F&A Home Brewery
Collapse
X
-
Typowe "wędzone sesyjne" nieprawdaż?
Faktycznie, tego słodu wędzonego można użyć 100% zasypu i będzie bardzo dobre. Jestem zadowolony z tego piwa, jeden keg czeka na "Warsztaty", będziesz mógł porównać jak się zmieniło.Leave a comment:
-
Zasyp:
wędzony 5 kg " CastleMalting"
pils 5 kg
monach 2 kg
karmel ciemny 350g
karmel jasny 350g
Zacieranie:
52°C - 10'
62°C - 10'
72°C - 50'
podbicie do 80°C i filtracja
wysładzanie wodą z kranu 61°C
Chmielenie: 60'
od razu do odfiltrowanej brzeczki 300g Lubelskiego/2009r
Jeden fermentor zadamy Urqelami, gęstwa z warki poprzedniej
Dwa fermentory zadamy Americanami, gęstwa z warki poprzedniej
No i #72 stało na mrozie na balkonie do wczoraj. Po dolaniu wrzątku podbiłem temperaturę do +5°C i zadałem świeżą gęstwą po burzliwej z #71.
Drożdże miały 10°C wiec szok był spory ale już ładna pianka jest po kilkunastu godzinach od zadania wiec myślę, że będzie ok.
Na cichą poszło #72. Przecedziłem całe piwo przez szmatkę aby uniknąć tych grudek.
Po ponownym spróbowaniu piw wygląda na to, że 2001 powoli tracą pierwsze miejsce w moim prywatnym rankingu i już idą łeb w łeb z Americanami.
No i wszystko już w beczkach.
Na fermentowanych Americanami jakaś błonka, pewnie jakieś tlenowce bo w fermentorach tylko po 25l było więc dużo powietrza na górze miały.
I jeszcze coś, na wszystkich, w toni przy powierzchni, gródki drożdży pływały, Oktoberfeściaków najwięcej. Chyba za krótka cicha ale nie chciałem w tak wysokich temperaturach dłużej trzymać.Leave a comment:
-
#73 kegowanie
No i wszystko już w beczkach.
Na fermentowanych Americanami jakaś błonka, pewnie jakieś tlenowce bo w fermentorach tylko po 25l było więc dużo powietrza na górze miały.
I jeszcze coś, na wszystkich, w toni przy powierzchni, gródki drożdży pływały, Oktoberfeściaków najwięcej. Chyba za krótka cicha ale nie chciałem w tak wysokich temperaturach dłużej trzymać.Leave a comment:
-
-
Poszło wszystko na cichą choć to na Oktoberfestach na jakby przyspieszoną. Teraz sobie stoją w temp. 15°C.
Z powodu temperatury uznaliśmy, że kończymy sezon lagerowy. Wszystkie drożdże podszły w kanał.
W planach jeszcze witt, stout, świerkowe i zapewne pszenica.
Ciężko będzie bo kegi wszystkie pełne a do butelkowania taką już mam awersję, że jak mi kilka litrów piwa zostawało po kegowaniu to w kanał szło. Czasem ciężko z ilością trafić bo trzy rodzaje kegów są na stanie plus 50-tka ale do niej niechętnie leję bo poważną impre trzeba robić aby to wypić a i kręgosłup tej pojemności też nie lubi
Wypijecie ? - Wypijemy
Leave a comment:
-
# 73 na cichą
Poszło wszystko na cichą choć to na Oktoberfestach na jakby przyspieszoną. Teraz sobie stoją w temp. 15°C.
Z powodu temperatury uznaliśmy, że kończymy sezon lagerowy. Wszystkie drożdże podszły w kanał.
W planach jeszcze witt, stout, świerkowe i zapewne pszenica.
Ciężko będzie bo kegi wszystkie pełne a do butelkowania taką już mam awersję, że jak mi kilka litrów piwa zostawało po kegowaniu to w kanał szło. Czasem ciężko z ilością trafić bo trzy rodzaje kegów są na stanie plus 50-tka ale do niej niechętnie leję bo poważną impre trzeba robić aby to wypić a i kręgosłup tej pojemności też nie lubiLeave a comment:
-
I druga ciekawostka, przy porządkowaniu skrzynek stojących na budowie odkryto trzy piwa, które rok lub dwa tam stały. Nic im nie zrobiły tegoroczne mrozy, piwo smaczne. O tamtym roku już wcześniej pisałem w tym wątku. Wygląda na to, że piwo dużo bardziej odporne na zamarzanie niż nam się powszechnie wydaje.Leave a comment:
-
Moje też głupie są i nie wiedzą, że szok termiczny i nie większa różnica niż 1°C i takie tam...
