F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • skitof
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Typowe "wędzone sesyjne" nieprawdaż?
    Faktycznie, tego słodu wędzonego można użyć 100% zasypu i będzie bardzo dobre. Jestem zadowolony z tego piwa, jeden keg czeka na "Warsztaty", będziesz mógł porównać jak się zmieniło.
    To fakt, że pijalność tego piwa jest bardzo dobra. A jak przypuszczasz, w jakim kierunku się zmieni?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Typowe "wędzone sesyjne" nieprawdaż?
    Faktycznie, tego słodu wędzonego można użyć 100% zasypu i będzie bardzo dobre. Jestem zadowolony z tego piwa, jeden keg czeka na "Warsztaty", będziesz mógł porównać jak się zmieniło.

    Leave a comment:


  • skitof
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Zasyp:
    wędzony 5 kg " CastleMalting"
    pils 5 kg
    monach 2 kg
    karmel ciemny 350g
    karmel jasny 350g
    Zacieranie:
    52°C - 10'
    62°C - 10'
    72°C - 50'
    podbicie do 80°C i filtracja
    wysładzanie wodą z kranu 61°C
    Chmielenie: 60'
    od razu do odfiltrowanej brzeczki 300g Lubelskiego/2009r
    Jeden fermentor zadamy Urqelami, gęstwa z warki poprzedniej
    Dwa fermentory zadamy Americanami, gęstwa z warki poprzedniej
    No i #72 stało na mrozie na balkonie do wczoraj. Po dolaniu wrzątku podbiłem temperaturę do +5°C i zadałem świeżą gęstwą po burzliwej z #71.
    Drożdże miały 10°C wiec szok był spory ale już ładna pianka jest po kilkunastu godzinach od zadania wiec myślę, że będzie ok.
    Na cichą poszło #72. Przecedziłem całe piwo przez szmatkę aby uniknąć tych grudek.
    Po ponownym spróbowaniu piw wygląda na to, że 2001 powoli tracą pierwsze miejsce w moim prywatnym rankingu i już idą łeb w łeb z Americanami.
    No i wszystko już w beczkach.
    Na fermentowanych Americanami jakaś błonka, pewnie jakieś tlenowce bo w fermentorach tylko po 25l było więc dużo powietrza na górze miały.
    I jeszcze coś, na wszystkich, w toni przy powierzchni, gródki drożdży pływały, Oktoberfeściaków najwięcej. Chyba za krótka cicha ale nie chciałem w tak wysokich temperaturach dłużej trzymać.
    Aż sobie musiałem dokładnie poczytać czym to mnie uraczyłeś. To wędzone jest bardzo delikatnie wędzone. Początkowo niemal niewyczuwalne, dopiero z czasem nos wypełniają subtelne nuty dymu - wtedy pachnie wybornie. Ale spokojnie może być jeszcze bardziej wędzone. W ustach dym znowu ginie, a na pierwszy plan wysuwa się goryczka taka prawie od piw marcowych. Lekko pikantna i średniodługa. To pewnie ten Lubelski z 2009 r. I na kolor jeszcze zwróciłem uwagę, taki bladomiedziany świetnie pasuje.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #73 kegowanie

    No i wszystko już w beczkach.
    Na fermentowanych Americanami jakaś błonka, pewnie jakieś tlenowce bo w fermentorach tylko po 25l było więc dużo powietrza na górze miały.
    I jeszcze coś, na wszystkich, w toni przy powierzchni, gródki drożdży pływały, Oktoberfeściaków najwięcej. Chyba za krótka cicha ale nie chciałem w tak wysokich temperaturach dłużej trzymać.

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Czasem ciężko z ilością trafić bo trzy rodzaje kegów są na stanie plus 50-tka ale do niej niechętnie leję bo poważną impre trzeba robić aby to wypić a i kręgosłup tej pojemności też nie lubi
    Mnie, mnie, mnie zaproś !!!

    Leave a comment:


  • maroxan
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Poszło wszystko na cichą choć to na Oktoberfestach na jakby przyspieszoną. Teraz sobie stoją w temp. 15°C.
    Z powodu temperatury uznaliśmy, że kończymy sezon lagerowy. Wszystkie drożdże podszły w kanał.

    W planach jeszcze witt, stout, świerkowe i zapewne pszenica.
    Ciężko będzie bo kegi wszystkie pełne a do butelkowania taką już mam awersję, że jak mi kilka litrów piwa zostawało po kegowaniu to w kanał szło. Czasem ciężko z ilością trafić bo trzy rodzaje kegów są na stanie plus 50-tka ale do niej niechętnie leję bo poważną impre trzeba robić aby to wypić a i kręgosłup tej pojemności też nie lubi
    Pomożecie ? - Pomożemy
    Wypijecie ? - Wypijemy

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    # 73 na cichą

    Poszło wszystko na cichą choć to na Oktoberfestach na jakby przyspieszoną. Teraz sobie stoją w temp. 15°C.
    Z powodu temperatury uznaliśmy, że kończymy sezon lagerowy. Wszystkie drożdże podszły w kanał.

    W planach jeszcze witt, stout, świerkowe i zapewne pszenica.
    Ciężko będzie bo kegi wszystkie pełne a do butelkowania taką już mam awersję, że jak mi kilka litrów piwa zostawało po kegowaniu to w kanał szło. Czasem ciężko z ilością trafić bo trzy rodzaje kegów są na stanie plus 50-tka ale do niej niechętnie leję bo poważną impre trzeba robić aby to wypić a i kręgosłup tej pojemności też nie lubi

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Tylko Oktoberfeściaki zwlekają ale gęstwy było bardzo mało.
    Długo nie chciały ruszyć mimo, że świeże, zebrane z piany. Wczoraj napowietrzyłem ponownie brzeczkę a przed chwilą byłem zobaczyć, delikatna biała pianka już na połowie lustra brzeczki. Temperatura 10°C.

    I druga ciekawostka, przy porządkowaniu skrzynek stojących na budowie odkryto trzy piwa, które rok lub dwa tam stały. Nic im nie zrobiły tegoroczne mrozy, piwo smaczne. O tamtym roku już wcześniej pisałem w tym wątku. Wygląda na to, że piwo dużo bardziej odporne na zamarzanie niż nam się powszechnie wydaje.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Moje też głupie są i nie wiedzą, że szok termiczny i nie większa różnica niż 1°C i takie tam...
    Żrą brzeczkę aż miło patrzeć. Tylko Oktoberfeściaki zwlekają ale gęstwy było bardzo mało.
    To piwo będzie dobrym testem "złego traktowania drożdża" bo jest całkiem proste i łatwo będzie wychwycić wszelkie wady, o ile się pojawią

    Leave a comment:


  • leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Do brzeczki o temp. 8°C zadałem gęstwę o temp. 22°C bo w kuchni zostawiłem na noc. Ciekawe czy drożdże dają radę?
    Miałem to samo wczoraj. Może gęstwa miała 18-20° ale brzeczka się mocno ochłodziła do 7°C.
    Drożdże zadałem o 9 a dzisiaj o 8 był centymetr - dwa, drobniutkiej piany i drożdże się mocno dogrzewają bo otoczenie ma 11°C a na fermentorze termometr wskazuje 14°C

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Do brzeczki o temp. 8°C zadałem gęstwę o temp. 22°C bo w kuchni zostawiłem na noc. Ciekawe czy drożdże dają radę?

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #73 "Pilsik lekki"

    Właśnie się chmieli:
    Zasyp:
    pils 14,5 kg
    kasza jęczmienna (bo nie mogłem znaleźć więcej słodu) 1kg

    Zacieranie:
    52°C - 10'
    52°C -> 70°C - 20'
    70°C -> 68°C - 60'
    68°C -> 77°C - 15'


    Chmielenie: 60'
    od razu do odfiltrowanej brzeczki 150g Marynki/2010r.



    Dwa fermentory zadamy Urqellami, gęstwa z poprzedniej warki
    Jeden zadamy Americanami, gęstwa z poprzedniej warki
    Jeden zadamy Oktoberfeściakami od macasa.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A dzisiaj w wolnym czasie #71 wylądowało w kegach. Dałem 50g/keg Corneliusa i po prostu zalałem piwem. Coś się Urqelle zbiesiły i wisiały w maleńkich grudkach w toni. Nic z tym nie zrobiłem. Zakegowałem i już.
    Na cichą poszło #72. Przecedziłem całe piwo przez szmatkę aby uniknąć tych grudek.

    Po ponownym spróbowaniu piw wygląda na to, że 2001 powoli tracą pierwsze miejsce w moim prywatnym rankingu i już idą łeb w łeb z Americanami.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    No i #72 stało na mrozie na balkonie do wczoraj. Po dolaniu wrzątku podbiłem temperaturę do +5°C i zadałem świeżą gęstwą po burzliwej z #71.
    Drożdże miały 10°C wiec szok był spory ale już ładna pianka jest po kilkunastu godzinach od zadania wiec myślę, że będzie ok.

    #71 dwa dni fermentowało w 14°C a później 12-10°C. Teraz cicha w 10°C. Już smaczne, na Urqelach bardziej "rześkie" niż na Americanach. Zobaczymy co dalej.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #72 "Wędzone"

    Zasyp:
    wędzony 5 kg " CastleMalting"
    pils 5 kg
    monach 2 kg
    karmel ciemny 350g
    karmel jasny 350g

    Zacieranie:
    52°C - 10'
    62°C - 10'
    72°C - 50'
    podbicie do 80°C i filtracja
    wysładzanie wodą z kranu 61°C

    Chmielenie: 60'
    od razu do odfiltrowanej brzeczki 300g Lubelskiego/2009r



    Jeden fermentor zadamy Urqelami, gęstwa z warki poprzedniej
    Dwa fermentory zadamy Americanami, gęstwa z warki poprzedniej

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • Prusak
    Browary Radomskie, EL Ciemne
    Prusak
    Alk. 5,0 %
    Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
    Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
    "Wszak wszyscy to wiecie,
    Radom słynie w świecie,
    od Karpat po Hel,
    piwem Saskiego EL".
    Jakiś mały...
    2024-09-19, 21:28
  • dadek
    Schwetzingen, Schlossplatz 1, Schwetzinger Brauhaus zum Ritter
    dadek
    Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
    Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...
    2022-10-26, 23:37
  • SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

    W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 10:28
  • MAD-HOPS
    1.Warka potrzebna pomc (stout)
    MAD-HOPS
    WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU SZYBKI OPIS;
    3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
    0.5KG MIODOWEGO SLODU
    0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
    0.5KG MIODU GRYCZANEGO...
    2017-10-01, 16:53
  • dadek
    Nový Bor, Náměstí Míru 100, Pivovar Born
    dadek
    Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
    2021-07-27, 05:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...