Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1.Warka potrzebna pomc (stout)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MAD-HOPS
    Junior
    • 09-2017
    • 17

    1.Warka potrzebna pomc (stout)

    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO
    0.25KG PLATKOW OWSIANYCH
    125 GRAM KAKAO
    CHMIELENIE
    50 GRAM PHOENIX 25 MINUT
    50 GRAM CITRA 15 MINUT
    0.5KG LACTOZY
    DROZDZE M42 MANGROVE JACK,S
    PROCES
    1.NAJPIER ZAGOTOWALEM KAKAO PUZNIEJ WYCHLODZILEM PRAWIE ZE DO 2 STOPNI I ZEBRALEM TLUSZCZ Z WYWARU
    DZIEKI;MAD.HOP
    2.ZATARLEM SLOD MIODOWY I CZEKOLADOWY W TEMPERATURZE 67 C PRZEZ 1 GODZINE PLUS DOGRZANIE
    3.ODFILTROWALEM I WYSLODZILEM 5 LITRAMI WODY
    4.DODALEM EKSTAKTY I WYWAR Z KAKAO I WARZENIE PRZEZ GODZINE PLUS CHMIELENIE 15.MINUT PRZED KONCEM LACTOZA +MIOD

    5.DROZDZE ROZPUSZCZONE W WODZIE 26 C Z DODATKIEM 3 LYZEK BRZECZKI
    6.WYSTUDZENIE+ DOLANIE WODY DO 21 LITROW
    7.SPRAWDZENIE SG1.080 CO WEDLOG MOJEGO PRZELICZNIKA DAJE 19STOPNI PLATO
    8.ZADANIE DROZDZY DO BRZECZKI
    9.FERMENTACJA
    1. DZIEN TEMPERATURA RANO 19.5 C WIECZOR 18C
    2.DZIEN-RANO17.5 C WIECZOREM18.5 C
    3.DZIEN-RANO18 C WIECZOR18.3C
    4.DZIEN-R-18 C W-18.5C
    5.DZIEN-R-17.5 C W-18C FERMENTACJA ZWALNIA
    6.DZIEN-R-17.5 C W-18.3C FERMENTACJA BARDZO MALA PRAWIE BRAK OZNAK
    SPRAWDZAM CUKROMIERZEM 1.030 CZYLI 7.5 STOPNIA PLATO WEDLOG MOJEJ TABELI
    7.DZIEN PODWYSZAM TEMPERATURE 19.5.C WIECZORE JEST 21 C

    TERAZ MOJE PYTANIA KIEDY PRZELEWAC NA CICHA FERMENTACJE BO DROZDZE SA BARDZO LENIWE I CHYBA WJECEJ NIE DADZA RADY CZY JEST INNY SPOSUB ABY DAC IM KOPA
    WIEM ZE TA WARKA WYGLODA DZIWNIE ALE WARUNKI W DOMU I SPRZETOWE SA NARAZIE TAKIE JAKIE SA
    ZA BYKI W PISOWNI PRZEPRASZAM SZKOLA BYLA NA WZGORZU
  • Jimmy_jb
    • 11-2005
    • 911

    #2
    Po pierwsze to wyłącz CapsLock i pisz normalnie.
    Po drugie to nie napisałeś jakie drożdże i ile ich zadałeś, do tego brakuje mi opisu metody napowietrzenia brzeczki przed ich zadaniem.
    Po trzecie - siedem dni fermentacji dla tak mocnego piwa to mało, spokojnie zostaw jeszcze na tydzień w 20 stopniach C. Wtedy zmierz i jeśli przez dwa dni nie będzie spadać to lej w butelki. Dałeś dość dużo laktozy, która jest cukrem niefermentowalnym więc końcowe stężenie będzie podwyższone.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • MAD-HOPS
      Junior
      • 09-2017
      • 17

      #3
      Witam dziekuje za odpowiedz
      drozdze to Mangrove Jacks m42 suche 10gram,
      napowietrzalem poprzes przelanie z fermentora do drugiego fermentora 3krotnie
      Dzieki

      Comment

      • MAD-HOPS
        Junior
        • 09-2017
        • 17

        #4
        Witam dziekuje za odpowiedz
        drozdze to Mangrove Jacks m42 suche 10gram,
        napowietrzalem poprzes przelanie z fermentora do drugiego fermentora 3krotnie
        .Jezeli bende butelkowac czy dodac glukoze a i ile?
        Dzieki
        Last edited by MAD-HOPS; 01-10-2017, 19:03.

        Comment


        • #5
          Powinieneś dać co najmniej 2x tyle drożdży. Przy takiej ilości drożdży i wysokim ekstrakcie polecam fermentować minimum 4 tygodnie. O przelewaniu na cichą zapomnij. Jest to niepotrzebny zabieg.

