F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    #4, #5 poszły na cichą przed chałupę. Jechały w 14-16°C. Jeszcze mogły stać na burzliwej ale miałem troszkę czasu to przelałem.

    #1, #2 dostały po 50g chmielu na zimno. Nie pamiętam co to było ale były dwa różne i dziwne nazwy miały, żadne z tych powszechnie znanych.

    Temperatury na cichej to 6°C nocą do 10°C w dzień. Idzie ocieplenie.

    Piwo na s-05 ładnie pachniało a to na s-04 jakoś nieprzyjemnie, jakby aptecznie?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    05 10 2017

    25l/15 Brix
    Zadane S-04
    A po gotowaniu i dolaniu części wody, która została z wysładzania, drożdże dostały do pożarcia 26l 13,5 Brix

    07 10(sobota)
    #3 poszło na cichą
    #4 oczywiście wylazło z baniaka, 30l+s-05 w standardowym fermentorze musiało wyleźć, wyczyszczono i umyto, po dwóch-trzech godzinach znów wylazło, wystawiłem na trawnik ale w nocy 8°C więc rano z powrotem dałem do "fermentowni" w 16°C, nie dobrze te wahania temperatury, to był błąd, może być widoczny w jasnym lekkim piwie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-10-08, 10:12.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #5 Afro-Amerykanin

    05 10 2017
    4kg pale ale
    0,4 czyli resztka wędzonego Best Maltz
    0,9 karmel 300 Strzegom
    67°C (ustalona po wsypaniu słodów) -> 2 godz
    woda zakwaszana, filtrat idealny
    30g Simcoe USA na 30'
    30 Simcoe na 15'
    30g Simcoe na 5'
    25l/15 Brix
    Zadane S-04

    #1 poszło na cichą, czyste, klarowne pracowało w 17-18°C otoczenia.
    #4 jedzie na S-05 zadane w 20°C i wystawione na huragan który właśnie sie zaczął
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-10-05, 18:46.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #4 Golden ale

    05 10 2017
    5,5 kg pale ale
    74°C ( po wsypaniu 67°C)- 1,5 godz
    woda zakwaszana, filtrat mętny.
    20g cascade na 30'
    20 cascade na 15'
    20g cascade na 5'

    Dużo się wygotowało to dolałem gorącej wody z chłodnicy aby było 30l 11,5 brix
    Ładny przełom.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-10-05, 13:40.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #3 Karmelowe

    28 09 2017
    4,5 kg pale ale+0,5 kg karmel (300)
    76°C-> 1,5godz->66°C
    20g Sybilla nie FWH
    20 cascade 30'
    26l-13,5 Brix
    mniej mętne ale ciągle sporo

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #2

    27 09 2017
    4kg pale ale+2kg wędzony torfem+1kg biszkoptowy
    75°C ->po pół godz+2l wrzątku-> 1,5 godz spadło do 72°C
    wysładzanie bez zakwaszania wody
    40g simcoe (2016) FWH
    23l 15,5 Brix (słaba wydajność)
    s-05 12godz lag

    05 10 na cichą
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-10-05, 12:30.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    2017 #1

    No to lecimy:
    5kg pale ale
    75°C-. 1,5 godz
    wysł 2x10l (2x4 krople kwasu)
    60g Sybilla (2015) FWH+40g do wystudzonej ok 30-40°C
    12 Brix/27l
    mętne bardzo, szybko schłodzone
    s-04 zadane w 20°C
    lag 24 a może i 36 godzin
    fermentacja w 17-18°C otoczenia

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Świerkowe #1

    No i doczekaliśmy się:
    Świerkowe 2017 #1

    pale ale 6kg
    sybilla 2015 43g
    woda twarda
    pędy świerkowe 330g

    70°C>zasyp>dało 62°C>podjazd do 72 (10-15') i zostawione na 1,5h.

    Wysładzanie:10l 14,5 blg oraz 21l 12blg.

    Gotowanie:
    10l 10g sybilli FWH na 60', w połowie chmielenia 100g pędów świerka, na 0' 30g i poszło do chłodzenia do miski na trawniku.

    21l 33g sybilli FWH, w połowie 150g pędów a po włączeniu chłodzenia 50g.

    I teraz zonk, po chłodzeniu pomiar pokazał odpowiednio 15 oraz 9 blg. Przy mojej wodzie ta ilość chmielu w tak lekkim piwie dałaby nieprzyjemną goryczkę więc wymieszałem tak, że uzyskałem 26l 11blg i jakieś 6l 12,5 blg, cały pomysł na uzyskanie dwóch zasadniczo różnych piw nie wypalił.

    No i jeszcze jedna sprawa, od dawna używam kociołków elektrycznych ala lidlowski, we wszystkich jest problem z gotowaniem bo albo nie jest w stanie zagotować i wtedy trzeba zewrzeć termostat albo histereza mechanicznych termostatów jest taka, że za mocno gotuje i ucieka z gara, myślałem o sterowniku, dokładnym termostacie ale koszty takiej inwestycji są bez sensu. Na Allecośtam kupiłem za 15 zyla regulator mocy, po zagotowaniu podłączam pod to kociołek, pokrętełkiem ustawiam żeby leciutko pyrkotało i zajmuje się swoimi sprawami .

    No i jeszcze jedno, zebrała się już większa grupa miłośników Świerkowego

    Zaloguj się do Facebooka, aby zacząć udostępniać różne rzeczy oraz łączyć się ze znajomymi, rodziną i ludźmi, których znasz.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Odliczamy...
    Attached Files

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Historyjek o Kveikach ciąg dalszy, po dwóch miesiącach zakwas zupełnie stracił swoje pierwotne właściwości, zupełnie leniwy jest, nie chce pracować w temperaturze pokojowej, chleby rosną tylko w ciepłym, hmmm, zupełnie jakby nie było w nim bakterii tylko drożdże. Dam do analizy aby być pewnym co i jak.

    A co do piw to trzeba będzie panel degustacyjny zrobić bo zupełnie nie wiem co myśleć, jakie efekty dało zastosowanie Hot Hedów a co mi się wydaje.

    No i jeszcze wielkie rozczarowanie, na Beer Geeku liczyłem na kilka piw na Kveikach a tylko trzy były a z tego dwa soury. Zupełnie nie łapię idei robienia kwasów na tych drożdżach.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    I tak sobie stało, raz w zimnym, prawie zamarzało, raz w gorącym, pewnie z 30°C też miewało i za cholerę nie chciało się ułożyć. Wanilia a właściwie wanilina jakoś nie pasowała do całości aż ostatnio, po kolejnym, dziesiątym wrocławskim, grudniowym wieczorku porterowym znów zdegustowałem i szok, idealny porterek

    Trzy i pół roku potrzebował aby się zbalansować a myślałem, że nigdy nic dobrego z tego nie będzie.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    I jeszcze jedna ciekawostka związana z tym porterkiem. Aż się dziwię, że wyszło z tego takie dobre piwo. Teoretycznie nie miało prawa być pijalne.
    No ale cóż, znów praktyka wyje..ła teorię

    http://browar.biz/forum/showthread.p...473#post907473
    Ale heca, znalazłem jeszcze kilka butelek, prawie siedem lat od warzenia, kapsle już ze sporymi oznakami korozji, warunki przechowywania takie sobie, pod schodami , zapach porterowy, szlachetna śliwka dominuje, czyściusieńki.
    Smak, hmmmmm, śliweczka i nie wiele poza tym, może sensorycy coś by znaleźli ale dla mnie dominująca.

    Ogólne wrażenia, po tylu latach nieźle sie starzeje, w sposób charakterystyczny dla porterów domowych i nie oszukanych porterów komercyjnych, choć zbyt niski ekstrakt początkowy, w zasadzie poniżej porterowych standardów, daje zbytnią lekkość jak dla portera.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dwa dni podhodowany zakwas na Kveikach, drugi chlebek już dzisiaj. Poprzedni bardzo ładny wyszedł ale gorzki, drożdże zakrążkowałem i ta ilość chmielu wystarczyła aby dać paskudną goryczkę.

    Co ciekawe, chleb rośnie normalnie do pewnego momentu a jak już wyrośnie do brzegów foremki to zaczyna rosnąc w oczach, dosłownie, jakby dostał jakiegoś szalonego spida. Trzeba wtedy grzać piekarnik i piec. Co ciekawe mało rośnie już w czasie samego pieczenia.
    Jednokrotne złożenie wystarcza aby chlebek był bez "przestrzałów", oczka drobne, gęste.
    Na fotce krojony jeszcze mocno ciepły.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    W naszym browarze praca wre na całego, na tapecie bardzo dziwne drożdże Omega HotHead Ale OYL-057 czyli oryginalny Kveik z dalekiej Norwegii.

    Powstały piwa na nich piwa od lekkiej dziesiąteczki aż po 18 blg, od Pale ale, przez stouta aż do Mocnego Szkockiego. Fermentujemy w niskim zakresie temperatur, a dla tych drożdży w bardzo niskim czyli w temperaturach pokojowych. W planach lager na tych Kveikach.
    Na pełne oceny jeszcze czas, nie wiemy jak reagują na różne profile wody i niskie temperatury.

    Ale ciekawostką nie jest piwo tylko chleb. Chciałem wyhodować zakwas chlebowy, blend bardzo starego zakwasu z Kveikami. Po kilkunastu minutach od zmieszania łyżeczki zakwasu z łyżeczką drożdży i łyżką mąki żurkowej żytniej chciało wyleźć ze słoiczka więc zagniotłem pszenno-żytni, po pół godzinie złożyłem, dałem do wyrastania a za godzinę już nie miał miejsca w formie do rośnięcia
    Wywaliłem na deskę i nim się nagrzał piekarnik urosło o ok 1cm.
    Piecze się, ciekawe co wyjdzie.
    Wiedziałem, że Kveiki są żarłoczne ale to przerosło moje oczekiwania. Zakwas/blend też hoduję ale od razu wylądował w lodówce, niech bakterie też mają jakąś szansę .

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Świerkowe 2016

    Mordo knigi mordo kniżkami a to właśnie tu, bezwzględnie, trzeba wkleić sprawozdanie z ostatniego warzenia.

    4 kg Pale ale wsypane do wody 70°C
    spadło do 65°C, podbicie 2l wrzątku do 69°C ->1,5h (spadło do 62°C)

    Chmielenie:
    15g Marynki/60'
    150g świerku na 30'
    50g świerku na 0'

    Wyszło jakieś 20-22l 10 blg. Wydajność pod zdechłym Azorkiem, chyba słód był stary.

    Brzeczkę pożarły Califofnia ale, gęstwa świeża, w dość wysokiej temp bo z 22°C ale myślę że to dobra temp dla tych drożdży i dla takiego piwa.

    Takie niskie blg to wyzwanie dla każdego piwa , zobaczymy za miesiąc czy da radę, już prawie miesiąc w kegu sobie siedzi. Leżakuje w temperaturze pokojowej.

    A tu filmik

    Leave a comment:


  • amap
    replied
    Faktycznie zapiski robocze ;-)

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...