#4, #5 poszły na cichą przed chałupę. Jechały w 14-16°C. Jeszcze mogły stać na burzliwej ale miałem troszkę czasu to przelałem.
#1, #2 dostały po 50g chmielu na zimno. Nie pamiętam co to było ale były dwa różne i dziwne nazwy miały, żadne z tych powszechnie znanych.
Temperatury na cichej to 6°C nocą do 10°C w dzień. Idzie ocieplenie.
Piwo na s-05 ładnie pachniało a to na s-04 jakoś nieprzyjemnie, jakby aptecznie?
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
A po gotowaniu i dolaniu części wody, która została z wysładzania, drożdże dostały do pożarcia 26l 13,5 Brix
07 10(sobota)
#3 poszło na cichą
#4 oczywiście wylazło z baniaka, 30l+s-05 w standardowym fermentorze musiało wyleźć, wyczyszczono i umyto, po dwóch-trzech godzinach znów wylazło, wystawiłem na trawnik ale w nocy 8°C więc rano z powrotem dałem do "fermentowni" w 16°C, nie dobrze te wahania temperatury, to był błąd, może być widoczny w jasnym lekkim piwie.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-10-08, 10:12.Leave a comment:
-
#5 Afro-Amerykanin
05 10 2017
4kg pale ale
0,4 czyli resztka wędzonego Best Maltz
0,9 karmel 300 Strzegom
67°C (ustalona po wsypaniu słodów) -> 2 godz
woda zakwaszana, filtrat idealny
30g Simcoe USA na 30'
30 Simcoe na 15'
30g Simcoe na 5'
25l/15 Brix
Zadane S-04
#1 poszło na cichą, czyste, klarowne pracowało w 17-18°C otoczenia.
#4 jedzie na S-05 zadane w 20°C i wystawione na huragan który właśnie sie zacząłOstatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-10-05, 18:46.Leave a comment:
-
#4 Golden ale
05 10 2017
5,5 kg pale ale
74°C ( po wsypaniu 67°C)- 1,5 godz
woda zakwaszana, filtrat mętny.
20g cascade na 30'
20 cascade na 15'
20g cascade na 5'
Dużo się wygotowało to dolałem gorącej wody z chłodnicy aby było 30l 11,5 brix
Ładny przełom.Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-10-05, 13:40.Leave a comment:
-
#3 Karmelowe
28 09 2017
4,5 kg pale ale+0,5 kg karmel (300)
76°C-> 1,5godz->66°C
20g Sybilla nie FWH
20 cascade 30'
26l-13,5 Brix
mniej mętne ale ciągle sporoLeave a comment:
-
#2
27 09 2017
4kg pale ale+2kg wędzony torfem+1kg biszkoptowy
75°C ->po pół godz+2l wrzątku-> 1,5 godz spadło do 72°C
wysładzanie bez zakwaszania wody
40g simcoe (2016) FWH
23l 15,5 Brix (słaba wydajność)
s-05 12godz lag
05 10 na cichąOstatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-10-05, 12:30.Leave a comment:
-
2017 #1
No to lecimy:
5kg pale ale
75°C-. 1,5 godz
wysł 2x10l (2x4 krople kwasu)
60g Sybilla (2015) FWH+40g do wystudzonej ok 30-40°C
12 Brix/27l
mętne bardzo, szybko schłodzone
s-04 zadane w 20°C
lag 24 a może i 36 godzin
fermentacja w 17-18°C otoczeniaLeave a comment:
-
Świerkowe #1
No i doczekaliśmy się:
Świerkowe 2017 #1
pale ale 6kg
sybilla 2015 43g
woda twarda
pędy świerkowe 330g
70°C>zasyp>dało 62°C>podjazd do 72 (10-15') i zostawione na 1,5h.
Wysładzanie:10l 14,5 blg oraz 21l 12blg.
Gotowanie:
10l 10g sybilli FWH na 60', w połowie chmielenia 100g pędów świerka, na 0' 30g i poszło do chłodzenia do miski na trawniku.
21l 33g sybilli FWH, w połowie 150g pędów a po włączeniu chłodzenia 50g.
I teraz zonk, po chłodzeniu pomiar pokazał odpowiednio 15 oraz 9 blg. Przy mojej wodzie ta ilość chmielu w tak lekkim piwie dałaby nieprzyjemną goryczkę więc wymieszałem tak, że uzyskałem 26l 11blg i jakieś 6l 12,5 blg, cały pomysł na uzyskanie dwóch zasadniczo różnych piw nie wypalił.
No i jeszcze jedna sprawa, od dawna używam kociołków elektrycznych ala lidlowski, we wszystkich jest problem z gotowaniem bo albo nie jest w stanie zagotować i wtedy trzeba zewrzeć termostat albo histereza mechanicznych termostatów jest taka, że za mocno gotuje i ucieka z gara, myślałem o sterowniku, dokładnym termostacie ale koszty takiej inwestycji są bez sensu. Na Allecośtam kupiłem za 15 zyla regulator mocy, po zagotowaniu podłączam pod to kociołek, pokrętełkiem ustawiam żeby leciutko pyrkotało i zajmuje się swoimi sprawami.
No i jeszcze jedno, zebrała się już większa grupa miłośników Świerkowego
Leave a comment:
-
Historyjek o Kveikach ciąg dalszy, po dwóch miesiącach zakwas zupełnie stracił swoje pierwotne właściwości, zupełnie leniwy jest, nie chce pracować w temperaturze pokojowej, chleby rosną tylko w ciepłym, hmmm, zupełnie jakby nie było w nim bakterii tylko drożdże. Dam do analizy aby być pewnym co i jak.