Żrą brzeczkę aż miło patrzeć. Tylko Oktoberfeściaki zwlekają ale gęstwy było bardzo mało.
To piwo będzie dobrym testem "złego traktowania drożdża"bo jest całkiem proste i łatwo będzie wychwycić wszelkie wady, o ile się pojawią
Leave a comment:
-
Drożdże zadałem o 9 a dzisiaj o 8 był centymetr - dwa, drobniutkiej piany i drożdże się mocno dogrzewają bo otoczenie ma 11°C a na fermentorze termometr wskazuje 14°CLeave a comment:
-
Do brzeczki o temp. 8°C zadałem gęstwę o temp. 22°C bo w kuchni zostawiłem na noc. Ciekawe czy drożdże dają radę?Leave a comment:
-
#73 "Pilsik lekki"
Właśnie się chmieli:
Zasyp:
pils 14,5 kg
kasza jęczmienna (bo nie mogłem znaleźć więcej słodu) 1kg
Zacieranie:
52°C - 10'
52°C -> 70°C - 20'
70°C -> 68°C - 60'
68°C -> 77°C - 15'
Chmielenie: 60'
od razu do odfiltrowanej brzeczki 150g Marynki/2010r.
Dwa fermentory zadamy Urqellami, gęstwa z poprzedniej warki
Jeden zadamy Americanami, gęstwa z poprzedniej warki
Jeden zadamy Oktoberfeściakami od macasa.Leave a comment:
-
A dzisiaj w wolnym czasie #71 wylądowało w kegach. Dałem 50g/keg Corneliusa i po prostu zalałem piwem. Coś się Urqelle zbiesiły i wisiały w maleńkich grudkach w toni. Nic z tym nie zrobiłem. Zakegowałem i już.
Na cichą poszło #72. Przecedziłem całe piwo przez szmatkę aby uniknąć tych grudek.
Po ponownym spróbowaniu piw wygląda na to, że 2001 powoli tracą pierwsze miejsce w moim prywatnym rankingu i już idą łeb w łeb z Americanami.Leave a comment:
-
No i #72 stało na mrozie na balkonie do wczoraj. Po dolaniu wrzątku podbiłem temperaturę do +5°C i zadałem świeżą gęstwą po burzliwej z #71.
Drożdże miały 10°C wiec szok był spory ale już ładna pianka jest po kilkunastu godzinach od zadania wiec myślę, że będzie ok.
#71 dwa dni fermentowało w 14°C a później 12-10°C. Teraz cicha w 10°C. Już smaczne, na Urqelach bardziej "rześkie" niż na Americanach. Zobaczymy co dalej.Leave a comment:
-
#72 "Wędzone"
Zasyp:
wędzony 5 kg " CastleMalting"
pils 5 kg
monach 2 kg
karmel ciemny 350g
karmel jasny 350g
Zacieranie:
52°C - 10'
62°C - 10'
72°C - 50'
podbicie do 80°C i filtracja
wysładzanie wodą z kranu 61°C
Chmielenie: 60'
od razu do odfiltrowanej brzeczki 300g Lubelskiego/2009r
Jeden fermentor zadamy Urqelami, gęstwa z warki poprzedniej
Dwa fermentory zadamy Americanami, gęstwa z warki poprzedniejLeave a comment:
Related Topics
Collapse
-
Alk. 5,0 %
Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
"Wszak wszyscy to wiecie,
Radom słynie w świecie,
od Karpat po Hel,
piwem Saskiego EL".
Jakiś mały...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-19, 21:28 -
-
Schwetzingen to nieduże miasto (około 20 tyś. mieszkańców) położone 13 km na południe od Mannheim na linii kolejowej do Karlsruhe. Pociągi kursują tu co 30 minut (w szczycie częściej), a podróż między tymi miastami trwa 14 minut.
Główna atrakcją, która przyciąga turystów do...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
WITAM TO MOJA PIERWSZA WARKA WIEC DOSWIADZCZENIA ZERO .WARKA TA TO PRAWIE JAK BREWKIT ALE PO TUNNINGU
SZYBKI OPIS;
3KG EXTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
1KG SUCHEGO EKSTRAKTU SLODOWEGO CIEMNEGO
0.5KG MIODOWEGO SLODU
0.25KG CZEKOLADOWEGO SLODU
0.5KG MIODU GRYCZANEGO...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Warzenie piwa w browarze Born zaczęło się we wrześniu 2019 roku. Wcześniej przez prawie 2 lata trwały prace mające na celu uporządkowanie i pogłębienie starych piwnic dawnej szklarskiej manufaktury oraz przystosowanie ich do funkcji leżakowni. Natomiast restauracja pachnie jeszcze nowością...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: