Jest okazja bo to mój setny post a piwo #13 więc sami widzicie
"Mrożkowe"Warzone 06 11 2006/Blg 13
Pils-2kg
Monach-2kg
Czekoladowy-0.1kg
Karmel jasny-0,2kg
Karmel ciemny-0,2k
Płatki owsiane błysk-0,5kg
Kwasek cytrynowy-20 gram od razu do wody
Drożdże BP "Spezial-Trocken-Bierhefe (gęstwa z poprzedniej)
Zacieranie:
62* do 72* w ciągu 50 minut
72* przez 30 minut
74* przez 10 minut
Filtrowanie-i wtedy mnie tkło!!!zrobiłem próbę a tu DODATNIA
Po odfiltrowaniu temp około 57*-podjechałem do 65* i potrzymałem 20* ,podjechałem do 72*,potrzymałem 20 minut i ciągle dodatnia,podjazd do 75* postało 15 minut i zacząłem gotować.
Chmielenie:
50 gram/0 minuta z 60 +50 gram/30 minuta(ostatnie chmielenie w "woreczkach" dlatego taka słaba wydajność chmielu)
Granulat perle 10%AA
W końcu poszło do fermentacji takie jak było,ciągle skrobia była lekko widoczna!!
Fermentacja w temp 15* już praktycznie zakończona,jutro pójdzie na cichą.
F&A Home Brewery
Collapse
Related Topics
Collapse
-
Alk. 5,0 %
Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
"Wszak wszyscy to wiecie,
Radom słynie w świecie,
od Karpat po Hel,
piwem Saskiego EL".
Jakiś mały...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-19, 21:28 -
-
Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU
SZYBKI OPIS;
3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
0.5KG MIODOWEGO SLODU
0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
0.5KG MIODU GRYCZANEGO...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.