A co do piw to trzeba będzie panel degustacyjnyzrobić bo zupełnie nie wiem co myśleć, jakie efekty dało zastosowanie Hot Hedów a co mi się wydaje.
No i jeszcze wielkie rozczarowanie, na Beer Geeku liczyłem na kilka piw na Kveikach a tylko trzy były a z tego dwa soury. Zupełnie nie łapię idei robienia kwasów na tych drożdżach.Leave a comment:
-
I tak sobie stało, raz w zimnym, prawie zamarzało, raz w gorącym, pewnie z 30°C też miewało i za cholerę nie chciało się ułożyć. Wanilia a właściwie wanilina jakoś nie pasowała do całości aż ostatnio, po kolejnym, dziesiątymwrocławskim, grudniowym wieczorku porterowym znów zdegustowałem i szok, idealny porterek
Trzy i pół roku potrzebował aby się zbalansować a myślałem, że nigdy nic dobrego z tego nie będzie.I jeszcze jedna ciekawostka związana z tym porterkiem. Aż się dziwię, że wyszło z tego takie dobre piwo. Teoretycznie nie miało prawa być pijalne.
No ale cóż, znów praktyka wyje..ła teorię
http://browar.biz/forum/showthread.p...473#post907473, zapach porterowy, szlachetna śliwka dominuje, czyściusieńki.
Smak, hmmmmm, śliweczka i nie wiele poza tym, może sensorycy coś by znaleźli ale dla mnie dominująca.
Ogólne wrażenia, po tylu latach nieźle sie starzeje, w sposób charakterystyczny dla porterów domowych i nie oszukanych porterów komercyjnych, choć zbyt niski ekstrakt początkowy, w zasadzie poniżej porterowych standardów, daje zbytnią lekkość jak dla portera.Leave a comment:
-
Dwa dni podhodowany zakwas na Kveikach, drugi chlebek już dzisiaj. Poprzedni bardzo ładny wyszedł ale gorzki, drożdże zakrążkowałem i ta ilość chmielu wystarczyła aby dać paskudną goryczkę.
Co ciekawe, chleb rośnie normalnie do pewnego momentu a jak już wyrośnie do brzegów foremki to zaczyna rosnąc w oczach, dosłownie, jakby dostał jakiegoś szalonego spida. Trzeba wtedy grzać piekarnik i piec. Co ciekawe mało rośnie już w czasie samego pieczenia.
Jednokrotne złożenie wystarcza aby chlebek był bez "przestrzałów", oczka drobne, gęste.
Na fotce krojony jeszcze mocno ciepły.Leave a comment:
-
W naszym browarze praca wre na całego, na tapecie bardzo dziwne drożdże Omega HotHead Ale OYL-057 czyli oryginalny Kveik z dalekiej Norwegii.
Powstały piwa na nich piwa od lekkiej dziesiąteczki aż po 18 blg, od Pale ale, przez stouta aż do Mocnego Szkockiego. Fermentujemy w niskim zakresie temperatur, a dla tych drożdży w bardzo niskimczyli w temperaturach pokojowych. W planach lager na tych Kveikach.
Na pełne oceny jeszcze czas, nie wiemy jak reagują na różne profile wody i niskie temperatury.
Ale ciekawostką nie jest piwo tylko chleb. Chciałem wyhodować zakwas chlebowy, blend bardzo starego zakwasu z Kveikami. Po kilkunastu minutach od zmieszania łyżeczki zakwasu z łyżeczką drożdży i łyżką mąki żurkowej żytniej chciało wyleźć ze słoiczka więc zagniotłem pszenno-żytni, po pół godzinie złożyłem, dałem do wyrastania a za godzinę już nie miał miejsca w formie do rośnięcia
Wywaliłem na deskę i nim się nagrzał piekarnik urosło o ok 1cm.
Piecze się, ciekawe co wyjdzie.
Wiedziałem, że Kveiki są żarłoczne ale to przerosło moje oczekiwania. Zakwas/blend też hoduję ale od razu wylądował w lodówce, niech bakterie też mają jakąś szansę.
Leave a comment:
-
Świerkowe 2016
Mordo knigi mordo kniżkami a to właśnie tu, bezwzględnie, trzeba wkleić sprawozdanie z ostatniego warzenia.
4 kg Pale ale wsypane do wody 70°C
spadło do 65°C, podbicie 2l wrzątku do 69°C ->1,5h (spadło do 62°C)
Chmielenie:
15g Marynki/60'
150g świerku na 30'
50g świerku na 0'
Wyszło jakieś 20-22l 10 blg. Wydajność pod zdechłym Azorkiem, chyba słód był stary.
Brzeczkę pożarły Califofnia ale, gęstwa świeża, w dość wysokiej temp bo z 22°C ale myślę że to dobra temp dla tych drożdży i dla takiego piwa.
Takie niskie blg to wyzwanie dla każdego piwa , zobaczymy za miesiąc czy da radę, już prawie miesiąc w kegu sobie siedzi. Leżakuje w temperaturze pokojowej.
A tu filmik
Leave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Alk. 5,0 %
Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
"Wszak wszyscy to wiecie,
Radom słynie w świecie,
od Karpat po Hel,
piwem Saskiego EL".
Jakiś mały...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-19, 21:28 -
-
Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU
SZYBKI OPIS;
3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
0.5KG MIODOWEGO SLODU
0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
0.5KG MIODU GRYCZANEGO...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: