też pięknie klarowne, ładny przełom. Po dodaniu kawy już wszystko wyglądało inaczej ale i tak bardzo czyste poszło do chłodzenia.
    Spławik pokazał 12blg, zadane, na ciepło, świeżymi drożdżami ze zlanego dziś na cichą Marcowego.
    Kolor to bardzo ciemny brąz a nie czerń, pięknie pachnące kawą.
    Lag poniżej 12 godzin, rano już piękna piana.
    Po pięciu dniach koniec burzliwej, przelane na cichą i do szopki. Idzie ciepło, kilkanaście stopni w dzień, nie będzie to lagerowanie
    Po 26 dniach od warzenie dostał po 3g cukru/litr pogoda pod psem więc pięknie się jednak lageruje.

    Edit1: z dyskusji na forach wynikało, że taka ilość kawy to dużo za dużo ale to nie prawda, banialuki internetowych "znafcuf" Bardzo dobre piwo o smaku i zapachu kawy. Jedynie za jasne ale to drobnostka
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2022-07-10, 16:05.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Marcowe, bo w marcu

    5kg pils super jasny
    2 garsteczki czegoś brązowego
    1 garsteczka karmel ciemny Strzegom
    30/30/15
    30g Sybilli 2019 na 60' co da ok 18 IBU i przy mojej wodzie więcej nie można.

    Ot i cala filozofia .Najważniejsze w tym wszystkim będzie to, żeby pić dopiero po trzech miesiącach, wtedy jest doskonałe. Wiadomix, że wcześniej będa degustacje ale zasada trech miesięcy jest obowiązująca.

    Filtrat idealnie klarowny, dobrze zatarte i dobra receptura się okazało. Nawet przełom ładny był.
    I znów bonanza z odczytami, 14,5 Brix/13 blg
    Zadane porcją Nottinghamów z warki nr 2, wieczorem na ciepło, po schłodzeniu wodą w brodziku, lag nie więcej niż 12 godzin.
    31 na cichą/lagerowanie/ w szopce ogrodowej, dzień dwa za wcześnie ale potrzebowałem fermentor.
    Fermentowało w ok 16/18*C
    I po tygodniu cichej poszło do butelek 3g cukru/litr. Dobrze się zapowiada, rasowo

    Edytka1: No i wyszło takie jak miało wyjść, jedynie niepotrzebne w tym zasypie "zaciemniacze" bo jednak da się je wyłapać w smaku, im czystszy marcen tym lepszy choć różne bywają, te tradycyjne różnią się jednak między sobą i ten mój wcale nie odstaje od stylu.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2022-07-10, 16:14.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
    dadek
    Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
    2025-09-27, 03:28
  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 20:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 22:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 09:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 15:53
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...