          Comment

          • MAD-HOPS
            Junior
            • 09-2017
            • 17

            #6
            Serdecznie dziekuje
            To rozumiem ze przy piwach z wysokim ekstraktem dodajemy 20gram drozdzy ,tylko kiedy rozpoznajemy ze to jest ten odpowiedni moment na z wiekszenie ilosci drozdzy
            Dzieki

            Comment

            • marek-
              Member
              • 07-2012
              • 70

              #7
              Przyjmijmy w bardzo dużym uproszczeniu że powyżej 20l 16blg dajemy 2 saszetki drożdży suchych, gdzie jedna to ok 10g. Oczywiście drożdże uwadniamy.
              Bardziej szczegółowe analizy "ile drożdży" ułatwi kalkulator ze strony http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
              Popieram sugestię żeby zostawić fermentację w obecnym wiadrze na 4 tygodnie i później brać się za butelkowanie, przelewanie na cichą jest bez sensu (dla Twojego piwa).

              Comment

              • fidoangel
                Senior
                • 07-2005
                • 3489

                #8
                Co do bezsensu przelewania na cichą to mam nieco odmienne zdanie, są szczepy drożdży, bardzo popularne jak choćby S-05, które pozostawiają warstwę drożdży zawsze na wierzchu, inne zostawiają warstwę jakby czegoś twardego (deka) jak Nottinghamy a inne dofermentowują tygodniami.
                Wszystkie te problemy załatwia przelanie piwa na cichą. Weźcie pod uwagę, że kolega zaczyna przygodę z piwowarstwem i pewne procesy należy na tym etapie uprościć. W wielu przypadkach zbyt szybkie butelkowanie bez przelania na cichą to piwo mętne o zbyt drożdżowym posmaku lub co najmniej przegazowane.
                Last edited by fidoangel; 02-10-2017, 20:56.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • MAD-HOPS
                  Junior
                  • 09-2017
                  • 17

                  #9
                  Dzieki za pomoc i wiedze!
                  Piwo zostaje na dluzej w wiaderku w sobote nastepny pomiar blg
                  o rezultacie nie zapomne poinformowac

                  Comment

                  • MAD-HOPS
                    Junior
                    • 09-2017
                    • 17

                    #10
                    Witam
                    Po tygodniu blg nie spadlo !!! ani troszke
                    wiec za butelkowalem z 5.5 grama glukozy na 1 litr i odstawilem do refermentacij ,
                    tylko jeszcze jedno male pytanko jak dlugo i w jakiej temperaturze powinna trwac refermentacja..
                    Obecnie jest okolo19.5 c
                    Dziekuje

                    Comment

                    • mikas86
                      Member
                      • 08-2016
                      • 38

                      #11
                      Ja zawsze pierwsze 5-7dni refermentacji trzymam piwko w temperaturze w której fermentowalo, później trafia do piwnicy i tam już zostaje aż do opróżnienia butelek

                      Comment

                      • MAD-HOPS
                        Junior
                        • 09-2017
                        • 17

                        #12
                        Dzieki za cenne uwagi i rady,
                        Piwko juz odpoczywa w piwnicy za 4 tygodnie pierwsza degustacja
                        i mam nadzieje ze bendzie ok.
                        A juz w niedziele 2 warka ale juz ze slodow ,
                        bendzie to clon piwa (dead pony club)brewdog)
                        Pozdrowienia

                        Comment

                        • fidoangel
                          Senior
                          • 07-2005
                          • 3489

                          #13
                          Ja bym za tydzien pierwsze otworzył, nooo, może dwa tygodnie bym wytrzymał
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • MAD-HOPS
                            Junior
                            • 09-2017
                            • 17

                            #14
                            Waraka nr 2

                            Witam ponownie wlasnie druga warka w fermentorze.
                            Mial byc klon (dead pony club) ale jak na moje oko to jest duzo za ciemne?
                            1.Maris Otter Pale 4.56 kg
                            2.Cara Malt 0.4 kg
                            3.Crystal 60L
                            4. Citra 44gr na 10 minut
                            5.Mosaic 28gr na 5 minut
                            6.Simcoe28gr na 5 minut

                            7.Citra 28gr na 0 minut
                            8.Simcoe 28 na 0 minut
                            9.Mosaic 70 gr na cicha
                            10.Drozdze us-05
                            11.Mech irlandzki 5gr na 10 minut
                            Wedlog mojego kalkulatora chmielenie daje mi oklo 40 ibu
                            Wszystko zaterte na lenia 64/c 30 minut 68/c 30minut dogrzanie 78/c na 10 minut.
                            1 godzine gotowanie,
                            Efekt koncowy 20 litrow 1.050czyli okolo12.5 plato
                            Komora fermentacyjna ustawiona na 17.5 /C

                            Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane
                            Dzieki

                            Comment

                            • MAD-HOPS
                              Junior
                              • 09-2017
                              • 17

                              #15
                              Witam
                              po siedmiu dniach fermentacij pomiary wyszly na poziomie 1.014 czyli 3.5plato,ale rurka fermentacyjna czasami zagadai teraz co zrobic, zostawic na pare dni czy przelewac na cicha i dodac chmielu na aromat

                              Mad-Hops

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