F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • zgoda
    replied
    Moja grochówka idealnie klarowna.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Obie "zupki" poszły na cichą i od razu na balkon, mętne.

    "Grochówka" zeszła do 2,5 Blg i jakaś kwaskowata, dziwna.
    "Kartoflanka" zeszła do 4 Blg, pięknie pachnie, smaczna, coś w kierunki sahti.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Dzisiaj zapasy wzrosły o 4 skrzynki:

    2 #33 A oraz 2 #34 B
    Oba piwa były na T-58 ,odfermentowały do 6,5blg i dostały po 15 łyżeczek cukru (na fermentor) do nagazowania.
    I właśnie popijam
    Sześć lat w butelkach i mimo, że nie były to mocne piwa to doskonale zniosły tak długie leżakowanie. Smaczne, bez śladów czegokolwiek nieprawidłowego choć 34B jakby lekko kwaskowate. Stały na budowie, zimą prawie zamarzały, latem gorąco miały i nic im to nie zaszkodziło.

    A tak wysokie odfermentowanie spowodowało, że dłuuuuuugo musiałem gaz, co jakiś czas, upuszczać.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
    Emeryci mają dużo czasu.
    Tjaaaa, prędzej ludzie na Marsa polecą nim ja emerytury doczekam.

    Leave a comment:


  • Marcin_wc
    replied
    Coś mi nie pasowało. Ale ze mnie tępak.

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    Niezłe tępo! Wychodzi warka co trzy dni.
    Właśnie nie tępo a zdecydowanie mocne tempo

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Emeryci mają dużo czasu.

    Leave a comment:


  • Marcin_wc
    replied
    Niezłe tępo! Wychodzi warka co trzy dni.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Psia krwia, właśnie studzi się 14 warka w tym roku uwarzona i skapłem się, że to był jedyny wolny fermentor, który był przeznaczony do przelewania na cichą. A "zupki" już trzeba by przelać. Trzeba jutro na siłę coś w kegi wsadzić, może pilsy już dofermentowały?
    Jutro jadziem na wieś zobaczyć.

    Leave a comment:


  • gwzd
    replied
    Na pewno nie to, ale w sumie bardzo prawdopodobne, że to był miks piwa z sokiem. Zatem udanego eksperymentu

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    O, lubię jak temat troszkę się rozrusza

    @gwzd czy to było to piwo http://browar.biz/forum/showthread.p...924#post990924? Ono nie jest z ziemniaków tylko z sokiem z ziemniaków.

    Nie wiem czy coś z tego będzie bo drożdże ostatnio zakupione jakieś dziwne są. Nottinghamy a piwo wędzone po tygodniu fermentacji nie zamierza sie klarować. Następne warki podobnie, mimo że fermentacja ruszała po kilku godzinach, mętne całkiem.

    Nie chciałbym pięciu fermentorów do Szczecina wysyłać...

    Leave a comment:


  • gwzd
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    A z nudów panie, z nudów...

    Piłeś piwo z ziemniaków albo z grochu bo ja nie a jestem ciekaw. Pewnie nigdzie nie można takiego kupić to zrobiłem.
    W listopadzie na lotnisku Schoenefeld w Berlinie kupiłem niemieckie piwo ziemniaczane. Nic specjalnego to nie było. Zwykły lager, a w aromacie wyczuwalny surowy, obrany ziemniak.

    Leave a comment:


  • Maggyk
    replied
    Fido a może być zrobił na WWP stoisko gastronomiczne: na pierwsze byłaby kartoflanka, na drugie groch (oby bez kapusty), a o piwo na deser to już my się zatroszczymy?

    Leave a comment:


  • dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
    Groch też?
    To o grochu był cytat, zgoda się pytał już

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Anteks, a Ty to widział?
    Groch też?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...